Sevgili öğrenciler,

Sınava son iki ay kala sizlerin en fazla merak ettiği soruların ‘’YGS’deki netlerimi nasıl artırabilirim?’’ ve ‘’2 ay kala YGS için ne yapmalıyım?’’ olduğunu düşünüyoruz. Bu yüzden bu yazı dizisine başlama kararı aldık. Öncelikle size en önemli tavsiyemiz sakın panik yapmayın. Hayallerinizi gerçekleştirmek için girmek istediğiniz bölümün kabul ettiği puan türündeki derslerin ağırlıklarını bilmeniz önemlidir. Bu derslerin ağırlıklarını aşağıdaki tabloda belirtelim. Yıllara göre derslerin ağırlıklıkları değişebilmekte ve standart sapma denen bir uygulama devam etmektedir. Biz aşağıdaki tabloda her derste bir netin kaç puan olduğunu ortalama olarak belirtmek istedik:

Yukarıda vermiş olduğumuz tablo derslerin her YGS puan türündeki ağırlıkları hakkında size küçük de olsa bir fikir sunabilir. Eğer hedefinizdeki bölüme YGS puan türleri ile giriş yapmanız gerekiyorsa, ders çalışma yönteminizi bu tabloya göre belirlemelisiniz.

YGS Puan Ağırlıkları
YGS Puan TürleriTürkçeTemel MatematikSosyal BilimlerFen Bilimleri
YGS-1%20%40%10%30
YGS-2%20%30%10%40
YGS-3%40%20%30%10
YGS-4%30%20%40%10
YGS-5%37%33%20%10
YGS-6%33%37%10%20

Sayısal öğrenciler için tavsiyeler

  • Eğer netleriniz 90 net ve aşağındaysa bu 2 ay kala YGS açısından konu eksiğiniz olduğunu gösteriyor. Öncelikle Matematik ve Fen derslerindeki konu eksiklerinizi konu anlatımlı kitaplardan tamamlamanızı tavsiye ediyoruz. Kendinizi yetersiz gördüğünüz konulardan özel ders alarak çok daha hızlı bir şekilde eksiklerinizi telafi edebilirsiniz. Türkçe’de ise parçada anlam sorularına yoğunlaşmanızı öneriyoruz. Çünkü paragraf soruları temel bir bilgiden ziyade okuduğunu anlama becerisi gerektiren sorulardır ve aslında uzun gibi görünse de çözümü daha kolaydır. Paragraf sorularını daha kolay çözebilmek için sitemizdeki "Paragraf Sorularını Nasıl Çözmeliyiz?" adlı yazıyı okumanızı tavsiye ediyoruz. Ayrıca paragraf soruları hakkında daha ayrıntılı bilgiye sahip olmak istiyorsanız"Bilmeniz Gereken 12 Paragraf Sorusu Tipi" yazımızı da okuyabilirsiniz. Dil bilgisi soruları için de özel ders alabilirsiniz ya da Türkçe konusunda bilgi sahibi olan birilerinden destek alabilirsiniz.
  • Eğer netleriniz 90-125 civarında seyrediyorsa Matematik, Fen Bilgisi ve Türkçe’de konu eksiğinizin az olduğu ancak yeteri kadar soru çözmediğiniz anlaşılıyor. Bu konuda öğrencilerden ’’Hocam bol soru mu çözmeliyim yoksa eksik olan konuları mı tamamlamalıyım?’’ tarzında sorular alıyoruz. YGS'ye 2 ay kala hız kazanabilmek için özel ders almanızı özellikle tavsiye ediyoruz. Ayrıca her gün belirli sayıda bir soru hedefi belirleyerek düzenli şekilde soru çözmenizi öneriyoruz. Kısıtlı zaman kaldığını düşünüp zamanı nasıl yöneteceğiniz konusunda endişeleniyorsanız zaman yönetimi ile ilgili yazımızı okumak sizlere faydalı olacaktır.
  • Netleriniz 125 ve üzeri ise Sosyal bilimler testine yoğunlaşmalısınız ve diğer derslerden de mutlaka elinizdeki soru bankalarını bitirmelisiniz. Hatalar yapmanız normal ama siz asla pes etmeyin. Çünkü belli bir netten sonra çok büyük farklar olmuyor. Burada yapacağınız tek şey sabretmek ve çalışma motivasyonunuzu asla kaybetmemektir.

Eşit ağırlık ve sözel arkadaşlar için de en yakın zamanda tavsiyelerimizi yazacağız. Bizi takip etmeye devam edin :)