Uzun bir aranın ardından sizlere faydalı olacağına inandığım bir yazı ile daha karşınızdayım. Daha önceki yazılarımı okuyanlar bilecektir, yazılarımı daha samimi bir dille yazmayı tercih ediyorum. Bu yazımda da AYT - YKS Matematik Nasıl Çalışılır sorusunun cevaplarını irdeleyeceğim. Haydi şimdi şu AYT matematik nasıl halledilir, AYT matematik nasıl fullenir onu bir halledelim.

AYT Matematik Dersini Halletmenin Yolu: TYT Matematik!

AYT Matematik’te çıkacak 40 sorudan “ortalama” 7-8 tanesi TYT Matematik konularından ya da iki alanda da ortak anlatılan Permütasyon gibi konulardan çıkacak. Ama bu başlığı atmamın asıl sebebi bu değil. Zira TYT Matematik kısmında gördüğünüz her şeyi AYT Matematik konularında ileri seviyede kullanmanız gerekecek. AYT Matematik yapamıyorum diyen öğrencilerin çoğunda TYT matematik zayıf olabiliyor. Üslü Sayılar’da yapacağınız her türlü bölme-çarpma işlemleri, Kareköklü Sayılar’daki bilimum özellikler, dört işlem kabiliyetinin sınırlarını zorlayan ifadeler ve tabi Limit, Türev, İntegral, Diziler, Denklemler gibi daha birçok konunun temelini teşkil eden Fonksiyonlar yani “X” kavramı AYT Matematik sorularının içinde karşınıza çıkacak. Dolayısıyla TYT Matematik konuları zayıf olduğu müddetçe AYT Matematik için yaptığınız çalışmaların verimi düşük olacaktır. Ben benzerlik kurmayı çok severim. Bu durumu da bir kayığı tek kürekle çekmeye benzetiyorum. Sizin karşınıza kareköklü ve üslü sayıları içeren bir ifade çıktığında bunun türevini alırken TYT Matematik konularına hakim değilseniz zorluk çekersiniz. Onun için ben öğrencilere AYT Matematik’te başarılı olmak için TYT Matematik konularını pekiştirmelerini tavsiye etmişimdir.

“TYT Matematik’ten çok az netim var ben bittim mi şimdi” diyenleri duyar gibiyim. Niyetim asla moralinizi bozmak değil, olanı size doğru aktarmak ve doğru adımlar atabilmenizi sağlamak. TYT’den 10 netin altında yapmış bir öğrencinin YKS’de 25 net üstüne çıkması mantıklı düşünen herkes için olası değildir. Ama imkansız da değildir tabi ki. Asıl demek istediğim, TYT’den düşük netiniz olsa dahi AYT Matematik’te çıkacak TYT konularını pekiştirebilirsiniz. Bunun yanında ortak konulardan ilerleyebilirsiniz. Şimdi “İşlem” gibi konular kalktı ama hala Permütasyon-Kombinasyon-Olasılık-Binom kısmından ortalama 2-3 soru geliyor. Ve inanın yeni sistemle birlikte 3 netle dağlar yerinden oynar. Çünkü bu konular, 2. Dereceden Denklemler, Eşitsizlikler ve Logaritma ile beraber en kolay konular. Buralardan kaçırmamak gerekiyor. Permütasyon kombinasyon olasılık nasıl halledilir ya da bu konulardan kaçırmamak için ne yapmalı? Kaçırmamak için de her konudan en az 150-200 soru çözmüş olmak gerekiyor. Bakın en az diyorum çünkü sırf Türev için fasikül alan 700-800 soru çözen öğrenciler de var. Burada niceliğe abanıp niteliği de göz ardı edemeyiz. Birisi 200 soru çözmüş 20 yanlışı 45 tane de boşu var; başka birisi 140 soru çözmüş 3 yanlışı 5 boşu var. Eğer sorularını birilerine sorup da doğru çözümlerini öğrenmiyorlarsa daha az soru çözen daha avantajlı bile diyebilirim. Yapamadığınızı öğrenmedikten sonra yapabildiğinizi yapıp yapıp kendinizi kandırmaya devam edersiniz. Yapabildiğiniz soru tarzlarını ve konuları yine yapıp çalışmanızı heba edersiniz. Allah korusun diyelim ve devam edelim.

AYT Matematik Konuları Nelerdir?

Detaylı liste için şuraya bakabilirsiniz:

Peki, AYT Matematik hangi konudan başlanmalı? Konuları detaylı bir şekilde inceleyelim:

2. Dereceden Denklemler konusu için TYT Matematik’te olan Denklem Çözme, Çarpanlara Ayırma gibi konuları iyi kavramış olmanız gerekir. 2. Dereceden Denklemleri güzel kavrarsanız da Eşitsizlikler rahatça hallolur. Polinom, Parabol tekrar çıkar mı bilinmez ama bu konularla yakın ilişki içerisinde olan konular diyebilirim. Yine bir Türev-İntegral babalara göre daha kolay olduğu için nokta atışı yapılabilecek, üzerine gerekli özen gösterildiğinde rahatlıkla netler getirebilecek konular olduğu söyleyebilirim.

Logaritmadan 2-3 soru geliyordu. 2010’da 4 gelmiş. Açık uçlu sorular gelecek, müfredat dışı konular var. Matris-Determinant’tan 3 soru geliyordu mesela. Bunlardan biri Logaritma’ya kaysa 3 soru çıkabilir. Neyse kehanet modundan çıkalım. Çok kendine has bir konu Logaritma. Kendi kuralları var. Zor soru sormayı da tercih etmiyor ÖSYM. Güzelce çalışılırsa hayalinizdeki üniversitenin kapılarını aralayacak netler getirebilir size.

Hocam, trigonometri nasıl halledilir dediğinizi duyar gibiyim. Trigonometri yine 2-3 sorunun geldiği bir alan. Ama 2-3 soru deyip geçmeyin. İçinde sinüs-kosinüs görebileceğiniz kim bilir kaç soru olacak o sınavda. Logaritma, Limit, Türev, İntegral gibi konularda hep karşınıza çıkacak Trigonometri. Ayrıca Matematik ilminin başlıca alanlarındandır.

Karmaşık Sayılar’dan 3 soru geliyordu ama 2. Dereceden Denklemler’in içine sıkıştırdılar. Bu yıl kaç soru gelir bilinmez. Kutupsal Gösterim kısmı da kaldırıldı. İyi de oldu.

Limit, Türev, İntegral ile ilgili ileride komple bir yazı yazmak içinde de örnek sorular çözmek istiyorum. Limit türev integral nasıl çalışılır ya da Limit Türev İntegral yapabilmek için hangi konuları bilmek gerekir gibi soruların cevabını orada vermek istiyorum. Buradaki kısıtlı yerimizde şunu söyleyebilirim ki ortalama 8-10 sorunun çıkabileceği bu üçlüyü tam manasıyla halledebilmek yoğun bir çalışma ile 1 ay gibi bir sürede bitirilebilir. Böyle rakamlar veriyorum ama her insan bir dünyadır. Kimi günde 2 saat bu konulara çalışıp 1 ayda bitirebilirken başka bir öğrenci günde 4 saat bu konulara çalışarak 1 ayda da bitirebilir. Her şey sizin Allah vergisi anlama kabiliyetinize, çalışma yoğunluğunuza ve tabi azminize bağlıdır.

Bütün TYT ve YKS konularını merak ediyorsanız buyurun:

AYT Matematik Nasıl Çalışılır Sorusuna En İyi Cevap: Zamanında!

Yukarıdaki Limit, Türev ve İntegral mevzularından da anlayacağımız üzere zaman yönetimi çok önemli arkadaşlar. Bu zaman yönetimi kavramını biraz açmak istiyorum:

  • Zamanı yönetebilmek için hedefinizi iyi belirlemeniz lazım. 10 net mi 25 net mi yapmak istediğinize karar verin.
  • Sonra bu nete ulaşmak için ne kadar çalışmanız gerektiğini ve kaç gününüzün kaldığını hesaplayın.
  • Çalışmanız gereken emek miktarını kalan gün sayısına böldüğünüzde karşınıza ortalama günlük çalışma saatiniz ve konu miktarınız çıkacaktır.
  • Elinizde günlük bir veri olduğu için ertelemeden devam edin ki bir günün yükü diğer güne binmesin.

Son sınıfta bir yandan Limit gibi konuları öğrenmeye çalışırken bir yandan da ta 9. Sınıfta öğrendiğiniz konuları halletmeye çalışıyor olacaksınız. O konuları hatırlamaya çalışırken okulda Limit, Türev akıp gidiyor olacak. 10 ve 11. sınıftaki Trigonometri gibi konuları da zamanında oturtmadıysanız işiniz bir kat daha zorlaşacak. O yüzden öğrencilere her zaman şöyle tavsiyede bulunurum: Kaybedecek 1 gününüz dahi yok! Genel olarak tüm dersler için AYT nasıl çalışılır sorusunun en kısa cevabı budur: Zaman kaybetmemek!

1 Ay Kala AYT Matematik Nasıl Çalışılır?

Bu soruyu da hedefe göre cevaplamak istiyorum. TYT Matematik denemelerinde 25 netten az yapan bir öğrenci iseniz, sınava 1 ay kaldığı halde Limit, Türev ve İntegrale hiç bakmadıysanız ve okulda da pek anlamıyorsanız 1 ay kala Limit, Türev ve İntegrale başlamanızı pek önermem. Bunun yerine alın farklı kaynaklardan güzel denemeleri (mesela FDD, Karekök, Palme vb.) oturun bu konular hariç çıkan ortalama 30 soruda sınırlarınızı zorlayın. Tabi bu Limit, Türev ve İntegrali hiç çözmeyin manasına gelmiyor. Çok kolay sorular gelebilir pekala bu konulardan da. O yüzden genel geçer bilgileriniz olsun. Derste dinlediğiniz kadarıyla birkaç soru yapabilirsiniz. Xküpün türevinin 3xkare olduğunu bilin. Lnx’in integralinin x.ln(x) - x + C olduğunu, alan hesaplarken integrallerini alıp üstteki fonksiyondan alttakini çıkarıp sınırları yerine koymak gerektiğini, ekstremum problemlerinde türevini alıp 0’a eşitlemeyi bilmenin size çok büyük faydaları dokunabilir. 1 net sizi hayalinizdeki üniversiteye ulaştırabilir. Bu durumda bulunan ve ayt mat nasıl çalışılır diye soran öğrencileri bu şekilde yönlendiriyoruz.

Eğer zaten 30 soruda 15-20 bandında gidip gelen bir öğrenci iseniz ve hedefiniz 30’ye yaklaşmaksa sınava yaklaşan her öğrenci gibi yapmanız gereken denemelere asılmak olacaktır. Günde 2-3 denemeye kadar çıkılabilir. Mümkün olduğunca farklı yayınları tercih edip farklı soru tiplerine aşinalığınızı da artırmalısınız. Denemelerinizdeki yanlış ve boşların nasıl çözüldüğünüzü öğrenmediğiniz sürece o denemelere boşuna para vermiş olacağınızı söylememe gerek yok sanırım. Adı üstünde “deneme”. Kendinizi denediniz, hatalı yanlarınızı gördünüz. Şimdi, onları yontma-düzeltme ve tekrar aynı hatalara düşmeme zamanıdır. Denemeleri nasıl değerlendireceğinizi bilmiyor musunuz? Rehber öğretmenimiz denemenin şifrelerini bu yazıda çözdü.

En Çok Tercih Edilen Özel Ders: Matematik Özel Ders

Matematik özel ders OkuldanEve.com’un Boğaziçili hocaları tarafından en çok verilen ders olduğu gibi piyasadaki hocaların da en çok özel ders verdiği ders türüdür. Çünkü, uzun soluklu bir öğrenme sürecini içinde barındıran bir ders olan matematik için öğrencilerin özel ders alması başarı yolunda yapabilecekleri en mantıklı hamledir. Bir bilen sizi yürürken koşturur; koşarken uçurur. Boğaziçili, alanında uzman eğitim koçlarımız ile konu anlatımı yapıp düzenli ders alabileceğiniz gibi soru çözümleriye de eksik yönlerinizi telafi edebilme imkanınız olacaktır. Bu hizmetimiz şimdilik sadece İSTANBUL’da verilmektedir. Boğaziçililerden Matematik Özel Ders almak için tıklayın.

AYT Matematik Nasıl Fullenir, AYT Matematiğe Nasıl Çalışılmalı gibi soruların cevabını verdiğim bu yazıyı okuyan, paylaşan, arkadaşına Whatsapp’tan gönderen herkese çok teşekkür ederim.

Hepinize bu zorlu süreçte başarılar diliyorum.

Unutmayın, kazananlar asla vazgeçmeyenlerdir.