Psikoloji Bölümü Hakkında Bilgiler
Psikoloji bölümü nasıldır, psikoloji okuyan ne iş yapar gibi soruların cevabını "Psikoloji Hakkında Bilgiler" yazısı ile rehber öğretmenimiz cevapladı.
Merhaba, bu yazımızda eşit ağırlık öğrencilerinin sıklıkla tercih ettiği Psikoloji bölümü hakkındaki bilgiler derledik. Psikoloji bilimi birçok insanın ilgi duyduğu ve merak ettiği alanlardan biridir. Öğrencilerin okumayı hedeflediği bölümlerin arasına başlarda bulunan Psikoloji bölümü temelde insan ve hayvan davranışları ile ruhsal sorunlara çözüm yöntemleri konusunda eğitim verir. Psikoloji bölümü hakkında bilgilendirme için öncelikle Psikoloji puan türü ve psikoloji başarı sıralaması konularına bakalım.
Psikoloji Puan Türü ve Psikoloji Başarı Sıralaması
Üniversite Adı | Sıralama (En düşük) |
---|---|
Boğaziçi Üniversitesi | 1.902 |
Orta Doğu Teknik Üniversitesi | 4.589 |
İstanbul Üniversitesi | 12.654 |
Dokuz Eylül Üniversitesi | 20.893 |
Çukurova Üniversitesi | 31.522 |
Psikoloji bölümüne ÖSYM’nin açıklamış olduğu 2017 ÖSYS (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi) Kılavuzuna göre TM-3 puan türünde alım yapılmaktaydı. Ancak yeni sistem YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı)’ye göre bu sene Eşit Ağırlık (EA) puan türüne göre öğrenci alımı yapılacaktır. Psikoloji kaç binle alıyor sorusu birçok öğrenci tarafından soruluyor. Psikoloji sıralaması yıllara göre çok fazla farklılık göstermemiştir. Psikoloji bölümününde en iyi üniversiteler ve Psikoloji başarı sıralaması konularına baktığımızda 2017 yılında Boğaziçi Üniversitesi 1.902, Orta Doğu Teknik Üniversitesi 4.589, İstanbul Üniversitesi 12.654, Dokuz Eylül Üniversitesi 20.893, Çukurova Üniversitesi 31.522 sıralama ile kapatmıştır. Yani başarılı bir üniversitede Psikoloji bölümü okumak istiyorsanız ilk 32.000’e girmelisiniz dersek yanlış olmaz.
Bu bilgilerle birlikte şunu da eklemek gerekir ki bu sıralamalar eski sisteme yani YGS – LYS’ye ve TM-3 puan türüne göredir. Ancak yeni sistemde PDR, Hukuk, İşletme gibi bütün eşit ağırlık bölümleriyle birlikte Psikoloji de EA puan türünde olduğu için sıralamalarda az da olsa düşme yaşanabilir. Düşüş olup olmayacağı veya ne kadar değişim olacağı kimse tarafından kesin olarak bilinemez ve tahminden öteye geçemez. Bu nedenle İnternet ve sosyal medyada karşılaştığınız, doğruluğu kesin olmayan bilgiler ışığında tercih yapmamaya özen göstermelisiniz. Tercihlerinizi rehber öğretmenleriniz eşliğinde yapmanızı tavsiye ederiz.
Psikoloji Bölümünde Hangi Dersler Var?
Birçoğunuz tarafından Psikoloji bölümünde hangi dersler var diye merak ediliyor. Psikoloji bölümünde okutulan dersler arasında Temel Felsefe, Mantık, İstatistik ve Sosyoloji gibi temel konularda verilen dersler ile Psikolojiye Giriş, Öğrenme Psikolojisi, Deneysel Psikoloji, Çağdaş Psikoloji Akımları, Gelişim Psikolojisi (çocukluk, gençlik, yetişkinlik, yaşlılık), Fizyolojik Psikoloji, Psikolojik Testler, Zekâ-Kişilik Psikolojisi, Anormal Davranış Psikolojisi gibi alan dersleri verilmektedir. Ayrıca uygulamalı dersler laboratuvarlarda ve sahada sürdürülür.
Psikoloji İçin Gereken Özellikler
Psikoloji için gereken özellikler konusundan bahsedecek olursak, Psikoloji eğitimi görmek isteyen bir öğrencinin normalin üzerinde akademik yeteneğe sahip olması; psikoloji yanında felsefe, sosyoloji ve matematiğe ilgi duyması; ayrıca insanları anlamaya istekli, bilimsel meraka sahip bir kimse olması gerekir diyebiliriz. Ayrıca bir psikoloji öğrencisinin sözel olarak kendini iyi ifade etmesi ve empati becerisine sahip olması da psikoloji okumak için gereken özellikler arasında gösterilebilir.
Psikoloji Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Öğrencilerimizden sık sık Psikoloji bölümü mezunları ne iş yapar diye soru alıyoruz. Ülkemizde psikologlar Sağlık Bakanlığına ve üniversitelere bağlı hastanelerde, ruh sağlığı merkezlerinde, kreş ve çocuk bakımevlerinde, huzurevlerinde, çocuk ıslahevleri ve cezaevlerinde, çocuk esirgeme kurumlarında psikolog olarak görev almaktadırlar. Ayrıca Psikoloji pedagojik formasyon alarak Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda ve rehberlik ve araştırma merkezlerinde rehber öğretmen olarak görev yapabilirler. Psikoloji bölümünü bitiren bir kimse, eğitimi sırasında felsefe, sosyoloji gibi alanlarda yeterli düzeyde eğitim görmüş olmak ve öğretmenlik sertifikası almak koşulu ile orta dereceli okullarda felsefe grubu öğretmeni olarak görev alabilir. Rehberlik ve araştırma merkezlerinde okul psikologlarına ve kliniklerde psikologlara gereksinme duyulmaktadır. Psikoloji mezunları özel sektör olarak kliniklerde ve şirketlerde insan kaynakları departmanında iş bulabilirler. Üniversitelerde öğretim görevlisi olarak çalışabilirler. Bir psikoloji mezununun doyurucu bir iş bulabilmesi için psikolojinin belli bir dalında lisansüstü eğitim görmesi gereklidir.
Psikoloji Bölümü Mezunları Maaşları Nasıldır?
Psikoloji bölümü mezunları maaşları öğrenciler tarafından en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır. Psikolog maaşları için öncelikle devlet kadrolarında çalışanları ele alalım. Görev yaptığı kuruma göre değişmekle birlikte psikologlar devlette 4000 TL civarı maaş lıyor diyebiliriz. Özel kliniklerde maaşlar maalesef çok daha düşük olabilmektedir veya görüşme başına ücretlendirme yapılabilmektedir.
Psikoloji Bölümü Atamaları Nasıldır?
Psikoloji bölümü atamaları 2018 ve sonrasında oldukça önemli bir konu. Psikoloji atama durumu konusunu merak ediyorsanız Psikoloji atama puanları sonuçlarını inceleyelim. 2017/2 KPSS atamasında sadece Psikoloji mezunları için 27 kontenjan açılmıştır ve en düşük puan 83 olmuştur. Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığı bünyesinde ve üniversitelere psikolog olarak alım yapılmıştır. Bütün üniversite mezunlarına açılan kontenjanlar için 15 Psikoloji mezunu tercih yapmıştır ve çeşitli devlet kurumlarında memur, bilgisayar işletmeni gibi kadrolara yerleşmişlerdir.
2018’de Sağlık bakanlığı bünyesinde il sağlık müdürlükleri ve hastanelere son yapılan atamada psikologlara 54 kontenjan açılmıştır ve en düşük puan 83 olmuştur.
Psikoloji bölümü ile ilgili bilgiler konusuna değinmeye çalıştık. Psikoloji puan türü ve Psikoloji başarı sıralaması, Psikoloji bölümünde hangi dersler var, Psikoloji için gereken özellikler, Psikoloji bölümü mezunları ne iş yapar, Psikoloji bölümü mezunları maaşları nasıldır, Psikoloji bölümü atamaları nasıldır konularından bahsettik.
Bu yazı sadece Psikoloji bölümü hakkında bilgi vermek amaçlıdır. Tercih döneminde kendi yeteneklerinize, ilgi alanınıza ve değerlerinize uygun bölümü seçmek için rehber öğretmenlerinizden veya eğitim koçlarınızdan destek almayı unutmayın.
Hepinize başarılı bir tercih dönemi, üniversite hayatı ve mesleki yaşam diliyoruz.