Ramazan Ayında Nasıl Ders Çalışılır?
Ramazan ayında nasıl ders çalışılır, oruçluyken ders çalışılır mı gibi soruların cevabını Boğaziçili rehber öğretmenimiz sizler için yazdı.
Mübarek Ramazan ayına girmiş bulunmaktayız. Hepinizin hayırlı ve bereketli bir Ramazan geçirmesini temenni ederim. Gel gelelim, sınavlar için de sayılı günler kaldı. Öğrencilerimizden ramazan ayında nasıl ders çalışılır, ramazanda nasıl ders çalışmalıyım gibi soruları sıkça duyar oldum. Şimdi Ramazan ayında,oruçluykennasıl ders çalışılır sorusunu madde madde cevaplayayım.
Ramazanda Nasıl Beslenilmeli?
Bu ayda oruç tutulduğu yani belirli bir süre yemek ve içmekten kesildiği için doğru beslenme daha da fazla önem kazanmaktadır. Oruçluyken ders çalışamıyorum şikayetlerinin çoğunun temeli doğru beslenmemektir. Beslenme uzmanları bu konuda defalarca açıklama yaptı. Ben bir rehber öğretmen olarak meselenin çalışma verimliliğine etkisini irdelemek istiyorum.
- Öncelikle iftarlarda aşırı yemek ve içmekten sakının. Dopdolu bir mide ile çalışmaya oturmak yapılabilecek en kötü hatalardan biridir.
- Sınavlarınıza sayılı günler kaldı. Hazımsızlık, ishal, kabız gibi sorunları yaşama lüksünüz yok. Bu yüzden mide sağlığınızı iyi kontrol etmelisiniz. Abur cubur, cips ve gazlı içeceklerden özellikle bu ayda uzak durmanızı şiddetle öneririm.
- Suyu da abartmayın. İkide bir lavaboya gitmek zorunda kalacak kadar su içerseniz, çalışmanızın verimliliğini zedelemiş olursunuz. Düzenli aralıklarla yeterli miktarda su için. Oruçluyken ders çalışmak ancak böyle rahat olabilir.
- Hurma yoğun miktarda glikoz ve potasyum içerdiğinden iftar – sahur arası minumum 3 – 5 adet tüketmenizi öneririm. Bütün gün beyne glikoz gitmediğinden ve vücut su kaybettiğinden bunu da dengelemiş olacaksınız.
- Ağır ana yemekler yerine çorbalar ile başlayabilirsiniz. Yine iftar – sahur arasında kiraz, çilek, karpuz gibi meyveler tüketebilirsiniz.
- Tabi içtiğiniz suyun, yediğiniz meyvelerin ders çalışmadaki veriminizi ve konsantrasyonunuzu bozmaması gerekiyor. İkide bir su içer, ya da tabak tabak meyve yerseniz çalıştığınız derse, çözdüğünüz soruya da odaklanmanız pek mümkün olmayacak ve oruçken ders çalışmak işkence haline gelecektir.
- Yediğiniz, içtiğiniz şeyler masada dikkatinizi dağıtacak ve çalışma alanınızı kısıtlayacak şekilde olmamalı. Ders çalışma ortamı ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için "Verimli Ders Çalışma Ortamı Nasıl Olmalıdır" yazımı okumalısınız.
Ramazanda Ders Çalışma Programı Nasıl Olmalıdır?
İftar ve sahur döngüsüne giren bir öğrencinin ister istemez uyku düzeni değişecektir. Değişen bu düzene göre hareket etmek ve çalışma veriminizi korumak zorundasınız. Ramazanda ders çalışma programı yapmalı mıyız sorusunu da çok alıyoruz. Ramazan ders çalışma programı yapmak için en ideal zamandır. Aşağıda belirteceğim şeylere dikkat ederek bunu kolayca sağlayabilirsiniz.
- Kendinizi ve vücudunuzu en iyi tanıyan sizsiniz bu nedenle kendinize göre bir düzen oluşturmanız gerekiyor.
- Çoğu öğrencinin yaptığı gibi iftar – sahur arasında yapacağınız yoğun çalışmayı gün içerisinde yapacağınız birkaç saatlik çalışma ile destekleyebilirsiniz. Tabi gün içerisinde yapacağınız çalışmalar orucun etkilerinin tam olarak gözükmediği yani açlık ve susuzluğun etkisini tam göstermediği sabah – öğlen saatlerinde olmalıdır. Yapabilirseniz, sahurdan önce bir yarım saat kadar uyumanızı tavsiye ediyorum.
- Eğer sahura kadar uyanık kalıp çalıştıysanız, sahurdan sonra sosyal medya veya televizyon gibi şeylerle kendinizi oyalamayıp bir an önce uyumanız gerekiyor.
- Diğer bir düzen ise, gece yatıp sahurdan önce 2 – 3 saat uyuyup, sahur sonrası birkaç saat çalışmaktır. Bu durumda da öğle uykusu ile uyku ihtiyacı desteklenmelidir. Unutmayın, gece 11 ile 3 ve öğle vakti en verimli uyku aralıklarıdır.
- Görüldüğü üzere, iyi bir şekilde kullanıldığında her iki düzen de size yeterli çalışma süresini verebilecektir.
Ders çalışmak için oruç tutmamak yoluna gidenlerin çoğu ramazanda ders çalışma programı hazırlamamış ya da oruçluyken ders çalışmak için gerekli beslenme düzenini oturtamamış öğrencilerdir. Yukarıda sayılanlara riayet edildiğinde ramazanda nasıl ders çalışılır gibi bir derdiniz kalmayacaktır.
LGS, TYT - AYT Öğrencileri İçin Ramazan Ayında Ders Çalışma Stratejileri
Sınava girecek öğrencilerin sayılı günleri kaldığından, konularının belirli bir ölçüde bitmiş olması ve soru çözme + deneme şeklinde bir çalışma düzenine geçmiş olmaları gerekiyor. Ramazan ayında olmanız deneme çözmenize engel olmamalı. Denemeler sınav öncesi kendinizi test etmeniz ve sınava hazırlık için altın değerinde. Yaptığınız denemeleri düzgün yorumlayabilmek de çok önemli. Bunun için “Eyvah Denemem Kötü Geçti” adlı yazımızı mutlaka okuyun. Denemelerin zaten sabah saatlerinde çözülmesi gerektiğinden (hatta mümkünse tam sınav saatinde) oruç, denemeye engel teşkil etmeyecektir.
TYT Matematik için emek vermenin tam zamanıdır. Ramazan ayında hangi ders çalışılır diyenlere ilk olarak bunu verebilirim. Boğaziçili hocamız TYT Matematik Nasıl Çalışılır sorusunun cevabını verdi.
Yine her gün yüzlerce öğrencinin okuduğu Paragraf Soruları Nasıl Çözülür yazımıza da mutlaka göz atmanızı öneririm.
Öğrencilerimizden sınav günü oruç tutmak konusunda sorular da alıyoruz. Ders çalışmak için oruç tutmamak da düşünülen sorunlardan biri. Bu konularda, dini ve vicdani duygularınızı ve güvendiğiniz din adamlarının görüşlerini dikkate alarak “kendinize” ait bir karar vermeniz gerekiyor.
Hocalarımızdan Yusuf İhsan KURT’un "Ramazan Ayında Nasıl Ders Çalışılır?" adlı Facebook yayınını izlemek için tıklayın. Yayın LYS zamanı yapıldığı için sınav adlarına takılmayın :)
Oruçluyken nasıl ders çalışılır, Ramazan ayında nasıl ders çalışılır sorularının cevabını beraber bulmaya çalıştık.
Hepinize hayırlı Ramazanlar ve iyi çalışmalar dilerim.