Merhaba, bu yazımızda Sosyal Hizmetler bölümü hakkındaki genel bilgileri bir araya getirdik ve Sosyal Hizmetler Bölümü nedir sorusunu cevapladık.

Sosyal Hizmetler Bölümü Puan Türü ve Başarı Sıralaması

Üniversite Adı

Sıralama (En düşük)

Ankara Üniversitesi

130.457

Hacettepe Ünivesitesi

155.347

Sakarya Üniversitesi

196.805

Selçuk Üniversitesi

210.381

Yalova Üniversitesi

233.638

Sosyal Hizmetler bölümü, ÖSYM’nin hazırlamış olduğu ÖSYS Kılavzuna göre EA puan türüne göre öğrenci alımı yapmaktadır. Bu bölümdeki en iyi üniversitelerin bazılarının başarı sıralamaları şu şekildedir: Ankara Üniversitesi 130.457, Hacettepe Ünivesitesi 155.347, Sakarya Üniversitesi 196.805, Selçuk Üniversitesi 210.381, Yalova Üniversitesi 233.638. Kısacası bu bölümü başarılı bir üniversitede eğitim görmek istiyorsanız ilk 250.000 içinde yer almanız gerekmektedir.

Sosyal Hizmetler Bölümü Nedir?

Sosyal hizmet denilince akla gelen ilk şey genel manada insanların hayat kalitesini artırmak geliyor. Bu şartlar değiştirilerek yapılabileceği gibi mevcut şartları iyileştirerek de yapılabilir. Sosyal hizmetler bölümü nedir sorusu ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda toplumun en küçük yapısı olan ailelerden başlayarak topyekun bir yaşam standardını artırma mücadelesi olarak da cevaplanabilir. Sosyal hizmetler bölümünü bitirince ne olunur diye sorulacak olursa bu bölümü bitirenlere “Sosyal Çalışmacı / Sosyal Hizmet Uzmanı” unvanı verilir.

Sosyal Hizmetler Bölümünde Hangi Dersler Var?

Dört yıllık bir bölüm olan Sosyal Hizmetler, sıkıntı içindeki insanların toplumda kendilerine sağlanan olanakları ve kendilerinin halen sahip oldukları olanakları en iyi şekilde kullanabilmelerine yardım etme yöntemleri konusunda eğitim ve araştırma yapmayı amaçlar. Peki sosyal hizmetler hangi dersler var? Bu bölümde ilk yıllarda okutulan bazı temel dersler: Ekonomi, Sosyoloji, Siyasal Bilimler, Sosyal Antropoloji, Psikoloji ve Sosyal Psikolojidir. Daha sonraki yıllarda Sosyal Hizmete Giriş, Sosyal Hizmet Alanları, Sosyal Sorunlar, Mülâkat Teknikleri, Tıbbi ve Psikiyatrik Sosyal Hizmetler, Aile ve Çocuk Refahı, Suçluluk, gibi sosyal hizmetin kapsamına giren dersler okutulur. Ayrıca alınan eğtimlerin uygulamaları da staj olarak yapılmaktadır. Uygulamalar, bu eğitimlerin yüzde kırkını oluşturmaktadır.

Sosyal Hizmetler İçin Gerekli Özellikler

Bu bölümde ve meslekte başarılı olmak için sahip olunması gereken bazı özellikler vardır. Sosyal Hizmet uzmanlarının kişisel ve toplumsal sorunlara derin ilgi duyan ve devamlı olarak kendini ve sosyal anlayışını geliştirecek kişiler olması gerekmektedir. Sosyal hizmet, anlayışlı, insanların refahına ilgi duyan, liderlik özelliklerine sahip kişiler için çeşitli ve yeni olanaklar sağlayan bir meslektir.

Sosyal Hizmetler Mezunları Ne İş Yapar?

Sosyal hizmetler ne iş yapar? Bu diğer bölümlerden bile çok sorulan bir soru. Bazı bölümlerin ne iş yaptığı halk tarafından oldukça merak edilmektedir.

Sosyal Hizmetler mezunları, Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı rehberlik ve araştırma merkezlerinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunda, SSK’da, İş ve İşçi Bulma Kurumunda, DPT’de, Sosyal Hizmet İl Müdürlüklerinde, rehabilitasyon merkezlerinde, körler ve sağırlar okullarında, çocuk yuvalarında, yetiştirme yurtlarında, kreş ve gündüz bakımevlerinde, huzurevlerinde, ıslahevlerinde, cezaevlerinde, nüfus planlaması ile ilgili kuruluşlarda çalışabilirler.

Bu yazı sadece Sosyal Hizmetler bölümü hakkında bilgi vermek amaçlıdır. Tercih döneminde kendi yeteneklerinize, ilgi alanınıza ve değerlerinize uygun bölümü seçmek için rehber öğretmenlerinizden veya eğitim koçlarınızdan destek almayı unutmayın.

Hepinize başarılı bir tercih dönemi, üniversite hayatı ve mesleki yaşam diliyoruz.