Ezber yapmak birçok öğrencinin kabusudur. Ne yazık ki, özellikle sözel derslerde ezberlenmesi gereken bir sürü konu var ve öğrenciler bu kadar bilgi karşısında kendilerini bazen çok çaresiz hissedebiliyor. Önceki yazımızda LYS Edebiyat Nasıl Çalışılır sorusuna cevap aramıştık. Bu yazımda ise ben size yedi yaşından on sekiz yaşına kadar neredeyse tüm öğrencilerimde kullanabildiğim birkaç ezberleme tekniğini paylaşacağım.

Bilgi Kartları Hazırlama

Ezberlemek zorunda olduğunuz bilgileri küçük kartlara yazın ve bunları boş kaldığınız zamanlarda okuyun. Ayırdığınız ufacık bir zamanla oldukça zor görünen konuları kendiliğinizden ezberlediğinizi fark edeceksiniz. Küçük yaştaki öğrencilerimle çalışırken konuları mümkün olduğunca resmetmeye çalışıyorum. Böylelikle konular hem keyifli hem de kalıcı hale geliyor. Öğrencilerimde kullandığım başka bir yöntem de ezber bilgileri küçük kartlara yazıp bir torbanın içine koyarak bir bilgi yarışı hazırlamak. Siz de böyle kartlar hazırlayarak arkadaşlarınızla beraber çalışmayı eğlenceli bir hale dönüştürebilirsiniz.

Şifreleme

‘Fıstıkçı Şahap’ı unutabileniniz var mı? Ezberlemeniz gereken kelimelerin baş harflerinden ilginç bir kelime oluşturabilir, kelimeleri kafiyeli bir şekilde dizebilir, bir cümle içine birbiriyle bağlantılı konuların başlıklarını ya da öğrenmeniz gereken isimleri yerleştirebilirsiniz. Mesela, Ege’de en çok yetişen ürünler: ZÜHTİ (Zeytin,Üzüm,Haşhaş,İncir).

Hikayeleştirme

Ezberlemek zorunda olduğunuz konuyu saçmasapan bir hikaye uydurararak hikayeleştirmeye çalışın. Hatta hikayeniz ne kadar saçma olursa konuyu hatırlamanız o kadar kolay olacaktır. Bu yöntem ders çalışmayı keyifli bir hale dönüştürür. Hayal gücünüzün sınırlarını zorlayın. Örnek olarak bulduğum ilginç bir hikayeyi sizlerle paylaşayım:

‘’ZİYA GÖKALP ESERLERİ : Altın Işık, Kızıl Elma, Yeni Hayat, Doğru Yol, Malta Mektupları, Türk Töresi, Türkçülügün Esasları, Türk Medeniyeti

Ziya Gökalp Newton’un 3 yasası olan KIZIL ELMA,YENİ HAYAT ve ALTIN IŞIĞI öğrenince çok şaşırıyor. Ziya Gökalp MALTA MEKTUPLARI’nı arkadaşlarına ulaştırmak için doğru yolu seçmek zorunda olduğunu biliyor. Ziya Gökalp MALTA MEKTUPLARI’nı vermeye giderken yolda bir Türk köyüne rastlıyor burada bulunan Türkler Ziya Gökalp’e TÜRK TÖRESİ, TÜRKÇÜLÜĞÜN ESASLARI ve TÜRK MEDENİYETİ tarihi hakkında bilgi veriyor bundan etkilenen Ziya Gökalp yoluna devam ediyor. ‘’

Tekrar Etme

Sık tekrarlanan şeylerin ezberlenmesi kolaydır. Bu yüzden ezberlemeye çalıştığınız konuyu belli aralıklarla tekrar edin. Her gün bir defa veya haftada birkaç defa notlarınızı okuduğunuzda bir süre sonra hafızanızda ne kadar fazla yer ettiklerini göreceksiniz. Bunun yanı sıra zamanla bilgiler arasında bağ kurmaya da başlayabilirsiniz. Ezber yapmak için en iyi saatler zihninizin boş olduğu sabahın erken saatleridir. Ayrıca okuduğunuz ortamdaki okuma koşulları da oldukça önemlidir. Televizyon karşısında tekrar yapmak ile sessiz bir ortamda tüm odağınız notlarda iken okuma yapmak arasında oldukça fark vardır. Odaklanarak sesli bir şekilde bir kez okuduğunuzda ezberlemeye çalıştığınız bilgiyi hem duyarak hem de görerek öğrenebilirsiniz.

Bu yöntemlere ek olarak kendiniz de bazı teknikler geliştirebilirsiniz. Unutmayın ki gerekli çabayı sarf ettiğinizde nasıl daha iyi ezberlenir sorusunun cevabını rahatça verebileceksiniz.

Yeni yazılardan haberdar olmak için bültenimize abone olmayı unutmayın :)OkuldanEve.com ailesinin Boğaziçili hocalarından ders almak için hemen arayın: