Makine Mühendisliği Bölümü Hakkında Bilgiler
Makine Mühendisliği hakkında bilgiler, Makine Mühendisliği puanları gibi konularda öğretmenimiz sizler için yazdı.
Sevgili öğrenciler, özellikle tercih döneminde birçok öğrencinin aklına takılan makine mühendisi olmak için gerekenler nelerdir, makine mühendisliği için gereken özellikler, makine mühendisleri ne yapar, makine mühendislerinin diğer mühendisliklerden ne farkı var, makine mühendisleri hangi sektörlerde çalışır ve makine mühendisi ne iş yapar gibi soruları yanıtlamak için Makine Mühendisliği hakkında bilgiler düzenledik.
Makine Mühendisliği; Matematik, Fizik gibi bilim dalları ile malzeme teknolojisini kullanarak, mekanik sistemlerinin tasarlanması, analizi, üretimi ve bakımı gibi alanlarda çalışmalar yapan ve fiziksel olaylara matematiksel çözümler getirmesinin yanı sıra hesaplamalara optimizasyon getirerek, problemlere analitik ve üretken çözümler getiren mühendislik dallarından birisidir.
Makine Mühendisliği Puan Türü ve Makine Mühendisliği Başarı Sıralaması
Üniversite Adı | Sıralama (En düşük) |
---|---|
Boğaziçi Üniversitesi | 1443 |
Orta Doğu Teknik Üniversitesi | 5868 |
İstanbul Teknik Üniversitesi | 13.015 |
Yıldız Teknik Üniversitesi | 30.415 |
Abdullah Gül Üniversitesi | 36.055 |
Gazi Üniversitesi | 32500 |
Öğrencilerin en çok merak ettikleri sorulardan birisi ise makine mühendisliği kaç bin ile kapatmaktadır. Geçen senelerde Makine Mühendisliği bölümü, ÖSYM’nin açıklamış olduğu ÖSYS Kılavuzu’na göre MF-4 puan türünde öğrenci alımı yapmaktaydı. Bu bölümdeki en başarılı üniversitelerin başarı sıralaması şöyledi: Boğaziçi Üniversitesi 1.443, Orta Doğu Teknik Üniversitesi 5.868, İstanbul Teknik Üniversitesi 13.015, Yıldız Teknik Üniversitesi 30.415, Gazi Üniversitesi 36.055, Marmara Üniversitesi 37.118. Görüldüğü gibi bu bölümü başarılı bir üniversitede okumak istiyorsanız yaklaşık olarak ilk 38.000’e girmeniz gerekmekteydi.
2018 yılında üniversiteye giriş sınavı sistemine yenilik gelmiştir. Bu yenilik sonucunda makine mühendisliği hakkında bilgi değişikliğine gidilmiştir. YKS'ye göre makine mühendisliği sayısal puan türüne göre almaktadır.
Makine Mühendisliği Bölümünde Hangi Dersler Var?
Dört yıllık bir bölüm olan Makine Mühendisliği’nde mekanik sistemlerinin yapısı, tasarımı, geliştirilmesi ve bu sistemlerin kullanımları konularında eğitim verilir ve araştırma yapılması istenir. Bu bölümde ilk sene okutulan derslere Teknik Çizim, Matematik, Ekonomi, Temel Fizik, Kimya gibi dersler örnek verilebilir. Sonrasında İleri Fizik, Mukavemet, Materyal Bilimi, Enerji Dönüşümleri, Isı Transferi, Akışkanlar Mekaniği, Nükleer Enerji, Mekanik, Makine Elemanları gibi dersler verilmektedir. Meslek dersleri, laboratuvar uygulamaları ile desteklenir ve deneyler yapılır. Öğrenciler kuramsal ve uygulamalı dersler yanında üniversite dışında makine fabrikalarında, enerji firmalarında, otomotiv gibi ağırlıklı makine mühendislerinin çalıştığı yerlerde yaz stajları yaparlar.
Ülkemizde, makine mühendisliği en çok tercih edilen mühendislik dallarından birisidir. Özellikle yurtdışından farklı olarak, Türkiye’de eğitimi verilen bu mühendislik dalı içeriğinde ısı mühendisliği, termodinamik mühendisliği, konstrüksiyon mühendisliği gibi birkaç mühendisliği kapsamaktadır. Bölümde uzmanlaşma üniversiteden üniversiteye göre değişebilir. Genellikle 2.sınıftan sonra öğrenciler uzmanlaşacağı branşı tercih etmektedirler.
Makine Mühendisliği İçin Gerekli Özellikler
Makine mühendisliğine girmek ve bu mesleği başarılı bir şekilde icra etmek isteyenlerin üstün bir sayısal düşünme gücüne ve sağlam bir mantığa sahip, dikkatli ve titiz hesap yapabilecek kişiler olmaları gerekir. Ayrıca alanları ile ilgili dünyadaki gelişmeleri güncel olarak takip etmeleri gerekmektedir. Makine mühendisliğinde başarılı olmak isteyenlerin normalin üzerinde bir akademik yeteneğe sahip olmaları gerekmektedir. Bununla birlikte geniş hayal gücüne ihtiyaçları vardır çünkü üretilecek herhangi mekanik sistemin bütün problemlerini öngörmeleri gerekmektedir.
Yukarıda bahsedilen özelliklerin yanı sıra makine mühendisinde olması gereken özellikler yapacağı işlere karşı yeteri kadar sabırlı olması gerekmektedir. Çünkü, yapacakları projeleri aktarırken karşı tarafın anlaması için güçlü iletişim özelliklerine sahip olması gerekmektedir. Bunlarla birlikte bir makine mühendisinde olması gereken özelliklerden birisi de liderlik yeteneğinin olması gerekmektedir. Orta veya büyük ölçekli sanayilerde yönetici kesime baktığımız en çok karşılaşılan meslek grubu makine mühendisleri olmaktadır.
Makine Mühendisliği Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Mekanik sistemlerinin olduğu yerde; fizik, matematik gerektiren her alanda makine mühendislerinin izine rastlarız. Bu yüzden ülkemizde makine mühendislerinin çalışma alanları oldukça geniştir. Kamu sektörü ve özel sektörde olmak üzere otomotiv, vinç, enerji, ısı sektörlerinde çeşitli yönetim, endüstri ve hizmet alanlarında görev almaktadırlar. Makine mühendisleri ne iş yapar sorusuna cevap olarak mekanik çizim, üretim, bakım ve aynı zamanda saha uygulamalarında, araştırma ve geliştirme projelerinde makine mühendisleri çalışmaktadırlar. Yaptıkları projelerde bir makine mühendisinden istenen şeyler ürünün kullanışlılığı ve uygulanabilirliğinin en yüksek seviyede olması ile birlikte ucuz maliyetle yapılmasıdır.
Makine Mühendisliği Mezunları Ne Kadar Maaş Alır?
Makine mühendisliği yeni mezun maaşları hemen hemen bütün sektörden sektöre göre değişiklik gösterebilir. Devlet haricinde makine mühendisliği iş alanı Türkiye şartlarına çok geniş olduğundan yeni mezun herhangi bir mühendis maaşıyla aynıdır. Hemen hemen 2500 – 3500 ₺ arası değişen maaşlarla birlikte, büyük ölçekli sanayi kuruluşlarında 3500 – 4000 ₺ arasında değişmektedir. 5 ila 10 senelik çalışma tecrübesiyle birlikte akademik olarak kendisi geliştiren ve çalıştığı kuruma bağlı olarak makine mühendislerinin maaşları diğer sektörlerde çalışan kişilere göre yüksektir. Çünkü hem uzmanlık alanıyla ilgili son çalışmalara hakimdir. Bu kişiler tecrübesiyle birlikte akademik tarafını kullanarak çalıştığı yerdeki kurumun büyümesine katkıda bulunmaktır. Devlette ise bu durum biraz daha farklıdır. Makine mühendisliği maaşları kıdem farklılıklarına esas alınarak verilmektedir. Ortalama devlette başlayan makine mühendisliği yeni mezun kişiler 3500 – 4000 civarında maaş almaktadır. Kıdemleri arttıkça bu rakam 5000 ila 8000 tl arası değişmektedir. Makine mühendisi maaşları nasıldır sorusuna detaylı bir şekilde değinmeye çalıştık.
Makine Mühendisliği Atamaları Nasıldır?
Makine Mühendisliği atamaları nasıl diye sorduğumuzda makine mühendisliği mezunlarındaki yığılmalardan dolayı her geçen gün atamaların zorlaştığını görüyoruz. Her yıl daha fazla mezun KPSS’ye girip atanmaya çalışıyor. 2017 Makine Mühendisliği atamalarına baktığımızda taban puanın 85 olduğunu görüyoruz. Özellikle ülkemizde savunma sanayisinin gelişmesiyle birlikte gelecekte makine mühendisliği atamaları yüksek olacağı öngörülmektedir. En yüksek 99 puan ile Devlet hava meydan işletmesi Genel Müdürlüğüne atandığını görmekteyiz.
Üniversitelerden Makine Mühendisliği bölümünden mezun olanlar “Makine Mühendisi” ünvanına sahip olurlar. Bununla birlikte yaptıkları projelerin altına imza yetkisine de sahiptirler.
Bu yazı sadece Makine Mühendisliği bölümü hakkında bilgi vermek amaçlıdır. Tercih döneminde kendi yeteneklerinize, ilgi alanınıza ve değerlerinize uygun bölümü seçmek için rehber öğretmenlerinizden veya eğitim koçlarınızdan destek almayı unutmayın. Aynı zamanda makine mühendisi ne iş yapar veya makine mühendisi maaşı ne kadar gibi soruların cevaplarını bu mesleği icra edenlere sormakta fayda vardır.
Hepinize başarılı bir tercih dönemi, üniversite hayatı ve mesleki yaşam diliyoruz.