Tıp Fakültesi Hakkında Bilgiler
Tıp bölümü hakkında bilgiler, tıp bölümü nasıldır, tıp fakültesinde hangi dersler var gibi soruların cevabını Boğaziçili rehber öğretmenimiz yazdı.
Merhaba, sayısal öğrencilerin en büyük hayallerinden biri doktor olmaktır. Bu da tıp okumak ile mümkündür. Peki, bu kadar gözde olan tıp bölümü ile ilgili merak edilenler nelerdir? Bu yazımızda birçok öğrencinin hayali olan olan tıp bölümü hakkında bilgi vereceğiz.
Hatta bazı öğrencilerin sürekli olarak sorduğu:
Kısaca tıp hakkında bilgi verebilir misiniz?
Tıp ile ilgili bilgiler nelerdir?
Tıp fakültesinde matematik dersi var mı?
Tıp fakültesinde hangi dersler var?
Tıp bölümleri hakkında bilgi
Tıp fakültesinde okurken neler yapılır?
Tıp fakültesi avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Tıp fakültesi iş olanakları nelerdir?
gibi soruların cevaplarını bu yazımızda sunduk. Yazıyı sonuna kadar okumanızı tavsiye ederiz.
Tıp Fakültesi Puan Türü ve Tıp Fakültesi Başarı Sıralaması
Tıp fakülteleri, insanların sağlığını koruma ve sağlık koruma yöntemlerini geliştirme, hastalık ve sakatlıkları iyileştirme alanında çalışacak ve araştırma yapacak sağlık personelini (hekim) yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Üniversite Adı | Sıralama (En düşük) |
---|---|
İstanbul Üniversitesi | 313 |
Hacettepe Üniversitesi | 904 |
Gazi Üniversitesi | 5.176 |
Uludağ Üniversitesi | 7.909 |
Gaziantep Üniversitesi | 13.099 |
Tıp fakülteleri ÖSYM’nin yayınladığı 2020 ÖSYS(Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi) Kılavuzu’na göre sayısal puan türüne göre alım yapmaktadır. İstanbul Üniversitesi 313, Hacettepe Üniversitesi 904, Gazi Üniversitesi 5.176, Uludağ Üniversitesi 7.909, Gaziantep Üniversitesi 13.099 ile kapatmıştır. Yukarıdaki tabloda da görüldüğü gibi sayısalda en yüksek bölümlerden biri olan Tıp’ı iyi bir üniversitede okumak için sıralamanızın yaklaşık olarak ilk 14.000’de olması gerekmektedir diyebiliriz.
Tıp Fakültesinde Nasıl Dersler Var?
Tıp fakültesinde hangi dersler vardır? İnsan sağlığı söz konusu olduğu için Tıp bölümü tabi ki diğer lisans programlarından daha yoğun ve zor bir eğitim sunmaktadır. Tıp fakültesi temelde 6 yıllık bir eğitim vermektedir. Bu 6 yılın ilk iki veya üç yılı klinik öncesi dönemdir; bu dönemde okutulan dersler ağırlıklı olarak işin temelini oluşturan teorik derslerdir. Bunlar ağırlıklı olarak Anatomi, Biyoloji, Fizik, Kimya ve bunların alt dallarını içeren derslerdir. Sonraki yine iki veya üç yıllık dönem klinik dönemi olarak adlandırılmaktadır. Bu alandaki ders içerikleri de ağırlıklı olarak pratiğe, laboratuvar ortamı ve klinik ortamında uygulamalı eğitime (staj) dayanmaktadır. Bu klinik eğitimi KBB, Psikiyatri, Kadın Hastalıkları ve Doğum gibi tıp eğitiminin alt dallarında verilmektedir. Yani klinik dönemde teorik bilginin pratikte uygulanması ile ilgili olarak temel dersler görülür. Son sene ise intörnlük dönemi olarak adlandırılan ve bir önceki yıllarda staj biçiminde alınan eğitimin daha detaylı bir biçimde uygulanmasını öngörme amacıyla eğitim görülen dönemdir. 6 yıllık bu eğitim tamamlandığında yüksek lisansa denk diploma sahibi olunmaktadır. Ayrıca tıp fakültesinde matematik dersi var mı sorusunun cevabı hayır olacaktır.
Madde halinde sıralayacak olursak:
1-) Tıp fakültesinin 1. senesinde anatomi, biyokimya, biyoistatistik, fizyoloji, tıbbi genetik, tıbbi mikrobiyoloji, Atatürk ilke ve inkilapları dersleri vardır.
2-) Tıp fakültesinin 2. senesinde detaylı anatomi, embriyoloji, histoloji gibi dersler bulunmaktadır.
3-) Tıp fakültesinin 3. senesinde mikrobiyoloji, farmakoloji, patoloji gibi dersler vardır. Ilk 3 sene tıp bölümü ağırlıklı olarak temel bilim derslerinden meydana gelir.
4-) Tıp fakültesinin 4. senesinden itibaren uygulamalı eğitim dediğimiz staj dönemi başlar. İç hastalıkları, genel cerrahi, pediatri gibi kliniklerde eğitim görmeye devam ederler.
5-) Tıp fakültesinin 5. senesinde ise göz, KBB, ortopedi, üroloji, beyin cerrahisi, gögüs cerrahisi gibi kliniklerde küçük stajlar yapılmaktadır.
6-) Tıp fakültesinin 6. senesinde ise tıp fakültesi öğrencileri “intern” olarak büyük stajlarına devam ederler. Özellikle son 3 sene, tıp fakültesi öğrencilerinin almış oldukları teorik eğitimleri gerçek vakalarla pratiğe dökerek mesleğe başlamaları amaçlanmaktadır.
Tıp Okumak İçin Gerekli Özellikler
Tıp okumak isteyen birinin her şeyden önce insanlarla iletişim becerisinin ve insanlara yardım isteğinin güçlü olması gerekir. Yeri geldiğinde kendi yaşamlarından kısıtlayarak ihtiyacı olan insanlara yardım etmeleri gerekebilir. Bu yüzden doktor olmak çok fazla fedakarlık ve sorumluluk gerektirir. Ayrıca doktorların yoğun ve yorucu mesai saatlerine uyum sağlayabilmesi ve disiplinli bir şekilde çalışması gerekmektedir. Doktorların gerektiğinde çok hızlı ve doğru karar verebilmesi gerekir. Operasyona dayalı alanlarda uzmanlaşacak kişilerin beyin, göz ve el koordinasyonunun yüksek olması müdahale esnasında oldukça gereklidir. Bu bölüme yönelmek isteyen öğrencilerin fen bilimleri, anatomi ve fizyolojiye ilgi duyması gerekmektedir. Ayrıca altı yıl okumayı göze almış olmaları da önemlidir. Zira bu gerçekten ciddi bir yük. Tıp okumak için gerekli özelliklerden en önemlisi bu.
Tıp Fakültesi Mezunları Ne İş Yapar?
Sağlık alanı, her zaman iyi yetişmiş insanlara ihtiyaç duyulan bir alandır. Bu yüzden Tıp bölümü her zaman geçerliliğini ve popülerliğini koruyan bir alandır. Bu bölümden mezun olanlar devlet ve özel hastanelerde, klinik vb. sağlık kuruluşlarında pratisyen / uzman hekim olarak çalışabilecekleri gibi, uzman hekimler özel muayehanelerini açabilirler. Ayrıca her lisans mezununun yönelebileceği akademik çalışmalar yapmak ve akademik personel olmak da tercihlerden birisi olabilir. Özel sektörde çalışan doktorlar ise 6000 ile 7000 Türk Lirası arasında maaş alabilmektedir.
Tıp doktorluğu diploması alan bir kişi “Pratisyen Doktor” unvanını alır. Tıp doktoru diplomasını alan bir kişi ÖSYM tarafından yapılan Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavında (TUS) başarılı olduğu takdirde Dâhiliye, Nöroloji, Göz Hastalıkları, Ortopedi, Kadın Hastalıkları ve Doğum vb. alanlarda uzmanlaşabilirler.
Tıp Fakültesinde Okumanın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Sayısal okuyan öğrencilerin büyük bir kısmının hayali tıp okumaktır. Tıp fakültesinden mezun olan hemen hemen herkesin iş bulamaması gibi bir sorunu yoktur. Sadece maddi olarak değil, insanları iyileştirmek veya acılarını dindirmek manevi olarak da tatmin etmektedir. İşin görünen tarafı bu şekildedir.
Diğer taraftan bakacak olursak, lise döneminden itibaren öğrencilerin tıp fakültesine girebilmesi için çok çalışması gerekir. Tıp fakültesine girdikten sonra, gittikçe ağırlaşan dersler, stajlar derken gençliğinizin büyük bir kısmını çalışmaya ayırmak zorundasınız. Bununla birlikte tıp fakültesinden mezun olduktan sonra uzman doktor olmak için TUS’a çalışmanız gerekecek. Sonrasında ise uzmanlığınıza göre minimum 2 yıl daha eğitim alırsınız. Bu süreçten sonra devlette çalışıyorsanız zorunlu doğu hizmeti derken yaklaşık olarak 10 seneyi eğitim alarak geçirirsiniz. Hatta bu süreç doktor olduktan sonra da bitmemektedir. Bu sefer de doktor olduktan sonra bazı olumsuz vakalarla karşılaşacaksınız. Bu olaylara karşı ciddi sabır testinden geçeceksiniz. Yukarıda saymış olduğum mesleki zorlukların yanı sıra sosyal hayatınız bir şekilde olumsuz etkilenecektir. Doktorlar, insan üzerinde çalıştığı için yapacakları küçük bir hata sonucunda telafisi olmayan bir yola sokma ihtimali olabilmektedir. O yüzden doktorlar diğer meslek gruplarına göre daha riskli bir konuma sahiptir. Uzun çalışma saatleri, nöbet sistemi derken hayatınızın bu şekilde akıp geçme ihtimali var. Kısacası doktor olmak uzun, yorucu, stresli ve büyük sabır gerektiren bir süreçtir. Bu dezavantajlarına karşın doktorluk şerefli bir meslektir. Onların yetişmesinde hem ailelere hem akademisyenlere büyük bir görev düşmektedir. Bu makama gelebilmek için yapmış oldukları fedakarlıkları düşünerek empati kurmamız gerekir. Bu alanda çalışan hekimlere karşı her zaman saygı duymayı öğrenmeli ve onlara nezaketle yaklaşılması gerektiğini unutmayın.
Tıp Fakültesi Mezunu Ne Kadar Maaş Alır?
Normal doktor maaşı 7500-8000 ₺ arasında değişmektedir. Uzman doktor 9500-10000 ₺ civarında maaş almaktadır. Tıp fakültesi maaşları özel sektörde daha da artabilmektedir. Ayda 30 bin 40 bin ₺ maaş alan doktorlar da mevcuttur.
Bu yazı yalnızca tıp fakültesi hakkında bilgil vermek amaçlıdır. Tercih döneminde ilgileriniz, değerleriniz ve yeteneklerinize en uygun bölümü seçmek için rehber öğretmenlerinizden veya eğitim koçlarınızdan destek almayı ihmal etmeyin.
Hepinize başarılı bir tercih dönemi, üniversite hayatı ve mesleki yaşam diliyoruz.