Merhaba, bu yazımızda eşit ağırlık öğrencilerinin sıklıkla tercih ettiği İşletme bölümü hakkında bilgiler derledik. İşletme bölümü hemen hemen her üniversitede açılan bölümlerden, üstelik açık öğretimde İşletme okuyan öğrenci sayısı da çok fazla. İşletme mezunu sayısının oldukça fazla olduğunu göz önünde bulundurursak, iyi bir üniversitede okumadıkça İşletme mezunlarının iş bulmasının çok da kolay olmadığı söylersek yanlış olmaz.

Bazı üniversitelerde İşletme yönetimi, İşletme - Ekonomi, İşletme Enformatiği ve İşletme Mühendisiliği bölümleri de vardır. Bunlar da okutulan dersler açısından İşletme bölümünden çok da farklı değildir. İşletme bölümünü incelemeye İşletme puan türü ve İşletme bölümü başarı sıralaması ile başlayalım.

İşletme Puan Türü ve İşletme Bölümü Başarı Sıralaması

ÜNİVERSİTE ADI

SIRALAMA (EN DÜŞÜK)

Boğaziçi Üniversitesi

629

Orta Doğu Teknik Üniversitesi

3.928

Marmara Üniversitesi (İngilizce İşletme)

56.343

İstanbul Üniversitesi (İngilizce İşletme)

81.992

Ankara Üniversitesi

107.984

Dokuz Eylül Üniversitesi

286.302

İşletme bölümüne TM puan türünden alım yapılacaktır. 2019 yılında bu bölümün başarı sıralamalarına bakacak olursak; Boğaziçi Üniversitesi 629, Orta Doğu Teknik Üniversitesi 3.928, Marmara Üniversitesi (İngilizce İşletme) 56.343, İstanbul Üniversitesi (İngilizce İşletme) 81.992, Ankara Üniversitesi 107.984, Dokuz Eylül Üniversitesi 286.302 ile kapatmıştır. İyi bir üniversitede İşletme’yi İngilizce okumak istiyorsanız yaklaşık olarak ilk 80.000’ e girmeniz gerekiyor denebilir. İngilizce olmayan İşletme sıralamaları çok daha düşüktür.

İşletme Bölümü Nedir?

İşletme bölümü nedir sorusunu şöyle cevaplayabiliriz: İşletmeciler kamu veya özel sektöre ait işletmelerde (fabrika, banka, sigorta, maden, reklamcılık gibi mal ve hizmet üreten işletmelerde) çalıştığı işletmenin sahip olduğu para, insan gücü, araç ve gereçten en verimli şekilde yararlanmak için çalışma düzenini planlar ve çalışmaları denetler. Bunun için planlama, örgütleme, yönetme ve denetleme gibi genel görevler yanında, ürünün iyileştirilmesi, üretimin artırılması ve ürünlerin satışı için planlar yapmak, kuruma parasal kaynak sağlamak ve kurumun maddi olanaklarını en ekonomik biçimde dağıtmak, kurumun insan gücünü en verimli olacakları alanlarda çalıştırmak ve en uygun elemanları işe almak gibi görevler yaparlar. Mal ve hizmet üreten her türlü kurum ve kuruluşta planlama, yönetme ve denetleme alanlarında çalışabilecekleri için iş bulma olanakları çok çeşitlidir.

İşletme Bölümünde Hangi Dersler Var?

4 yıllık bir bölüm olan İşletme bölümünde hangi dersler var? İşletme bölümü dersleri öğrencilerin teorik ve uygulamalı işletmecilik bilgisi elde edebilmelerine, işletme problemlerini çözümleyebilmelerine ve analitik düşünmelerine olanak sağlamayı amaçlamaktadır. Ayrıca geleceğin girişimcilerini de yetiştirmeyi hedefler. İşletme bölümünde öğrenciler İktisada Giriş, Genel Muhasebe, Ticaret Hukuku, İstatistik, Mikro ve Makro İktisat, Uluslararası İşletmecilik, Stratejik Yönetim, İnsan Kaynakları Yönetimi gibi dersler alırlar.

İşletme Bölümü İçin Gerekli Özellikler Nelerdir?

İşletmeyi başarılı bir şekilde okumak ve meslekte yükselmek için, İşletme bölümü için gereken özellikler konusuna bakalım. İşletme bölümü sayısal düşünme yeteneğine, planlama ve uygulama yeteneğine sahip olmayı gerektirir. İşletme için gerekli özellikler arasında fikirlerini başkalarına aktarabilme, ikna gücüne sahip olma, başkaları ile işbirliği halinde çalışabilme, ileri görüşlü ve yaratıcı olma, insanlarla iyi iletişim kurabilme kabiliyetleri sayılabilir.

İşletme Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

İşletme sıralamalarının ne kadar çeşitlilik gösterdiğinizi görüyorsunuz. Her sıralamadaki öğrenciye göre İşletme için bir üniversite var. Ama İşletme mezunlarına iş olanakları açısından düşündüğümüzde çok düşük sıralamalı İşletme bölümlerini okumanın 4 yılınızı çöpe atmak riskini taşıdığını hatırlatmakta fayda görüyoruz. Mezun sayısının fazla olması her ne kadar dezavantaj olarak görülse de sürekli değişen iş dünyasına ayak uydurabilen ve işletmecilik tekniklerini özümsemiş uzman yönetcilere her zaman ihtiyaç duyulmaktadır. İşletme mezunları araştırmacı, yeminli mali müşavir, muhasebe ve finansman müdürü, banka yöneticisi, kamu ve özel sektörde broker ve dealer gibi görevler için ideal birer aday olurlar.

İşletme Mezunları Ne Kadar Maaş Alır?

İşletme mezunları ne kadar maaş alır konusu öğrenciler tarafından en çok merak edilen şeylerden biri olarak karşımıza çıkıyor. İşletme mezunları ne iş yapar ne kadar maaş alır sorusunu cevaplandırmak için ilk olarak kamuda çalışan İşletme mezunlarına değinelim. 2018 Temmuz zammına göre üniversite mezunu memur maaşı 3.387 TL olmuştur. İşletme mezunları kamuda çeşitli görevlerde çalışabilir, maaşı da buna göre değişiklik gösterebilir. İşletme mezunları özel sektör maaşları da çeşitlilik göstermektedir. Kurumsal bir firmada bir İşletme mezunu ortalama olarak 3.500 - 4.000 TL civarı maaşla başlayabilir diyebiliriz.

İşletme Atamaları Nasıl?

Birçok öğrenci tercih döneminde İşletme atamaları nasıl konusunu merak ediyor. İşletme mezunları kamuda ne iş yapar, İşletme mezunları devlet kadroları konularına değinelim. İşletme atamaları 2017 yılında 4431 Nitelik Kodu İşletme bölümü mezunları için atama taban puanı 87,79 puanla Kırıkkale MKE Memur kadrosu olmuştur. Sadece İşletme mezunları için açılan 172 kadro dışında 15 İşletme mezunu da tüm üniversite mezunları için açılan kadrolara yerleşmiştir. İşletme mezunlarından alım yapan kurumlar arasında bakanlıklar, genel müdürlükler, üniversiteler yer almaktadır. Veri hazırlama ve kontrol işletmeni (VHKİ), bilgisayar işletmeni, memur, merkezi satınalma uzman yardımcısı, bilet kontrol memuru gibi kadrolara alım yapılmıştır.

Türkiye’de en fazla öğrencinin olduğu bölümlerden biri olan İşletme bölümü hakkında bilgilendirme yapmaya çalıştık. İşletme puan türü, İşletme bölümü başarı sıralaması, İşletme bölümünde hangi dersler var, İşletme bölümü için gereken özellikler, İşletme mezunları ne iş yapar, İşletme mezunları ne kadar maaş alır, İşletme atamaları nasıl konularına değindik.

Bu yazı sadece işletme bölümü hakkında temel bilgi vermek amaçlıdır. Tercih döneminde kendi yeteneklerinize, ilgi alanlarınıza ve değerlerinize uygun bölümü seçmek için rehber öğretmenlerinizden veya eğitim koçlarınızdan destek alabileceğinizi unutmayın.

Hepinize başarılı bir tercih dönemi, üniversite hayatı ve mesleki yaşam diliyoruz.