Mezuna Kalmak Nedir, Mantıklı Bir Karar Mıdır?
Mezuna kalmak ne demek, mezuna kalmak 2020 için iyi midir, mezuna kalmak mantıklı mı gibi soruların cevabını Boğaziçili hocamız yazdı.
Mezuna kalmak... Her öğrencinin sınav yaklaşırken ve sınav bitince aklına gelen bir seçenektir.
Merhaba sevgili öğrenciler,
Kiminiz henüz sınava girmedi, şimdiden düşünüyor. Bir sınav sonuç sürecini daha atlatmış bulunuyoruz. Herkes sonucunu inceledi, değerlendirdi. İstanbul'da Boğaziçili hocalarımız ile birçok öğrenciyi sınava hazırladık.
Bu süreçte bazılarınız beklediğinizden çok düşük sıralamalar elde etmiş ve hayallerinizdeki üniversiteye giremeyecek olduğunuzu düşünmektesiniz. Bazı arkadaşlar ise diğerlerinin gıpta ettiği puanlara sahip olduğu halde Tıp, Diş Hekimliği gibi fakültelere yerleşmek istediğinden kararsızlık yaşıyorlar. Bazıları da malum salgın sebebiyle daha sınava girmeden mezuna kalmak düşüncesinde. İşte bu süreçte siz öğrencilerin deyimiyle en çok tercih edilen / edilmeye çalışılan bir yöntem: mezuna kalmak! Peki bu mezuna kalmak ne demek? Haydi, hayatımızın geri kalanını belirleyecek olan şu tercih döneminde mezuna kalmak gibi ciddi bir kararı almadan önce mezuna kalmak 2020, mezuna kalmak 2020 için mantıklı mı, mezuna kalmalı mıyım gibi soruların cevabını bulmaya çalışalım.
Mezuna Kalmak Nedir?
Mezuna kalmak ya da mezun kalmak tabiri öğrencilerin istedikleri puan gelmediğinde 1 yıl daha sınava hazırlanması için kullanılır. Mezun ifadesinin geçmesi de bildiğiniz üzere öğrenci artık mezun oluşundan, yani lise diplomasını almış olmasından kaynaklanır. Sınav sonuçlarının açıklanması ve puanın düşük olması durumunda mezuna kalmak gibi bir karar veren bir öğrencinin önünde okul derdi olmadan geçireceği uzun bir süre var. Temmuz ayının ortalarından Mart ayının ortalarına kadarki süreçte YGS için çalışabilme imkânı olacaktı eski sistemde. Yeni sistemde de önünde koca bir yıl olmuş olacak. Mezuna nasıl kalınır tabi ki tercih yapmayarak. Özetle mezuna kalmak bir yıl daha sınava hazırlanıp tekrar girmek demektir. Şimdi mezuna kalmanın avantajları nelerdir, mezuna kalmak 2020 ya da 2020 mezuna kalmalı mıyım gibi soruları cevaplayalım.
Mezuna Kalmak Mantıklı Mı? Avantajları Neler?
Yukarıda da belirttiğim gibi mezuna kaldıysanız önünüzde okul olmadan çalışabileceğiniz uzun bir zaman dilimi var. Mezuna kalmalı mıyım diye soruyorsanız bu avantajları bilmelisiniz. Bu zaman dilimi size şu avantajları sağlayacaktır:
- Uzun boşluğun olması ve geçen yıl aynı konulara zaten çalışmış olmanız, okul dersleriyle boğuşan Türev, İntegral gibi konuları daha işlememiş öğrencilerden bir adım önde olmanızı sağlayacaktır.
- Yazılı-ödev gibi sizi engelleyecek başka şey olmadığı gibi okul arkadaşlarınızla yaşayabileceğiniz sorunlar (küslük, aşk vb.) da dikkatinizi dağıtamayacaktır.
- Gün içerisinde başka bir göreviniz yoksa günü istediğiniz gibi planlama imkânınız olacaktır. Örneğin, sabah 10'da kalkıp saat 1'e kadar 2.5 saatli bir etüdün ardından yine saat 2'den 5'e kadar 2.5 saatlik bir etüt demek size günlük 5 saatlik çalışma fırsatı verecektir. Pek tabi daha fazla da çalışılabilirsiniz, bu bir örnektir.
- Ders çalışma programı kişiye özel olmalıdır. Siz de gününüzün hangi zaman diliminde çalışacağınızı belirleyebilir, kafanız rahat bir şekilde ilerleyebilirsiniz.
- İyi bir planlama ile diğer sosyal aktivitelere vaktiniz kalacaktır. 18-19 yaşlarında bir genç olarak hayatı sorgulayabileceğiniz, tefekkür edebileceğiniz bir zaman dilimine sahip olacaksınız.
- Özellikle sayısal öğrenciler yaz tatilinde TYT'den 1 zor veya 2-3 kolay ders bitirebilirse önlerindeki YKS-AYT Fizik-Kimya-Biyoloji gibi derslere hazırlanmaya daha fazla vakit ayırabilecektir.
- Aynı durum EA ve Sözel arkadaşlar için de geçerlidir. Konular ne kadar erken biterse de piyasadaki farklı kaynakların denemelerini çözmek için çok daha fazla zamanınız kalacak.
- Sınava yaklaştıkça 20, 30, 40'ar deneme çözdüğünüzü düşünün her dersten. Gelişiminiz sizi motive edecek, daha fazla asılmanızı sağlıklı bir hırs yapmanızı da sağlayacaktır.
Bunların haricinde mezuna kalmak ne demek denilince akla gelen en önemli avantajlardan biri tecrübeli olmanızdır. Yani siz bu sınava daha önce hazırlandınız. Yaptığınız hataları az çok biliyorsunuzdur. Bu hataları tekrar yapmadığınız zaman rakiplerinizin önüne geçebilirsiniz. Ayrıca, yanlış bilmekten / bilmemekten kaynaklı heba olan zamanı telafi etme, verimli kullanma fırsatınız da var. Mesela geçen yıl Edebiyat'a Nasıl Çalışılması gerektiğini tam kestiremediniz ve istediğiniz verimi alamadınız. Bu yıl işi sıkı tutabilme ve daha doğru-etkili şekilde çalışma imkânınız var. 25 net yaptıysanız sıkı bir çalışma ile 35 net yapmanız gayet mümkündür. Böyle net iyileşmeleri de inşallah geçen yıl kazanamadığınız yeri bu yıl kazanmanızı sağlayacaktır. Bütün bölümleri tanıttığımız "Tercih Danışmanlığı" kategorimizdeki yazıları okumadan tercih yapmayın!
Buradan bütün bölümlerin yazılarına ulaşabilirsiniz :)
Örnek olarak "Psikoloji Bölümü Hakkında Bilgiler" yazımızı da şuraya koyuyorum:
Mezuna Kalmak Mantıksız Mı? Dezavantajları Neler?
Mezuna kalmak istemiyorum diyen birçok öğrenci de mevcut. Bunların öne sürdüğü sebepler de belli. Aslında çoğu tahmin edebileceğiniz şeyler ama yaşayan insanlardan aldığım tecrübeleri buraya aktarmak istedim. Hatta bazıları iki yıl mezuna kalan öğrenciler. Yaşamadan bilemezsiniz derler ya, yaşayanlardan aldığım bu tecrübeler size ışık tutacaktır. Gelin bu işin zor yanlarını değerlendirelim:
- 18 yaşında bir genç olarak size en zor gelebilecek şeylerden biri arkadaşlarınız üniversite yolunda ilerlerken sizin hala TYT'ye, YKS'ye çalışmak zorunda olmanızdır. Psikolojik olarak hassassanız bu daha da zor hale gelebilir. Örneğin, bir mezun tanıdığım arkadaşlarıyla iletişimini kesmişti. Arkadaşları da onun mezuna kaldığı gerçeğini görmezden gelip kendi üniversite anılarını, zorluklarını anlatıp duruyordu telefonda. Bu tarz durumlarda sizin akıl sağlığınız her şeyin önündedir. İletişimi kesmek çözümlerden sadece biridir. Çünkü kafanız yerinde olmazsa, motivasyonunuzu devamlı düşüren şeyler varsa mezuna kalmak 2020 için pek de mantıklı olmayabilir.
- Psikoloji dediğim anda aklınıza aileleriniz gelmiştir. Bu zor yolda aile desteği çok önemli. Sınavınız kötü geldiğinde veya istediğiniz bölümü kazanamayacak durumda olduğunuzda arkanızda durabilecek anne-babanın önemini size anlatamam. Ama 1 yıl boyunca "niye şurayı yazmadın, niye biz senin yine kahrını çekiyoruz, millet üniversiteye gitti sen burada çalışıyorsun, bu yıl da kazanamazsan seni sanayiye veririm" gibi yaralayıcı sözler söyleyebilecek bir aileniz varsa mezun kalmak gibi hayati bir kararı vermeden önce bir daha düşünmenizi tavsiye ederim. Daha doğrusu ailenize bu kararı almadan bu tarz şeyleri yapmamaları konusunda detaylı bir şekilde izahat yapmanızı, onları uyarmanızı öneririm. Eğer anlayışlı insanlar iseler bu durumları minimuma indirme ihtimaliniz vardır.
- Tek başına evde olmanın en kötü yanlarından biri de asosyalleşmedir. Üniversiteye giden gitmiş, işe giren girmiş, sizse evde kitaplarlasınız. Bu biraz cesaret ister. Eğer hayatınızın hiçbir döneminde böyle yoğun bir yalnızlık yaşamadıysanız size ağır gelebilir. Kendi kendine yeten, yetebileceğine inanan insanlar için durum biraz daha kolay olacaktır. Örneğin, mezuna kalan bir akrabam bana "1.5 aydır şu telefonum alarm dışında hiç çalmadı" demişti.Mezuna kalmak ne kaybettirir diyenlere asosyalleşmeyi söylüyorum ilk sırada.
- Uzunca bir süre evde oturup ders çalışmak fizyolojik olarak da sizi yıpratacaktır. Eğer çabuk kilo alan biriyseniz bütün gün hareketsiz kalıp çalışmak vücudunuzun şeklini bozabilir. Sandalyede uzun süre oturmak da bel ve sırt ağrılarına sebep olabilir. Elbette bunların çözümleri var. Fakat herkeste aynı oranda etkili olamayabiliyor. Mezuna kalmak istemiyorum diyen öğrencilerin en büyük sebeplerinden biridir.
- Bazı öğrenciler de daha çok vaktim var diye rehavete katılabiliyor. Kendini dizi-filme, bilgisayar oyunlarına verebiliyor. Bu konuda da iyi bir planlama yapmak gerekiyor.
Neden Mezuna Kalmalısınız / Kalmamalısınız?
Yukarıda yazdığım seçenekleri kısaca bir kâğıda yazıp değerlendirme yapabilirsiniz. Büyüklerinizle birlikte değerlendirebilirsiniz. Ama önce mezuna kalmaya gerçekten gerek var mı? Yani mezuna kalmak 2020 için mantıklı mı? Çünkü bu büyük bir karar. Hayal ettiğiniz bölümle / meslekle ilgili ne kadar bilginiz var? Benim tıp kazanmak isteyip ikinci girişinde tıpa girip ondan sonra da kadavra görüp bayılan ve tıpı bırakıp tekrar sınava giren arkadaşım var. Demem o ki inatla istediğiniz bölüm sizin için hakikaten uygun mu? Karakterinize, hayattan beklentilerinize ve inançlarınıza uygun mu? Bir katili savunmak zorunda kaldığı için kendini çok kötü hisseden avukat tanıdıklarım var mesela. O yüzden önce gerçekten elinizdeki sıralama ile size uygun bir yerin olmadığına kesin kanaat getirin. Şu soruyu sorun kendinize: "Ben bu sıralama ile benim işime yarayacak, mutlu olacağım hiçbir yere gidemez miyim?". Eğer cevabınız olumsuz ise bir ömür kaybetmektense mezuna kalmak yani bir yıl daha hazırlanmak hayatınızda verebileceğiniz en mantıklı karar olacaktır. Başkalarının gıpta ettiği bir sıralamanız varken - 20/30 bin gibi - Tıp gibi bölümler uğruna 1 yılı gözden çıkarmayı düşünüyorsanız da kendinize şunu sorun: "Ben mezuna kalırsam hakkıyla çalışır bu tıpı kazanır mıyım?". Eğer kendinizde o ışığı göremiyorsanız mezuna kalmak istemiyorum diyerek yazabileceğiniz birçok bölümden size uygun olanını seçin.
Mezuna kaldığı gibi kursa yazılan öğrenciler vardır. Bu asosyalleşmenizi engeller. Uzun bir süre boyunca ailenizden başka kimseyi görmemek de ciddi sorunlara yol açabilir. Sırf bunun için de size bir faydası olmayan, muhabbet etmeye gideceğiniz, ciddiyetsiz-plansız-programsız hocaların olduğu kalitesiz kurslara da para bayılmanızı istemem. Bunun yerine eksik olduğunuzu düşündüğünüz derslerden / konulardan nokta atışı özel ders alabilirsiniz. Eğer İstanbul’daysanız OkuldanEve.com un Boğaziçili hocalarından özel ders almak için tıklayın!
Aslında işin özeti hep aynı: Mezuna kalmak için içinizde sesi dinleyin! Sizi en iyi tanıyan sizsiniz. Yapabileceklerinizin sınırını yine en iyi siz biliyorsunuz. Ailenizi ve kendinizi yola getirmeyi, yönlendirmeyi yine en iyi siz yapabilirsiniz. "Ya bu yıl da yapamazsam" diye gerilip sınavda burnu kanayıp 2. kez mezuna kalanları da gördüm, mezuna kalıp ilk 10 bine girip hayalindeki bölüme gidenleri de. Mezuna kalıp sıralamasını daha kötüye çekenleri de gördüm, sıralamasını binlerce ileriye atan başarılı gençleri de. Ama genel olarak mezuna kalanların sıralamaları daha iyi oluyor. Yalnız, daha iyi sıralama demek her zaman başarı değildir. İstediğiniz bölümü alabilecek sıralama lazım size. 50 binden 20 bine geldiğinizde eğer Tıp istiyorsanız çok bir başarı kazanamamışsınız demektir. Mezuna kalanların böyle durumlarda şöyle tepkileri oluyor: "Ya şimdi bir sene daha kalırsam kimsenin yüzüne bakamam, en iyisi şu bölüme gideyim". Bu size uygun olmayan bir bölüme gittiğinizde çok daha kötü sonuçlar da doğurabilir. O yüzden bazen ikinci bir yıl daha çalışmak daha hayırlı da olabilir. Böyle durumlarda mutlaka profesyonel yardım alın. Mezuna kalmak 2020 yılı için verilecek ciddi bir karar. Vermeden önce rehber öğretmenlerinizle ve tecrübeli büyüklerinizle görüşün.
Son olarak bizim var olma sebeplerimizden anne-babalarımızın gönlünü hoş tutmak gerektiğini, cennetin annelerin ayakları altında olduğunu, babanın rızasının dinimizde kutsal olduğunu da hatırlatayım. Mezuna kalmaya karar verdiğinizde; çıktığınız yola ailesiz çıkmanız pek mümkün değil. Onun için hangi yola çıkarsanız çıkın, onları güzelce ikna ederek çıkın. İnşallah onların da desteği ile hayalinizdeki ve hakkınızda hayırlısı olan bir bölüme yerleşirsiniz.
Hepinize hayırlı tercih dönemleri dilerim.