Zaman Yönetimi
Zaman yönetimi bir öğrenci için ne kadar önemlidir? Ders çalışırken zamanı iyi kullanmanın yolları nelerdir?
Zaman yönetimi bir öğrenci için ne kadar önemlidir? Ders çalışırken zamanı iyi kullanmanın, çalışmanın verimini arttırması nedeniyle önemli bir yeri vardır. Peki zaman yönetimi için nelere dikkat etmeliyiz? Bu yazımızda değerli öğrencilerimiz için zamanı yönetmenin ipuçlarını paylaşacağız.
Öğrenciler için Zaman Yönetimi Önerileri
Birinci anahtar, önceliklerimizi iyi belirlemek ve ona göre hareket etmektir. Mesela bir ev hanımının önceliği ev işleri ve çocuklarıyla ilgilenmektir ve gününü buna göre düzenler. Arkadaşlarıyla görüşmek ve alışveriş yapmak gibi diğer aktivitelerini, önceliklerini yaptıktan sonra arta kalan zamanda gerçekleştirir. Siz öğrencilerin de önceliği ders çalışmak ve sınavlara hazırlanmak olduğundan, günlük hayatınızı buna göre şekillendirmeniz gerekiyor.
Diğer bir nokta ise ders çalıştığımız zamandan maksimum verimi alabilmektir. Ders çalışmak için kendinize, dış etkenlere kapalı olduğunuz bir zaman dilimi ayırmalısınız. Yani telefon, bilgisayar, televizyon gibi sizi çalışmaktan alıkoyacak şeylerden uzak; sessiz ve rahatsız edilmediğiniz bir ortamda çalışmalısınız. Böylece kesintiye uğramadan çalışabileceksiniz. Aynı şekilde, masanızda ders araç-gereçleri dışında dikkatinizi dağıtacak farklı uyaranların olmaması da önemlidir. Bunun yanında, ihtiyacınız olacak şeyleri yanınızda bulundurmak da ders çalışma sürenize ara vermenizi engelleyecektir; bir bardak su gibi. Ders çalışma ortamı hakkında daha kapsamlı bilgi için Ders Çalışma Ortamı Nasıl Olmalıdır yazımı da okuyun.
Ertelemek, etkili bir zaman yönetiminin düşmanıdır. Bugün öğrendiğiniz konuları bugün tekrar etmeli ve testlerini çözmelisiniz. Eksikleriniz varsa geciktirmeden tamamlamalı, günü yakalamalısınız. Erteledikçe ilgi ve isteğiniz azalır, biriken konular motivasyonunuzu düşürür.
Hızlı ve etkili okumak, hem ders çalışırken hem de sınavlarda zamanı etkili kullanmada önemlidir. Bu konuya bir başka yazıda geniş olarak değineceğim.
Zaman yönetimi denince birçoğunuzun aklına ders çalışma programı gelir. Neyi hangi saatte yapacağınızı belirten programlar kimi öğrencilerin verimini artırır ancak aslında birçok öğrencide olumsuz etkiler oluşturur. Bu tür programlar kendinizi bir kafeste gibi hissetmenize neden olarak ders çalışmaya ilgi ve isteğinizi azaltabilir. Belirlenen saatlerde belirlenen görevleri yapmadığınızda ya da yapabileceğinizden fazlasını sıraladığınızda kendinize olan inancınız ve güveniniz azalıp motivasyonunuz düşebilir. Zaten birçok öğrenci ilk birkaç gün programa uyup daha sonra sıkılarak eski çalışma düzenine döner.
Peki gelişigüzel mi çalışmalıyız? Hayır, elbette bir planımız olmalı; ancak ders çalışma planı sizi kısıtlamayacak kadar esnek ve yapabileceğiniz kadar gerçekçi hazırlanmalıdır. Örneğin kendinize günlük veya haftalık "yapacaklar listesi" hazırlayıp bitirdikçe üstünü çizebilir, kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Yaç da çalışma vakitlerini belirtirken saat aralıkları yerine “kahvaltıdan sonra”, “eve geldikten sonra akşam yemeğine kadar” gibi ifadeler kullanabilirsiniz. Eğer hoşunuza gidiyorsa renkli kağıt ve kalemlerle hatırlatma notları kullanarak eğlenceli ve ilgi çekici hale getirebilirsiniz. Ders çalışma programı konusunda Ders Çalışma Programı Nasıl Yapılır başlıklı yazımda daha ayrıntılı değindim, okumanızı tavsiye ederim.
Zaman akıp gittiği halde içinizden çalışmak gelmiyorsa kendinize şunu hatırlatın: Siz istemedikçe içinize çalışma isteğini kimse koyamaz. Öyleyse kendinizi tanımalı ve motivasyonunuzu artıracak yöntemler geliştirmelisiniz. Kendinize hedefinizi hatırlatmak en etkili yöntemdir. Örneğin, kazanmak istediğiniz okulun fotoğraflarına bakabilirsiniz. Unutmayın, başlamak bitirmenin yarısıdır. İstemeseniz de masaya oturun ve çalışmaya başlayın, kısa bir süre sonra isteğiniz gelecektir.
Etkili ders çalışma teknikleri ve ders çalışırken doğru zaman yönetimi hakkında merak ettiğiniz konuları bizimle paylaşabilirsiniz.
Zamanı etkili ve verimli kullandığınız çalışmalarla başarıya ulaşmanız dileğimle.