TYT Matematik Nasıl Çalışılır?
TYT Matematik nasıl çalışılır, matematik nasıl fullenir gibi soruların cevabını Boğaziçili hocamız sizler için yazdı.
Merhaba.Her alandan sınava girecek arkadaşın mutlaka bir şeyler yapması gereken bir derse nasıl çalışılacağından bahsedeceğim. Matematik! Gelin TYT matematik nasıl çalışılır, matematik nasıl geliştirilir, püf noktaları nelerdir beraber inceleyelim.
TYT Matematik Nasıl Fullenir?
TYT Matematiği fullemek her öğrencinin hayalidir ve çoğu öğrenciden haklı bir isyan duyarsınız: TYT Matematik Yapamıyorum. Öncelikle kendi serüvenimden bahsedeyim. Ben 2009 ÖSS'de MAT1'den (Şimdinin TYT müfredatı vardı) 30 da 30 yapmıştım. Bunu yaparken konu anlatımlı sağlam bir kitabın ardından birkaç farklı yayından soru bankaları çözmüş, üstüne 100’den fazla deneme çözmüştüm. 9. sınıftan itibaren düzenli çalışan biri olduğumdan denemelere erken başlamıştım. Tekrara önem veren biriydim. Matematik nasıl öğrenilir, TYT mat nasıl fullenir diye soranlara kendi çalışmamdan örnek verecek olursam: Bir konudan yanlış veya boş soru varsa açıp o konunun konu anlatımına bakar, çözdüğüm soruları inceler, gerekirse silip tekrar çözerdim. TYT Matematik fullemek bir hayal değildi artık. Bu şekilde ilk 1000’e girmek nasip oldu. Sonrasında Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nden mezun oldum. Matemetik nasıl fullenir ya da kısaca TYT mat nasıl çalışılır sorusunu cevaplamadan önce bazı şeyleri açıklığa kavuşturalım.
Matematik Temelim Yok, Ne Yapacağım?
Şimdi burada biraz da "temel"den kastın ne olduğu önemli. Kişiye göre değişebiliyor çünkü bu kavram. Uzun yıllardır Matematik özel ders vermekteyim. Fark ettim ki Matematik'i yapamıyorum diyen öğrenciler çarpım tablosuna hâkim olmayan öğrenciler oluyor genelde. Bu yapamama hali biraz da Matematik ile başarının hep bir arada anılmasından, biri yoksa diğeri de olmaz algısından kaynaklanıyor. Bazı velilerin uzun yıllar süren yanlış tutumları biz öğrencilerde bu dersi korkulu hale getiriyor. "Bizim oğlan biraz zayıf, Matematik yapamıyor", "Hepsi iyi de Matematik 3 gelmiş" "Matematik'te hiçbir şey yapamıyorsun senin zekânda problem var" gibi travmatik cümleleri duymak için çocukluğunuza inmeye gerek duymuyorsanız demek istediğimi anlarsınız. Hâlbuki her iş/süreç/derste olduğu gibi bu derse çalışmakta da esas olan emek ve azimdir. Eskiler ne derler bilirsiniz: "Zahmetsiz rahmet olmaz". 2'den 5'i çıkaramayan bir öğrenci olabilirsiniz. Önemli olan her gün düzenli, planlı bir şekilde çalışmak ve gelişimi görebilmektir. Bunun için çeşitli kaynaklar var: Antrenmanlarla Matematik veya Karekök Sıfır gibi. Burada esas olan sizsiniz. Aşağı yukarı birbirine yakın kaynaklar bunlar ve zaten aynı amaçla da yazılıyorlar. Siz günbegün, istikrarlı bir şekilde çalışırsanız tyt matematik nasıl çalışılır sorusunu sormayı unutacak ve matematik nasıl geliştirilir diye dert etmeyeceksiniz.
Temel bir kaynağı bitirmek demek kibriti kutudan çıkarmak gibidir. Sizin o kibriti yakmanız için kibrit çöpünü kutuya sürttürmeniz gerekir. İşte bu kıvılcım çıkartmayı da daha orta seviye bir kaynak çözmek olarak algılayabilirsiniz. Tabi ki bu kaynak çözülürken soru bankasına geçilmeli ve her konudan en az (bakın minimum diyorum) en az 80 - 100 soru çözülmelidir. Bu sayılar kişilerin hedeflerine göre değişmektedir. Evde matematik nasıl çalışılır, TYT matematik nasıl başlanır ve matematik nasıl gelişir sorularının cevabını bu şekilde verebilirim.
Ben bir keresinde Polinom gibi basit bir konudan soru kaçırdım diye elimdeki bütün Polinom sorularını çözmüştüm. 450'ye yakın soru çözdükten sonra da kusacak hale gelmiştim. Bu benim hedefime göre (hepsini doğru yapmak idi) normal idi. Siz de hedefinize göre gayret sarf edeceksinz ki hayal ettiğiniz yere gelebilesiniz. Tyt matematik nasıl çalışılır? İşte böyle. Yani azmederek.
TYT Matematik Soruları Nasıl Çözülür?
Şimdi diyelim temel bir kaynaktan konuları öğrendik ki bu yüzeysel olur. Sonra orta seviye bir konu anlatımlıdan da daha hızlı bir şekilde ilerliyoruz. Lakin şu bir gerçek ki konu anlatımlı kitaplarda yeterli sayıda ve zorlukta soru bulmak pek mümkün değil. Bu yüzden devreye soru bankaları girecek. Burada da iyi bir tercih yapmak gerekiyor. Temel düzeyde konuyu öğrenmişken tutup da zor düzeyde bir soru bankası olmak moralinizi fena halde bozabilir. Üzerine koyarak ilerlemeniz gerekiyor. İnsanoğlu hep böyle değil midir? Bebekler önce emekler, sürünür, sonra yavaş yavaş adım atar, en son koşar. Doğduğu gibi oradan oraya koşan bir bebek görülmemiştir. Bu örneğe atfen, sizler de zorluk seviyenizi kademe kademe artırmalısınız.
TYT Matematik dersinde konuyu çalışırken yanınızda bir formül defteri olsun. Örneğin, 11 ile bölünebilme kuralını anlattı kitap. Siz de defterinize yazın. Konu bitti, çözümlü sorular karşınıza çıktı. Mutlaka elinizle altını kapatın. Defterden formüle bakarak soruyu çözmeye çalışın. Bir süre sonra gözünüz deftere gitmeden formülü beyninize nakış gibi işlediğinizi fark edeceksiniz. Çözümlü sorunun çözümünü görürseniz matematik çalışmanın "püf" noktaları kaçmış olur.
Zamanın birinde bir çocuk bir cam ustasının yanına girer, uzun yıllar çalışır onunla beraber ve onu izleyerek cam şişeler, biblolar yaparlar. Sonra çocuk ben de usta oldum kendi dükkânımı açacağım der. Ama ustası "Evladım sen daha bu işin püf noktasını bilmiyorsun" der. Çocuk "Senden gördüm ya ne püf noktası olacak yaparım ben de" diye cevap verir. Sonra çocuk dükkânını açar ama yaptığı eserler 3 - 5 gün sonra çatlar. Bunun nedenini sormak için ustasının yanına geldiğinde ustası ona şöyle cevap verir:
"Bu işi yaparken en son güneşe tutup kabarcık var mı diye bakarsın. Eğer varsa "püf" diye üflersin. Böylelikle kabarcık yok olur ve çatlama olmaz.
Anlatılan hikâyedeki gibi çözümlü soruları kapatarak çözmeye çalışmanız ve hiçbir şey yapamayacak hale gelene kadar uğraşmanız gerekmektedir. Sonrasında ise çözümü çok detaylı bir şekilde incelemeniz gerekiyor. Bazen bakıyorum öğrenci 3 soru yollamış, sorular birbirinin kopyası sadece sayılar farklı! Ve aynı kişi bu sorulara benzeyen çözümlü sorular da çözdü. Diyorum ki bu çözümlü soruları bir incele, bak bakalım nasıl çözülüyor. Tekrar bakıyor, iyice öğreniyor ve dönüp bana yolladığı 3 soruyu da tıkır tıkır çözüyor. İşte matematik soruları nasıl çözülür sorusunun cevabı!
Soru çözmeyi vücut geliştirmeye benzetiyorum. Başka biri siz halteri kaldırırken size devamlı yardım etse asla onun kadar kas yapamazsınız. İlla ki sizin o ağırlığı kendiniz kaldırmanız gerekiyor ki gelişebilesiniz. Aynı şekilde çözemediğiniz soruları da hemen gidip birine çözdürmeyin. Gerekirse 3 gün uğraşın bir soru için. Konu anlatım kısmına bakın, benzer soruları araştırın. Ama siz çözmeye çalışın. En sonunda çözemezseniz tabi ki bir bilene danışın. Matematik nasıl çalışılır, matematik nasıl geliştirilir sorularının verimli bir cevabını bilen bir uzman sizi çok daha ilerilere götürecektir emin olun.
TYT Matematik Nasıl Hızlı Çözülür?
Bu da oldukça sorulan bir soru. Süre her öğrencinin temel problemlerinden biri. Zaten TYT süre odaklı bir sınav. Dolayısıyla TYT matematik nasıl hızlı çözülür bir öğrencinin ilk soracağı sorulardan. Hız için soru tiplerine aşinalığınızın yüksek olması lazım. Bunun için de o konu için farklı yayınlardan soru çözmüş olmanız gerekiyor. Kareköklü sayılar konusunda çok orijinal soru tipleri vardır. ÜçDörtBeş gibi farklı tarzı olan yayınları çözmek soruyu gördüğünüz gibi ne yapacağınızı bilmenizi sağlar. Tyt matematik nasıl hızlı çözülür sorusuna verilebilecek bir diğer cevap da işlem kabiliyetinin yüksekliğidir. 67 ile 9'u aklından çarpamayan, çat diye 603 diyemeyen bir lise son öğrencisinin süreyi yetirememesi normaldir. 1'den 20'ye hatta belki 30'a kadar olan sayıların karesini de ezbere bilmelisiniz. Formüller içselleşmiş olmalı ki soruyu görünce formülü neydi diye 20-30 saniye düşünmeyesiniz. Formülün içselleşmesi için ne yapılması gerektiğini yukarıda detaylıca anlattım. Özetle o formülün kullanılarak bol bol soru ile pekiştirilmesi gerekiyor. Son olarak uzun yazıya sahip problem soruları için de hızlı okuma ve okuduğunu anlama becerileri sizi bir adım öne alacaktır. Aynı işlem kabiliyetine ve aynı zekaya sahip iki öğrenciden biri hızlıca okur ve/veya hızlıca anlarsa diğeri soruyu okurken çözümü tamamlar. Diğeri de çözer ama 30-40 saniye belki 1 dakika sonra. Erkenden çözen öğrencinin yapılamayan bir soru için ekstradan zamanı olacak demektir. TYT matematik nasıl hızlı çözülür sorusunu kısaca böyle cevaplayabilirim. Başka sorularınız olursa bu konuyla ilgili @okuldaneveders Instagram hesabımızdan bize ulaşabilirsiniz. Ben de oraya bakan Boğaziçili hocalardan biriyim.
TYT Matematik Özel Ders Gerekli Midir?
Matematik özel ders almak için ideal derstir. Zira yukarıda anlattığım süreçlerde dersi ve sizi tanıyan birinin olması verimi 2 - 3 kat artırabilir. Bu da rakiplerinizin birkaç adım önüne geçmeniz demektir. Bahsettiğim son raddeye gelinip de soru hiç çözülemediğinde, bir şekilde çözümünü öğrenmek zorundasınız. Evet, sizin yerine birinin halteri kaldırması sizi geliştirmez demiştik. Ama halterin nasıl kaldırıldığını da bir ustasından öğrenmezsek sakatlanabiliriz veya boşu boşuna yanlış kasları zorlar yani verimi düşürürüz.
Bakın yapamadığınızın üstüne gitmelisiniz. Bazı öğrenciler alır eline kitabı, yapabildiği konuları çözer durur. Rasyonel Sayılar, Bölme – Bölünebilme takılır öyle. Ondan sonra da netlerim artmıyor isyanını duyarsınız. Önemli olan yapamadığınız, zayıf olduğunuz TYT Matematik konuları üzerine odaklanmaktır. Bu konularda da özel ders alırsanız farkı çok güzel kapatırsınız. OkuldanEve.comun alanında uzman Boğaziçili eğitim koçları bu konuda size yardımcı olacaktır.
TYT Matematik Konuları Nelerdir?
Bu yıl müfredatlar ile oynamalar yaptılar biliyorsunuz ki. Birçok sitede birçok bilgi dolaşıyor. TYT Matematik konuları için genelde birbirine yakın bir müfredat var görmüşsünüzdür. Müfredattan (Bazıları YKS’den çıktı) çıkan konuları sizin için hemen yazayım:
Daha Önceki TYT Matematik Konularından Olup Yeni Müfredatta Olmayan Konular
- Taban aritmetiği konusu,
- İşlem konusu,
- Bağıntının özellikleri,
- Karmaşık sayılar konusunun kutupsal gösterimi kısmı,
- Matris determinant,
- Toplam çarpım,
- Ters trigonometri fonksiyonlarının türevi ve integrali,
- İntegralde hacim hesabı
- Limitte 0/0 ve sonsuz/sonsuz dışındaki belirsizlik türleri
- Ters dönüşüm formülleri
- L Hospital
Müfredata eklenen konular ise şöyle:
- Öklid algoritması
- Bilinçli tüketim aritmetiği
Güncellenmiş hali ile TYT matematik konuları;
Bilgi kirliliğine çok da takılmayın. 40 sorunun 10’u Problemler konusundan yıllardır. Problemler için de Temel Kavramlar, Sayılar, Rasyonel Sayılar, Denklem Çözme gibi konulara hâkim olmanız gerekiyor. Zaten bu konuları hallettiğinizde Permütasyon, Fonksiyonlar, Kümeler gibi kendine has konular kalacak ve TYT Matematik konularının yarısından çoğu bitmiş olacaktır. Bu yazımda TYT Matematik Nasıl Çalışılır, TYT Matematik Konuları Nelerdir, TYT Matematik Çalışmanın Püf Noktaları Nelerdir gibi sorulara cevap bulmaya çalıştık.
İleride Problemler Nasıl Çalışılır, Matematik Denemeleri Nasıl Çözülür gibi yazılarla da size yardımcı olmayı düşünüyoruz. Bizi sosyal medyada takip etmeyi unutmayın.
Unutmayın! Kazananlar ancak vazgeçmeyenlerdir.
TYT Matematik için asla vazgeçmeyin. Başarılar dilerim.
Bu yazılar da size faydalı olacaktır: