Akıllı Telefonla Ders Çalıştıramadıklarımızdan Mısınız?
Akıllı telefonla ders çalışılır mı, YGS için hangi uygulamaları indirmeliyim gibi soruların cevabını uzmanından dinleyin.
“Bırak evladım şu telefonu!”.
Evet, bu cümleyi ben de gençliğimde duydum. Tabi bizim zamanımızda Nokia 3310, Samsung E250 falan vardı. Şimdilerde ise Android ve iOS yazılımlı akıllı telefonlar nerdeyse herkesin elinde. Veliler de haklı olarak öğrencilere sitem ediyorlar. Ancak göz ardı ettikleri bazı şeyler var. Çünkü artık akıllı cihazlar da sınavlara çalışma sürecine ciddi katkılar sağlayabiliyor.
YGS – LYS Çalışmanıza Yardımcı Mobil Uygulamalar Nelerdir?
Akıllı telefon denilince haliyle akla mobil uygulamalar geliyor. Evde, işte, yolda ve maalesef tuvalette bile elinizden düşürmediğiniz bu telefonları size fayda sağlayacak hale getirmek mümkün. Harcadığınız zamanları gözünüzün önüne getirdiğinizde ciddi manada vakit kaybı olduğunu göreceksiniz. Bunu fırsata çevirmek için çeşitli mobil uygulamalar var. Bazılarını yanında üreticisini parantez içinde yazarak koymakta fayda var: Biyoloji Notları (Zeyra Soft), Sınav Hocası (SINAV HOCASI), Üniversiteye Hazırlanıyorum (Mesut GÜNGÖR), EDEBİYAT EZBER (Delehmes - Birçok dönemi görsel tekniklerle anlatmış, öğrencilerimden çok memnun olan var.), LYS YGS Coğrafya Konuları Özet (Still New Again), Dil Bilgisi Kuralları (BURONYA). Örnekler çoğaltılabilir. Bunlar benim öğrencilerimden aldığım duyumlar. Kendim de sizler için araştırdım. En çok indirilen ve en çok beğenilenleri seçmeye çalıştım. Verdiğim uygulamalar Play Store’a ait. AppStore’da var mıdır bilemiyorum. Ayfonlu gençlik hemen bakar ona da :) Siz de kendi kullandığınız uygulamaları yoruma yazabilirsiniz.
Bunun cidden faydası oluyor. Örneğin Biyoloji dersindeki “Sistemler” konusuna böyle bir uygulama ile günde 10 dakika baksanız ayda 300 dakika olur ki bu 5 saat eder. Unutmayın bu komple bir derse çalışmak için değil öğrendiğiniz bilgileri taze tutabilmek içindir. Rehber öğretmenimizin bir yazısında da bahsettiği gibi ders aralarında telefonu eline almak dikkatinizi dağıtabilir. Bunun yerine çalışıyor olamayacağınız zamanlarda kullanmanızı tavsiye ederim. Yemeği beklerken, serviste, metroda, yatmadan, sabah kalkınca...
Facebook, Twitter ve Instagram Gibi Hesaplarımı Kapatmalı Mıyım?
Bir de bu soruyu çok duyarım. Psikolojik tatmin için hiç çalışmadığı halde hesaplarını kapatıp: “Hocam bütün hesaplarımı kapattım daha ne yapayım?” diyen çok öğrenci gördüm. Arkadaşlar bıçak bir araçtır. Allah korusun bir insanı da öldürebilirsiniz, bir ekmeği kesip kardeşinizle de bölüşebilirsiniz. Bıçak aynı bıçak ama kullanış biçimi farklıdır. Bıçak adam öldürmeye yarıyor diye dünyadaki bütün bıçakları toplayıp imha edemezsiniz ya. Sosyal medya ve internet için de böyle düşünebiliriz. Doğru zamanda ve doğru şekilde kullanıldığında elbette faydalı hale gelecektir. Sen, çalışman gereken vakitte oturup 1 – 2 saat Facebook’ta takılırsan, Instagram fenomeninin ilk gönderisine kadar bütün videolarını izlersen, Twitter’da gündemi anbean takip edersen kapat zaten o hesapları kusura bakma da. :) Bakın bu yazıyı da şu an OkuldanEve.com üzerinden yani bir siteden okuyorsunuz ama size birçok şey kattı öyle değil mi? Bu sitede hangi derse nasıl çalışılır, rehberlik gibi konu başlıklarında birçok yazı var. Paragraf Soruları Nasıl Çözülür yazısını mesela her gün yüzlerce kişi okuyor. Bizim gibi faydalı başka siteler de var. İnsanız ve yönlendirmeye muhtacız. Hele ki dersane ve özel ders gibi imkânlardan yararlan(a)mayan, kendi kendine çalışan insanların buna daha da çok ihtiyacı var.
Bunun yanı sıra, bazen siz öğrencilerin motivasyonu düşebilir, bu normaldir. Hep aynı modda olmanız beklenemez zira robot değiliz. Bunu geri getirecek, moralinizi yükseltecek ve sizi gaza getirecek kimseniz olmayabilir. Başınızda zebani (kimse alınmasın var öyleleri) gibi bekleyen bir anne-baba veya sizi devamlı darlayan bir abiniz-ablanız olabilir. Yahut sınıfınızda herkes sizden ileride olabilir, ya da başka sorunlarınız olabilir. İşte bu noktada sizi harekete geçirebilecek bir şey lazım. Örneğin OkuldanEve ailesi olarak biz Periscope hesabımızda (@okuldaneveders) ve YGS – LYS Soru Cevap Platformu’nda düzenli olarak motivasyon yayınları yapıyoruz. Aynı şekilde hangi derse nasıl çalışılır veya canlı deneme çözümü gibi yayınlarımız da oluyor. Kimi zaman ise alıyorum udumu elime şöyle 15 – 20 dakika Türk Sanat Müziği dinletiyorum öğrencilere. Çünkü hepimizin dinlenmeye ihtiyacı var ;) Yine Facebook, Twitter ve Instagram hesaplarımızdan motivasyon sözleri, karikatürler ve sınava dair pratik bilgiler paylaşıyoruz her gün. Böylelikle YGS & LYS yolunda devamlı irtibat halinde kaldığınız, sorularınız sorabildiğiniz bir mecra haline geliyoruz, geldik de.
YGS – LYS Soru Cevap Platformu Da Neymiş?
Yaklaşık 2 yıldır 15’den fazla Facebook grubuna üyeyim. Bu gruplarda birçok öğrenci var. Bazıları 10k’ya kadar çıkıyor. Adminleri de sizler gibi öğrenci çoğunun. Çalışma prensibi de gayet basit: Sorunuzu atın, çözebilen başka bir grup üyesi çözsün! Lakin sıkıntı şu ki grupları çok trolleyen oluyor. Siyasi, müstehcen paylaşım yapanları, hanımları rahatsız edenleri ve soru soranlarla dalga geçenleri çok gördüm. Bunun üzerine OkuldanEve.com ailesi olarak karar aldık ve kendimiz bir grup kurduk.
Buyurun link: YGS – LYS Soru Cevap Platformu
Bu grupta farklı branşlardan (PDR dâhil) birçok hoca var. Tamamına yakını da Boğaziçi Üniversitesi’nden. Bazıları halen MEB’da çalışan öğretmenlerdir. Böylelikle soracağınız sorular emin ellere teslim edilmiş oluyor. En azından bir öğrenci sorunuzu çözerse, bir yanlışlık olursa hocalarımız duruma profesyonel olarak el atabiliyor. Tercih sürecinde birçok öğrenci bizim Boğaziçili rehber öğretmenlerimizden aldığı tavsiyelerle tercih yaptı. Yakın zamanda grup “kapalı grup” haline gelecek. Şimdiden yerinizi ayırtmanızı tavsiye ederim. :)
Teknolojinin Amaç Değil Araç Olduğunu Unutmayın!
Özetleyecek olursak, elinizdeki imkânların farkına varmaya çalışın. Akıllı telefon-tablet büyük nimet. Önünüzde de sınavlar bekliyor. Facebook, Snapchat vb. ile gereksiz ve aşırı bir şekilde meşgul olmak sizden çok şeyi alacaktır. Durumu fırsata çevirmesini bilin. Göreceksiniz ki doğru şekilde kullandığınızda akıllı telefonlarınız sınavlarla vereceğiniz mücadelede önemli kozlarınızdan biri haline gelecek.
Hepinize başarılar diliyorum.