TYT Matematik Konuları ve Soru Dağılımı

2020 TYT YKS girecek öğrencilerin büyük bir merakla beklediği 2020 TYT Matematik Konuları ve Soru Dağılımını bir diğer ifadeyle Temel Yetenek Testi Matematik Konuları ve Soru Dağılımını derledik.

Bir de bazı öğrencilerimizin;
Mat 1 konuları nelerdir?
Temel matematik konuları nelerdir?
TYT matematik konuları nelerdir?
Matematik TYT konuları nelerdir?

gibi sorularının cevaplarını yazımızın içinde vermiş bulunmaktayız. Yeni sınav sisteminin konularını MEB müfredatını inceleyerek TYT Matematik Konularını aşağıda liste halinde verecek olursak;

  1. Temel Kavramlar
  2. Sayı Basamakları
  3. Bölme ve Bölünebilme (Ebob – Ekok)
  4. Rasyonel Sayılar, Ondalıklı Sayılar
  5. Basit Eşitsizlikler
  6. Mutlak Değer
  7. Üslü Sayılar
  8. Köklü Sayılar
  9. Çarpanlara Ayırma
  10. Denklem Çözme
  11. Oran-Orantı
  12. Problemler
  13. Kümeler
  14. Fonksiyonlar
  15. Polinomlar
  16. İkinci Dereceden Denklemler
  17. Karmaşık Sayılar
  18. İstatistik
  19. Paraboller
  20. Permütasyon
  21. Kombinasyon
  22. Olasılık

TYT MATEMATİK KONULARI VE SORU DAĞILIMI

Konu Adı

2017

(YGS)

2018 (TYT)

2019 (TYT)

Temel Kavramlar

2

3

1

Sayı Basamakları

2

1

2

Bölme – Bölünebilme Kuralları -

-

-

1

EBOB-EKOK

-

-

1

Rasyonel Sayılar, Ondalıklı Sayılar

1

2

2

Basit Eşitsizlikler

1

1

1

Mutlak Değer

1

1

1

Üslü Sayılar

2

2

1

Köklü Sayılar

3

-

1

Çarpanlara Ayırma

1

1

-

Denklem Çözme

-

2

-

Oran-Orantı

-

-

1

Problemler

12

10

12

Kümeler

2

2

2

Fonksiyonlar

1

1

2

Permütasyon,

Kombinasyon, Olasılık

1

3

2

İstatistik

-

-

1

Polinomlar, İkinci

Dereceden Denklemler

-

-

1

Paraboller

-

-

-

Toplam

29

29

30

TYT'den alacağınız puan Yükseköğretim Kurumu Sınavına YKS etkisi %40’dır. YGS’ye göre soru sayısında azaltılma olduğu için TYT Matematik yapmak avantaj sağlayacaktır. Bu arada TYT Matematik konuları üzerinde değişiklik yapılmazsa YGS Matematik konuları ile benzer bir şekilde çıkacaktır. Aynı şekilde 2020 TYT Matematik Konuları ve Soru Dağılımı daha önceki yıllarda yapılan YGS Matematik ile soru dağılımı hemen hemen benzerlik göstemektedir.

TYT Matematik Konuları ve Soru Dağılımı Analizi

Sınavın adında da anlaşılacağı üzere, TYT matematik konuları veya temel matematik konuları; ilköğretim 6. sınıftan başlayarak 10. sınıfa kadarki olan matematik derslerinde görmüş olduğunuz temel matematik konularıdır. Diğer bir ifadeyle mat1 konulari olarak da söyleyebiliriz.

Yukarıdaki tabloyu incelediğimiz vakit, TYT Matematik konularının 4 kısma ayrıldığını görürüz. Bu kısımlar; sayılar konusu, denklem ve problemler, fonksiyonlar ve permütasyon-kombinasyon-olasılıktır.

Sayılar ve problemler sorularının TYT matematik sınavında hemen hemen eşit ağırlıkta olduğunu görmekteyiz. Sayılardan minimum 9 ila 10 soru sorulduğunu ve maksimum 11 ila 12 soru sorulduğunu görürüz. Aynı şekilde problemlerden de minimum 12 ila 13 adet soru sorulduğunu maksimum 14 adet soru sorulduğu şahit oluruz. Yüzdeye vurduğumuz vakit sayılar, yüzde 35 ila 40'ını oluştururken problemlerden ise yüzde olarak 40 ila 45 arasında olduğunu görürüz. Toplamda ise bu iki kısım sınavın yüzde 80’ini oluşturmaktadır.

Permütasyon, kombinasyon ve olasılık konularından (istatistik konusu da bu kısma dahildir.) ise yaklaşık 2-3 soru sorulduğunu yani yüzdelik olarak bakıldığında bu konuların yüzde 5’lik ila yüzde 10 kısmını oluşturduğunu görmekteyiz.

Son olarak ise fonksiyonlar (polinomlar, paraboller ve ikinci dereceden denklemleri de dahil edildiği vakit) kısmından 2-3 soru çıktığını görmekteyiz. Kısacası bu kısım TYT Matematik konularında yüzde 5-10 arasındadır.

Kısaca Mat 1 Konuları Nelerdir?

Sayılar kısmı müfredat olarak her ne kadar 9. ve 10. sınıf matematik konuları arasında yer alsa da ilköğretim 6. 7. ve 8. sınıfın matematik konularını da kapsamaktadır. Temeli olmayan öğrencilerin mutlaka bu kısmı çok iyi halletmesi gerekmektedir. Sonrasında diğer konulara geçmesinde fayda vardır. Bazı öğrencilerin EBOB EKOK TYT'de var mı sorusuna şahit olursunuz. Hemen hemen her sene bu konu ile ilgili 1-2 soru da soru sorarlar.

Problemler, sayı, hız, yaş, karışım gibi problemlerle birlikte kümelerde problemler diyebileceğimiz soruları da kapsayan soru tipleridir. Problemler kısmı müfredat olarak her ne kadar 9. sınıf matematik konuları arasında yer alsa da bu kısmın temelleri ilköğretim 6. sınıfa dayanmaktadır. Her geçen sene paragraf şeklinde soru tipi ile karşılaşılmaktadır. Problemler konusunun öğrencilerimizin TYT matematik konuları arasında neredeyse en zorlayıcı konularından birisini olduğunu söyleyebiliriz.

Permütasyon Kombinasyon ve Olasılık; TYT Matematik konuları arasında yer alır. Bu konunun soruları ağırlıklı şekil üzerinden sorulmaktadır. Olasılık konusu her ne kadar 8. sınıf matematik konuları arasında yer alsa bile TYT matematik müfredatında 10. sınıf matematik konuları arasında yer almaktadır. Bu kısım Mat 1 konuları arasında yer almakla birlikte Ayt matematik konularından birisidir. Alışılagelmiş soru tiplerinden çok düşündüren ve analiz ettiren soru tipi ile karşılaşmaktayız.

Fonksiyonlardan artık sadece basit işlem soruları değil kavramsal ve konunun özünü anlamaya yönelik sorular da sorulabilmektedir. Aynı zamanda bu konu YGS Matematik Konuları arasında yer alır.

Her türlü sorunuzu aşağıdaki Facebook yorum kısmından bize sorabilirsiniz. Tüm dersler için TYT ve YKS konuları nelerdir merak ediyorsanız:

Temel matematik konuları, mat 1 konuları, matematik 1 konuları, tyt mat konuları nelerdir gibi soruların cevaplarını vermeye çalıştık.

Herkese iyi çalışmalar dileriz.