Son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle birlikte Kimya biliminde önemli gelişmeler oldu. Bu gelişmeleri yakından takip edebilmek için lise müfradatına öğrencilerin algılayabileceği bir şekilde yeni konular eklendi. Bu konuların bazısı hem fizik dersi ile hem biyoloji dersi ile ortak noktaları bol olan konulardır. Öğrencilerin bu eklenen konuları anlamaları için bazen fizik ve bazense biyoloji dersinin kurallarından yararlanmaları gerekmektedir. Bununla birlikte bu durumda Kimya hocasının anlatım becerisini geliştirmesi Kimya nasıl çalışılır sorusunun cevabını iyi analiz etmesi gerektirmektedir. Öğretirken yardımcı ekipman dediğimiz teknolojik aletleri çok iyi kullanması gerekir. Çünkü Kimya dersi diğer derslere nazaran istisnaların bol olduğu ve aynı zamanda hal, sıcaklık basınç gibi faktörlere göre kuralları sürekli değişebilme özelliği olan bir derstir. Özellikle bazı öğrenciler için sıfırdan kimya öğrenmek zor bir durum olabilir. Kısacası öğrenmeye çalışırken yukarıda bahsettiğim bu durumları göz önüne aldığımızda yeteri kadar bilgi birikiminiz yoksa Kimya'yı öğrenmekte zorluk çekebilirsiniz.

AYT Kimya nasıl çalışılır?
Kimya dersine nasıl çalışılır?
Kimya nasıl fullenir?
Kimya yapamıyorum nasıl yapmalıyım?
Organik kimya nasıl çalışılmalı?
AYT Kimya nasıl halledilir?
Sıfırdan Kimya öğrenmek nasıl olmalıdır?

AYT Kimya Soruları Nasıldır?

Ön inceleme yaptığınızda ağırlıklı olarak 11. ve 12. sınıftan soru gelmekte olduğunu göreceksiniz. Bu sorular genellikle derslerin sonunda yapılan sınavlarda ve testlerde çıkan soruların benzeri sorular oluyor. Bunun anlamı sürpriz bir soru ile karşılaşmazsınız, o yüzden korkmanızı gerektirecek bir durum söz konusu değildir. Dersin konularına hâkimseniz ve biraz da analiz ve hesaplama yetiniz varsa, bütün soruları doğru cevaplama olasılığınız var. Yorum kabiliyetinizi kullanmayı gerektirenden çok size sürekli işlem yapmayı gerektiren sorularla karşılaşacaksınız. Bunun yanı sıra Kimya dersinin konuları birbiri ile bağlantılı olduğu için her konunun iyice kavranması, konuların hafife alınmaması ve konular arasında ayrım yapmaksızın en ince detayına kadar öğrenilmesi gerekmektedir. Çünkü AYT Kimya sınavında çıkan bazı sorular herhangi bir konunun detayından gelebilmektedir. AYT Kimya konuları şöyle bir göz atarsak;

Ders Esnasında Neler Yapmalıyız?

AYT Kimya nasıl çalışılır sorusunun akla gelen ilk cevabı şudur: Kimya dersine diğer dersler gibi sınıfta aktif bir biçimde katılım gösterin. Bununla birlikte Kimya dersini sevmenin yolunu bulun. Çünkü diğer sayısal derslere oranla sözel kısmı fazla ve öğrenilmesi gereken kaideler bir o kadar karışık olduğu için bu derste öğrencilerin canı sıkılabiliyor. Bunun en etkili çözümü, derslere girmeden önce derste işlenilecek olan konunun ön hazırlığının yapılmasıdır. Bunların sonucunda derste öğrenme ve algılama hızınızın arttığını ve konulara kısa bir süre zarfında hâkim olduğunuzu fark edeceksiniz. Bütün her şeye rağmen çalışmakta zorlanıyorsanız şu yazıyı okumanızı öneririm: Neden Ders Çalışamıyorum?

Ayrıca, hocanın derste anlattığı önemli kısımları kitabın ya da defterin üst kısmına yazmanız, yapışkanlı kağıtlar kullanmanız soru çözümünde ya da konu tekrarında size zaman avantajı kazandıracaktır. Önemli gördüğünüz yerlerin altını çizmeyi de ihmal etmeyin. Söylediğimiz tavsiyeler organik kimya nasıl çalışılır sorusunun cevabını da içermektedir. Daha iyi ezberleme teknikleri için: Nasıl Daha İyi Ezberlenir?

Bireysel Olarak Neler Yapmalıyız?

Dersi verimli bir şekilde dinlediğinizde yaklaşık olarak konunun yüzde 60’lık kısmını halletmişsiniz demektir. Konu çalışmanız bittikten sonra her konunun mutlaka A3 ya da A4 olarak tek bir sayfada konun özetini yazıp odanızın duvarına asmanız size unuttuğunuz konuyu hızlı bir biçimde hatırlamada yardımcı olacaktır. Kimya defteri nasıl olur sorusuna bu şekilde cevap verebilirim.

Soruları çözme sıranız “kolaydan zora” ve farklı kaynakları etkili bir kullanma biçiminde olsun. Sıfırdan kimya bu şekilde halledilebilir.

Bu dersin formüllerini, istisnalarını ve kurallarını alt alta koyduğunuz zaman gözünüz korkabilir. Bunun için en önemli tavsiyem sorular kolay demeyip geçmeyin ve sadece bir kaynaktan çalışmayın. Hatta diğer derslere nazaran daha fazla kaynak bulmaya çalışın. Ne kadar fazla diğer kaynaklardan çalışırsanız konulara farklı bir bakış kazanmanıza sebep olur ve birden çok çözüm metodu geliştirmeniz de kolaylaşacaktır. Böylelikle kimya nasıl çalışılır diye bir sorununuz kalmayacak, kimya yapamıyorum demeyeceksiniz.

AYT Kimya Nasıl Fullenir?

Kimyayı en iyi öğrenme yollarından birisi de deneme sınav sonralarında, yapamadığınız veya takıldığınız soruları hem bireysel olarak hem de arkadaş grubu ile tartışmaktır. Çünkü yanlışlarınızın konu eksikliği, dikkatsizlik ya da pratik eksikliği gibi sebeplerden hangisi veya hangilerinden kaynaklandığını en iyi bu şekilde anlayabilirsiniz. Yukarıda bahsettiğim ifadeler sizin için çok önemlidir çünkü unuttuğunuz bir püf noktayı tekrar hatırlamanızda yardımcı olur. Aynı zamanda sınava hazırlıkta da pratik ve hız kazanmanızda önemli bir katkısı olacaktır. Denemem kötü geçti diyorsanız: Eyvah Denemem Kötü Geçti!

Bu yolda Boğaziçili eğitim koçlarından özel ders almanız sizler için sıkıntı çektiğiniz konuları öğrenmenizde ve temel olarak yaşadığınız problemleri halletmenizde, pratik kazanmanızda ve kimya püf noktaları öğrenme noktasında yapabileceğiniz en mantıklı hamledir.

Organik Kimya Nasıl Çalışılır

Öğrencilerin de organik kimya nasıl çalışılmalı sorusunun sürekli sorduklarına şahit oluyoruz. Çünkü Ayt kimya sorularında organik kimya soruları en fazla yer kaplar. Organik kimya konusu bazı öğrenciler için eğlenceli bir konu olmasına rağmen, bazı öğrenciler için çeşitli sebeplerden ötürü yapamadığı konular arasında yer alır. Bunun en temel sebebi öğrencilerin organik kimya nasıl çalışılmalı konusunda bir stratejisinin olmamasıdır. Organik kimya için sistematik bir çalışma sistemi düzenlenmesi gerekir. Çünkü organik kimyanın içerisinde mol, kimyasal denklemlerde eşitlemeler, asit baz denklemleri, ayıraçlar, kimyasal oranlar gibi konular vardır. Kısacası bu konuya hakim olmanız için kimya temelinizin iyi olması gerekiyor. Hatta sıfırdan kimya öğrenmek gerekir mi sorusunu soruyorsanız cevabı kesinlikle evettir. Bununla birlikte iyi bir ezberleme metodu oluşturmanıza gerek vardır. Kendi içinizde bu konuya yönelik mantıksal bir içselleştirme yolunu tercih etmeniz gerekir. Açıkçası bu yolları nasıl elde edebiliriz ve organik kimya nasıl çalışılmalı sorularınızın cevabını ileride yazacağımız yazıda detaylı bir biçimde bahsedeceğiz.

AYT Kimya Nasıl Çalışılır?

  1. Konulara ilişkin kavramlar çok iyi anlaşılmadan veya bilgi tam öğrenilmeden başka bir konuya geçilmemelidir. Anlamakta zorluk çekilen herhangi bir konuda mutlaka öğretmene, özel ders hocasına ya da eğitim koçuna hemen sorulması gerekir. Çıkmış soruları mutlaka çözmelisiniz.
  2. Konuyu öğrenmeden mutlaka soru çözmeyin. Soru bankalarına konu anlatım kitaplarında konulara hâkim olduğunuz zaman başlayın.
  3. Sorulardan çok konuların ipuçlarını ve kurallarını ezberleyin. Soru çözümünde mutlaka altı çizili yeri okumadan soruyu yapmayın.
  4. Organik Kimya zor bir ders değildir. Özellikle AYT Kimya sınavında basit bir biçimde geliyor. 9.sınıf Kimya konuları 11. ve 12. sınıfın konularının temelini oluşturuyor. O yüzden Kimya’ya çalışırken takıldığınız noktada mutlaka 9.sınıf konularına geri dönüş yapmalısınız. Sıfırdan kimya öğrenmek istiyorsanız bu yolları denemeniz gerekmektedir. Unutmayın, AYT kimya nasıl fullenir diye soruyorsanız cevabı Ayt kimyayı en temelden alarak eksiklikleri belirleyip onun üzerine koyarak hareket etmemizdir.
  5. Sınava çok yakın bir zamana kadar konu eksiklikleriniz kalmasın. Çünkü eksik konu demek ekstra stres ve sınav kaygısı demektir.
  6. Unutmayın, sınavda sorulara ayırmanız gereken 1 ila 1.5 dakikadan fazla olmayacaktır. O yüzden soruları çok zor olan bir yayını almayın aksi takdirde sizin için vakit kaybı olacaktır.
  7. Her zaman müfredatı takip etmekte fayda vardır. Örneğin 11.sınıf kimya konularında analitik kimya dediğimiz Kimyasal hesaplamalarda entalpi, sonrasında kimyasal hesaplamalarda hız, denge, asit baz, çözünürlük dengesi şeklinde sırasıyla çalışılması faydalıdır. Çünkü en baştaki konu bir sonraki konuyu, o konu ondan sonraki konuyu bağlar. Böylelikle AYT kimya nasıl halledilir sorusunun da cevabının bir kısmını vermiş oluruz.

Son Olarak, AYT Kimya Özel Ders Almak Neden Önemlidir?

Bazı öğrenciler için, AYT Kimya nasıl çalışılır sorusunun cevabı iyi bir özel ders ve birebir - kişiye özgü eğitimdir. Temeli çok iyi olmayan öğrenciler ve sorularını çözdürmek için uzman birine ihtiyaç duyan öğrenciler özel ders alarak kısa zamanda istedikleri başarıya ulaşacaklardır. Bunun gibi birçok sorun ve çözümü için Kimya Özel Ders yazımızı okuyabilir ve “Özel Ders Al” butonuna tıklayarak hızlıca size en uygun özel ders hocasını bulabilirsiniz.

Hepinize verimli çalışmalar dilerim. Aşağıdaki yazılarımızı da mutlaka okumalısınız.