2 Ay Kala YGS İçin Ne Yapmalı? - İkinci Bölüm
YGS'ye son iki ay kala sözel ve eşit ağırlık öğrencilerine faydası olacak bir yazı. YGS için ne yapacağım diyenler mutlaka okumalı.
Sevgili öğrenciler,
Önceki yazımızda sayısal öğrencileri için tavsiyelerimizi paylaşmıştık. Bu yazımızda ise sözel ve eşit ağırlık öğrencilerine yönelik, YGS'ye 2 ay kala dikkat edilmesi gerekenleri kaleme aldık.
Sözel öğrencilerine tavsiyeler:
YGS-3 ve YGS-4 puan türü sözel öğrencilerini ilgilendiriyor. Bu puan türlerine baktığımızda, Sosyal Bilimler ve Türkçe derslerinin ağırlığını görüyoruz. Bu yüzden öncelikle bu derslerdeki konu eksiklerinize yoğunlaşmalısınız. Uzun sorulardan korkmayın, çünkü “uzun soru eşittir zor soru” diye bir şey yok. Aksine uzun sorular daha az bilgi gerektiren sorular olabiliyor.
Öğrencilerimiz yolda çok vakit kaybettiklerinden dert yanıyorlar. Küçük kağıtlara notlar alıp yolda bunları tekrar edebilirsiniz. Ayrıca, yazımı sık sık karıştırılan kelimeler gibi pratik bilgileri renkli kağıtlara yazıp dolabınızın üstüne yapıştırabilirsiniz. Böylece sürekli göz önünde bulundurarak ezberlemiş de olursunuz. Sözel dersleri çalışmanın en eğlenceli yolu kodlayarak ve hikayeleştirerek anlatmadır. Ayrıca bildiğiniz bir konuyu arkadaşınıza anlatarak pekiştirebilirsiniz. Bu şekilde, bilgileriniz kalıcı hale gelir. Unutmayın ki sözel soruları çözerken altı çizili kelimelere ve olumsuzluk eklerine çok dikkat etmelisiniz.
Sözel öğrencilerine Türkçe ve Sosyal Bilimler'den sonra en çok puan getiren ders Matematik. Matematik sorularını çözmenin sözel öğrencileri için zorlayıcı olduğu bir gerçek. Temel düzeyde Matematik anlatan kitaplar bu konuda size yardımcı olabilir. Matematik bu aşamada sizi öne geçireceği için oldukça önemli. Yine de bu derste çok zorlanıyorsanız özel ders almanızı tavsiye ederiz.
Son olarak sözel öğrencileri Fen Bilimleri sorularını da çözebilirse bu onlara oldukça avantaj sağlayacaktır. Biyoloji sözele yakın bir ders olduğu için bundan başlayabilirsiniz. Fen Bilgisi iyi bir derece yapmayı hedefleyen öğrencileri öne çıkaracaktır.
Eşit ağırlık öğrencileri için tavsiyeler:
YGS-5 ve YGS-6 puan türleri eşit ağırlık öğrencilerini ilgilendiriyor. Eşit ağırlıkta ise Matematik ve Türkçe derslerinin ağırlığını görüyoruz. Öncelikle bu derslerdeki eksiklerini gidermeye çalışmalısınız. Ayrıca bol bol pratik yaparak hız kazanmalısınız. Bu derslerdeki eksikler bittikten sonra diğer derslere yönelebilirsiniz. YGS-5 puan türünde Sosyal Bilimler'in ağırlığı Matematik ve Türkçe'den sonra geliyor. YGS-6 puan türünde ise Fen Bilimleri'nin, temel eşit ağırlık derslerinden sonra ağırlığını görüyoruz. Yani seçeceğiniz bölüme göre bu derslerden birine yoğunlaşmalısınız.
Sosyal Bilimler konularını hikayeleştirerek, küçük not kağıtlarına yazarak, kodlayarak daha kolay öğrenebilirsiniz. Biyoloji ve Kimya eşit ağırlık öğrencilerine daha kolay gelebilir. İyi bir derece yapmayı hedefliyorsanız kesinlikle Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler ihmal edilmemelidir.
Son olarak tüm öğrencilerimize mutlaka zaman planlaması yapmalarını tavsiye ediyoruz. Deneme sınavlarını iyi analiz ederek eksik olduğunuz konuları belirlemeli ve bunlara ne kadar zaman ayıracağınızı planlayarak bir program oluşturmalısınız. Geçmiş sınav sorularını da YGS'ye girmeden önce mutlaka çözmelisiniz. Çünkü her sene benzer sorular soruluyor ve geçmiş sınav sorularını çözmek sizi bu soru tiplerine aşina yapar. YGS yorum ağırlıklı bir sınavdır bu yüzden kitap okumaya mutlaka zaman ayırın. Bu sizin uzun soruları anlamanızı ve daha hızlı çözmenizi sağlayacaktır.
Unutmayın, az zamanınız ve fazla yükünüz olabilir. Ancak eyvah deyip paniğe kapılmak yerine hali hazırda elinizde bulunan bu süreyi nasıl en iyi şekilde değerlenedirebileceğinize odaklanın. Hepinize başarılar dileriz.