Her öğrencinin sorumlu olduğu bir ders Türkçe. Ben sayısalcıyım diyenler, evet rakiplerinize fark atmak için siz de Türkçe çözmek zorundasınız. ‘’Nasılsa anadilim bir şekilde hallederiz, Türkçe kolay!’’ diyenler sizi de duyuyorum. Upuzun paragraf sorularını ve karmakarışık anlatım bozukluklarını gördüğünüzde, altı çizili değildir yazısını okumayı unuttuğunuzda Türkçe’nin kolay ama pratik gerektiren bir ders olduğunu anlayacaksınız. Evet, Matematik kadar tercih edilmese de Türkçe’de de birçok öğrenci imla ve yazım kuralları, dil bilgisi ve paragraf gibi konularda bizden özel ders alıyor.

YGS Türkçe Konuları Nelerdir?

YGS Türkçe konularını dört ana başlıkta toplayabiliriz:

  1. Anlam Bilgisi
  2. Dil Bilgisi
  3. Anlatım Bozuklukları
  4. İmla ve Yazım Kuralları

Şimdi gelelim bu zaruri dersi nasıl çalışmamız gerektiğine:

Anlam Bilgisi

Türkçe dersinde ortalama 30 sorunun çıktığı bir konudur. Bu konunun sorularını çözmek hızlı ve doğru okumayı, okuduğunu doğru biçimde anlamlandırmayı ve anladığını da doğru biçimde yorumlamayı gerektirmektedir. Anlam bilgisi soruları; kelime, cümle ve paragraf düzeyinde sorular olarak karşımıza çıkar. Bu sorulara cevap vermeden önce soruda bizden tam olarak ne istendiğini iyice kavramalı ve ona göre cevap oluşturmaya çalışmalısınız. Peki bu hızı ve çabuk kavrama kabiliyetini nasıl kazanabilirsiniz? Cevap çok basit (bizim OkuldanEve ailesi olarak eğitimde mottomuz): Kitap okuyun. Hatta kitap okumakla kalmayın, okuduklarınızı anlatın. Ben sınava hazırlanırken, yakın arkadaşlarımla ortak kitapları okur, bazı kısımlarını tartışırdık. Mesela öyküsel bir şekilde mi yazılmış, düşünce yazısı mı, betimlemeleri nasıl anlatmış... Tabi çabuk okuyup kitap hakkında arkadaşlara spoiler verip onları gıcık etmek de işin cabası. Bilmediğimiz bir kelime duyduğumuzda hemen gidip sözlükten anlamını,eş anlamlısını,zıt anlamlısını araştırırdık. Mesela bilmeyenler çoktan zaruri ve motto kelimelerin anlamlarına bakmıştır diye düşünüyorum. Şimdi yaptıklarımızın öğrenme sürecimizi hızlandırdığını ve eğlenceli hale getirdiğini fark ediyorum. Ayrıca, özellikle paragraf sorularını pratikleştimeniz için düzenli bir şekilde soru çözmeniz gerekiyor. Paragraf kısmını daha önceki yazılarımızda değindiğim için bu yazıda anlatmayacağım. Bakınız: 7 Adımda Paragraf Soruları Nasıl Çözülür?

Dilbilgisi

Dilbilgisi’nden son beş yılda her sene 5 soru gelmiştir. Dil bilgisi sorularını çözebilmek için tanımlama yapmak oldukça önemlidir. Yani sözcük ya da sözcük gruplarının ne anlama geldiğini ve ne görevle kullanıldığını öğrenmek zorundasınız. Mesela sıfat deyince aklınıza neler geliyor, özneyi bulmak için yükleme hangi sorular sorulur, zarf ne işe yarar gibi kısa kısa notlar alarak pratik kazanana kadar yanınızda taşıyıp boş zamanlarınızda tekrar edebilir, arkadaşlarınızla birbirinize bu notları sorabilirsiniz. Dil Bilgisi konularının hepsi birbiriyle bağlantılı olduğu için bir konuyu anlamadığınızda diğer konularda eksiklikler yaşayabilirsiniz. Örneğin :

Soru: "Bu sınavı, büyük bir azimle çalışarak kazandı." cümlesinin ögelerini gösteriniz.

Cevap:

  • Bu sınavı: nesne
  • büyük bir azimle çalışarak: zarf tümleci
  • kazandı: yüklem
  • o: gizli özne

Gördüğünüz gibi bu soruda ‘’cümlenin ögeleri’’ konusu sorulmuş. Cümlenin ögelerinden bir tanesi ‘’zarf tümleci’’dir. Bir cümlenin zarf tümlecini bulmanız için ‘’zarflar’’ konusuna hakim olmalısınız. Cümlede zarf tümlecini bulmanın en güzel yolu cümledeki zarfları bulmaktır. Zarfları bulabilmek için ‘’fiiller’’ konusuna hakim olmalısınız. Çünkü zarflar, fiil temellidir. Yani bir fiilin ne zaman yapıldığını, ne kadar yapıldığını, nasıl yapıldığını vb. bildirirler. Dil bilgisi konularında size şöyle bir sıralama tavsiyesinde bulunabilirim.

  • İsimler
  • Fiiller
  • Sıfatlar
  • Zamirler
  • Zarflar
  • Edatlar, Bağlaçlar, Ünlemler
  • Fiilimsiler
  • Ek Ve Kök Bilgisi
  • Kipler
  • Noktalama İşaretleri
  • Yazım Bilgisi
  • Cümlenin Ögeleri

Ek olarak, günlük konuşmalar içinde kullandığınız cümlelerin içindeki ögeleri zarf, sıfat, isim tamlaması, eylemsi diye zihninizde bölebilirsiniz.

Anlatım Bozuklukları

Anlatım bozuklukları da Türkçe’de 1 ya da 2 soru gelen konulardandır. Genelde öğrenciye çok karışık geldiği için pek sevilmez ve ben yapamıyorum zaten az soru geliyor denilip çok özen gösterilmez. Ancak siz çalışkan ve azimli bir öğrenci olduğunuz için tabiki anlatım bozukluklarını çözmeyi kafanıza koydunuz. Size tavsiyem Türkçe çalışırken diğer konulara hakim olduktan sonra anlatım bozukluğu çalışmanız. Örneğin ‘’özne eksikliğinden kaynaklanan anlatım bozukluğunu’’ anlamanız için, özneyi çok iyi bilmelisiniz. Ya da çatı uyumsuzluğundan kaynaklanan bozukluk için, çatı konusunu; tamlama yanlışları bozukluğu için tamlamaları vb. Bu, böyle uzayıp gider. Ayrıca her anlatım bozukluğu çeşidini bir şemayla beyninize kodlayabilirsiniz. “Cümlede gereksiz sözcük kullanılması” ile oluşan anlatım bozuklukları konusunu, “Karşıdan yaşlı ihtiyar geliyordu.” cümlesindeki gibi bir örnekle eşleştirmeli ve hem “yaşlı” hem de “ihtiyar” sözcüğünü kullanmanın yanlış olduğunu bu başlık altında zihne kazımalıdır. Sonrasında örnekleri çoğaltmalı, kendi örneklerini listelemelidir.Bu konuyu eğlenceli hale getirmek için konuşurken birbirinizin anlatım bozukluklarını bulabilir ya da kurduğunuz cümleleri anlatım bozukluğu olan bir hale getirmeye çalışabilirsiniz. Tabi bunu eleştiri kültürüne sahip arkadaşlarınızla yapın, yoksa ufak küslüklere sebep olabilir.

İmla ve Yazım Kuralları

İmla ve yazım kuralları da Türkçe’nin en zor konularından biri olarak düşünülür. Bunun sebebi çok fazla kuralın olmasıdır. Ancak en çok kullanılan kuralları tespit ederek bunlara odaklanmak bu kuralların tümüne çalışmaktan daha kolay olacaktır. Son beş yıl içerisinde 2-4 arasında imla ve yazım kuralları sorusu gelmiştir.Geçmiş yılların sınav sorularına bakarak bir önem sırası yapabilirsiniz. Bol soru çözmeniz gerektiğini zaten hatırlatmamıza gerek yok sanırım. Örneğin son yedi yılda çıkan noktalama işaretleri sorularında; nokta, virgül, iki nokta gibi çok sık sorulan işaretleri ve kullanım yerlerini incelemek, daha az karşımıza çıkan tırnak, tek tırnak, köşeli parantez gibi işaretlere göre daha mantıklı olacaktır. Bir de size imla ve yazım kuralları ile ilgili kendi sırrımı vereyim. Ben gazetelerdeki kural hatalarını bulmaya çalışırdım. Böylelikle hem günlük hayatıma uyguladığımı fark edip konuya hakim olduğum konusunda kendime olan güvenim artardı hem anlam çözerken de bana yardımcı olurdu. Bir yandan da sınava hazırlanırken ülke gündeminden uzak kalmamış olurdum.

Son olarak, Türkçe diğer dersleri de etkileyen bir derstir. Türkçe’de paragraf sorularını çabucak kavrayan bir öğrencinin Matematik’te problem sorularını çözme hızı, kavrayamanlara oranla çok daha hızlı olacaktır. Tarih, biyoloji gibi öncüllü soruları okurken anlam bilgisi oldukça elzemdir.Kendinizi en iyi tanıyan insan sizsiniz. Eksiklerinizi, konu kavrama hızınızı, dersi öğrenme biçiminizi analiz edin. Bu konuda bizden profesyonel destek alabilirsiniz. Türkçe çalışmayı eğlenceli hale getirebileceğiniz yöntemler üzerine düşünün. Türkçe’nin sarmal bir ders olduğunu unutmayın. Şimdi öğrendiğiniz konuyu, ilerde öğreneceğiniz başka bir konunun içinde kullanabilirsiniz. Bu yüzden tüm konuları en iyi şekilde anlamaya çalışın. Doğru bir çalışma düzeni ve yeterli soru çözümüyle en zor konuların bile üstesinden gelebileceğiniz konusunda kendinize güvenin. Ve tabiki diğer dersler hakkındaki yazılarımızı okumak için blogumuzun dersler bölümünü ziyaret edin.

Size faydalı olabilecek bazı yazılar:

LYS Edebiyat Nasıl Çalışılır?

Bilmeniz Gereken 12 Paragraf Sorusu Tipi

7 Adımda Paragraf Soruları Nasıl Çözülür?

Hepinize başarılı bir sınav süreci diliyorum.