YGS'den Sonra LYS'ye Sıfırdan Nasıl Çalışılır?
YGS'den sonra LYS'ye sıfırdan nasıl çalışılır, LYS'ye nasıl çalışırım sorularının cevabını Boğaziçili rehber öğretmenimiz sizler için yazdı.
YGS’yi arkamızda bıraktığımız şu günlerde bazı öğrenciler şimdiye kadar LYS’ye çalışmadıklarını, çalışmaya sıfırdan başlayacaklarını söylüyorlar. Bu nedenle henüz LYS’ye başlamamış veya yeni başlamış olan öğrencilere, LYS nasıl çalışılır sorusuna cevap verecek, rehberlik edecek, başarılarını artıracak tavsiyeleri derlemek için bu yazıyı yazma ihtiyacı hissettim.
Motivasyonunuzu Yüksek Tutun
YGS için çok çaba gösterdiniz, emek harcadınız ve yoruldunuz. Bu yorgunluğun ve uzun süren stresin etkisiyle sınav sonrası rehavete kapılma ve motivasyon düşmesi yaşayabilirsiniz. Yeniden enerji toplamanız için zamana ihtiyacınız olabilir, hatta bunun için kendinizi ödülendirebilir ve sevdiğiniz şeylere vakit ayırabilirsiniz. Ancak LYS için kalan sürenin kısıtlı olması ve konuların çokluğu nedeniyle artık çalışmaya başlamanız gerekiyor. Çalışma isteği içinize kendi kendine gelmeyecektir, aksine çalıştıkça artan bir histir çalışma isteği. Bu nedenle en büyük motivasyon kaynağının başlamak olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Gözünüzde çok büyüyorsa, “LYS’ye çalışacağım” yerine “Çalışmaya başlayacağım” deyin. Böylesi size daha kolay gelecektir. Haydi başlayın; çalışma masasına oturun ve kitabınızı açın. Gerisi mutlaka gelecektir.
Çalışma masası demişken, ders çalışma ortamının çalışmanın verimini çok etkilediğini hatırlatmakta fayda var. Düzenli ve ferah bir ortam daha az çalışma ile daha çok başarı elde etmek için şarttır. Daha ayrıntılı bilgi almak için Ders Çalışma Ortamı Nasıl Olmalıdır yazımızı mutlaka okuyun.
“Keşke”leri ve “Ya Öyle Olursa”ları Bırakın
YGS’de istediğiniz başarıyı yakalayamamış olabilirsiniz. “Daha çok çalışsaydım” gibi pişmanlıklarınız olabilir. Sınav öncesi dönemde her şey yolundayken sınav esnasında stres nedeniyle işler kötüye gitmiş olabilir. Önünüzde LYS için az zaman kalmış olabilir. Yaşanabilecek böyle olumsuz olaylara başka örnekler eklemek mümkün. Ancak bütün bu zamanlar geride kaldı. Şu an’ı, içinde bulunduğunuz dönemi düşünmeli; bunun için kafa yormalısınız. “YGS’den sonra LYS’ye nasıl çalışırım” demelisiniz. Geçmişe takılıp keşkeler ve pişmanlıklarla uğraşmak veya gelecekte olabilecek olumsuzluklara kafayı takıp zihninizi endişelerle doldurmanın size bir faydası olmayacak, aksine sizi çalışmaktan alıkoyacak. O nedenle bugüne odaklanın ve “Elimdeki zamanı nasıl en iyi biçimde değerlendirebilirim” deyin. Unutmayın, bir öğrenci düzenli çalışmazsa LYS’ye hazırlanmak için ona 12 ay bile yetmez. Ama düzenli ve verimli biçimde çalışırsa 2 ay gibi bir sürede çok şey değiştirilebilir.
LYS İçin Kalan Zamanı Verimli Kullanın
Daha az çalışma ile daha çok başarı elde etme yani verimli ders çalışma mevzusu LYS’ye nasıl çalışılır konusunda büyük önem arz ediyor, vaktiniz çok değerli. Bu noktada dikkat etmeniz gerekenleri sıralayalım:
- YGS’ye hazırlanırken yaptığınız hataları gözden geçirin ve onları tekrarlamayın. Örneğin konuya yeterince hakim olmadan soru çözerek vakit kaybettiyseniz artık konuyu yeterince anlamaya daha çok vakit ayırın ve yanlış sayınızı böylece azaltın.
- Kendinizi iyi tanıyın ve çalışma yönteminizi keşfetmeye çalışın. Örneğin ezber yaparken bir yere notlar asarak mı yoksa ses kaydı yapıp dinleyerek mi daha kolay öğreniyorsunuz, gibi. (Öğrenme Stili ve Öğrenciye Özel Anlatım = Özel Ders)
- Henüz belirlemediyseniz artık hedeflerinizi belirlemenizin zamanı geldi. Gitmek istediğiniz alanı bilmeli ve onun gerektirdiği derslere çalışmalısınız. Örneğin daha önce yalnızca YGS puanı ile öğrenci alan İlahiyat bölümü artık TS puanı istiyor, İlahiyat isteyen öğrencilerin Edebiyat ve Sosyal Bilimler de çalışması gerekiyor.
- Ayrıca sınavına gireceğiniz derslerdeki soru dağılımlarını iyi öğrenin ve güncellemeleri takip edin. Bu noktada Geometri dersinin katsayısının bu sene arttığını ve puanı daha çok etkileyeceğini de hatırlatmış olayım. Geometri dersine de ağırlık vermelisiniz.
- LYS’de az sorulan konulardan önce soru sayısı fazla olan konulara odaklanın. Örneğin; Matematikte Toplam Çarpım Sembolü konusuna bir hafta ayırıp İntegrale iki gün ayırmak mantıksız olur.
- TM ve TS öğrencileri için Edebiyat, Tarih ve Coğrafya derslerinde bolca ezber yer almakta. Bu nedenle sistemli bir yol izlemeli ve yöntemler geliştirmelisiniz. Bu konuda Nasıl Daha İyi Ezberlenir yazımızdan yardım alın.
- Fizik, Kimya ve Biyoloji çalışan öğrenciler için bu dersler önemli bir yük oluşturmakta. Konuların çok fazla olmasından dolayı bir plan oluşturmalı ve ona göre ilerlemelisiniz.
- Zamanı verimli kullanmanın anahtarı düzenli çalışmaktır. Hedeflerine ulaşan öğrenciler, her gün yeterli miktarda çalışan ve ilerleyen öğrencilerdir. Taşı delen suyun kuvveti değil devamlılığıdır.
- Çalışacağınız konuları belirleyin ve konu yükünüze göre günlük veya haftalık ne kadar çalışmanız gerektiğini planlayın. Ders çalışma planı konusunda daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak için Ders Çalışma Programı Nasıl Hazırlanır yazımı okuyabilirsiniz.
- Sınavlara hazırlanmanın esası konuları öğrenip test çözerek pekiştirmektir ve üzerine koyarak ilerlersiniz. Yapabildiğiniz sorulara değil yapamadıklarınıza odaklanın ki ilerleyebilin.
- Soru çözerken yanlışlarınızın nedenlerini tespit edin ve hataları giderin. Örneğin genellikle işlem hatasından soru kaybediyorsanız dikkatinizi dağıtan etmenleri ortadan kaldırın ve hızınızı azaltmayı deneyin. Bu noktada denemeleri iyi değerlendirmelisiniz. Eyvah Denemem Kötü Geçti yazımızı da mutlaka okuyun.
- Gerçekten isterseniz sınav stresi ile başa çıkabilirsiniz. Gereksiz ve aslı olmayan endişelerle kafanızı meşgul edeceğiniz vakti çalışmaya ayırarak kazançlı çıkın. Gerekiyorsa sınav kaygısı için profesyonel destek alın. Sınav kaygısı konusunda daha ayrıntılı bilgi almak için Sınav Kaygısı Nedir ve Sınav Kaygısıyla Nasıl Başa Çıkılır yazımı okuyun.
Özetle, yeni bir başlangıç yapın ve arınmış bir zihinle bugüne odaklanarak çalışın. LYS’ye iki buçuk ay gibi bir süre var ve bu sürede düzenli çalışmayla hedefinize ulaşmanızın önünde hiçbir engel yok. Tek başınıza zorlanıyorsanız eğitim koçlarımızdan yardım alabilir ve özel dersin yanında kapsamlı bir biçimde sınavlara hazırlanabilirsiniz.YGS – LYS özel ders hakkında kapsamlı bilgi için tıklayın.
Hepinize başarılar diliyorum.