İnşaat Mühendisliği Bölümü Hakkında Bilgiler
İnşaat mühendisliği hakkında bilgiler nelerdir inşaat mühendisi ne iş yapar, puanları nasıldır gibi soruların cevaplarını yazdık.
Sevgili öğrenciler, özellikle tercih döneminde birçok öğrencinin aklına takılan inşaat mühendisliği bölümü nedir, inşaat mühendisi ne iş yapar, inşaat mühendisliği puanları nasıldır gibi soruları yanıtlamak için inşaat mühendisliği hakkında bilgiler düzenledik.
İnşaat Mühendisliği Nedir?
Günümüzde inşaat sektörünün de gelişmesiyle en çok sorulan sorulardan biri olan inşaat mühendisliği nedir sorusuna en kısa şu şekilde cevap verilebilir. İnşaat Mühendisliği; Matematik, Fizik gibi bilim dalları ile malzeme teknolojisini kullanarak, bina, baraj, yol, liman gibi yapısal sistemlerinin tasarlanması, analizi, inşa edilmesi ve bakımı gibi alanlarda çalışmalar yapan ve fiziksel olaylara matematiksel çözümler getirmesinin yanı sıra hesaplamalara optimizasyon getirerek, problemlere analitik ve üretken çözümler getiren mühendislik dallarından birisidir.
İnşaat Mühendisliği Bölümü Puan Türü ve Başarı Sıralaması
ÜNİVERSİTE ADI | SIRALAMA (EN DÜŞÜK) |
---|---|
Boğaziçi Üniversitesi | 8.211 |
İstanbul Teknik Üniversitesi (İngilizce) | 19.438 |
Orta Doğu Teknik Üniversitesi | 21.669 |
İstanbul Teknik Üniversitesi | 28.802 |
Yıldız Teknik Üniversitesi (İngilizce) | 31.556 |
Yıldız Teknik Üniversitesi | 39.041 |
İnşaat mühendisliği sayısal mı? 2020 yılında İnşaat Mühendisliği bölümü, ÖSYM’nin açıklamış olduğu ÖSYS Kılavuzu’na göre SAY puan türünde öğrenci alımı yapmaktadır. Bu bölümdeki en başarılı üniversitelerin başarı sıralaması şöyle: Boğaziçi Üniversitesi (İngilizce) 8.211, İstanbul Teknik Üniversitesi (İngilizce) 19.438, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (İngilizce) 21.669, İstanbul Teknik Üniversitesi 28.802, Yıldız Teknik Üniversitesi (İngilizce) 31.556, Yıldız Teknik Üniversitesi 39.041. Görüldüğü gibi bu bölümü başarılı bir üniversitede okumak istiyorsanız yaklaşık olarak ilk 40.000’e girmeniz gerekmektedir.
2018 yılında YKS sisteminin gelmesiyle birlikte inşaat mühendisliği hakkında bilgi değişikliğine gidilmiştir. İnşaat Mühendisliği sayısal mı sorusunun cevabı bu sene yapılan değişiklikle YKS sonucuna göre bu bölüm sayısal puan türünde alım yapacaktır.
İnşaat Mühendisliği Bölümünde Hangi Dersler Var?
Dört yıllık bir bölüm olan inşaat mühendisliğinde yapısal sistemlerinin yapısı, tasarımı, geliştirilmesi ve bu sistemlerin kullanımları konularında eğitim verilir ve araştırma ile birlikte analiz yapılması istenir. Bu bölümde ilk sene okutulan derslere Teknik Çizim, Matematik, Ekonomi, Temel Fizik, Kimya gibi dersler örnek verilebilir. Sonrasında İleri Fizik, Mukavemet, Statik, Akışkanlar Mekaniği, Zemin Mekaniği, Ulaşım, Materyal Bilimi, Mekanik, İnşaat Elemanları, Malzeme Davranışı, Çelik Yapılar gibi dersler verilmektedir. Meslek dersleri, laboratuvar uygulamaları ile desteklenir ve deneyler yapılır. Öğrenciler kuramsal ve uygulamalı dersler yanında üniversite dışında inşaat firmaları, enerji firmaları, çimento fabrikaları gibi ağırlıklı olarak inşaat mühendislerinin çalıştığı yerlerde yaz stajları yaparlar. Özellikle bu yaz stajları, öğrencilerin inşaat mühendisinde olması gereken özellikleri gözlemleme şansı da olacaktır.
İnşaat Mühendisliği Okumak İçin Gerekli Özellikler
İnşaat mühendisliği nasıl bir meslek? İnşaat mühendisliğine girmek ve bu mesleği başarılı bir şekilde icra etmek isteyenlerin üstün bir sayısal düşünme gücüne ve sağlam bir mantığa sahip, dikkatli, sabırlı ve titiz hesap yapabilecek kişiler olmaları gerekir. Ayrıca alanları ile ilgili dünyadaki gelişmeleri güncel olarak takip etmeleri gerekmektedir. Bilgisayarlı çizim programlarına hakim olabilmeleri ile birlikte son çıkan çizim programlarını çok iyi kullanmaları gerekeceği için bu tür şeylere ilgilerinin olması önemlidir. Bununla birlikte geniş hayal gücüne ihtiyaçları vardır çünkü üretilecek herhangi yapısal sistemin bütün problemlerini öngörmeleri gerekmektedir.
Buna ek olarak inşaat mühendisi ne yapar diye sorduğumuzda, işverenle işçi arasında iletişim anlamında köprü vazifesi görür. Aynı zamanda inşaat mühendisinde olması gereken özellikler sırasıyla güçlü bir iletişim becerisi, hoşgörü, sabır gibi özelliklerdir.
İnşaat Mühendisliği Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
İnşaat sistemlerinin olduğu yerde inşaat mühendislerinin izine rastlarız. Bu yüzden ülkemizde inşaat mühendislerinin çalışma alanları oldukça geniştir. Yapısal sistemler inşa etmek için gerekli materyal ve personelinin maliyetini hesaplanması, materyal satın alınılmasında danışılması, iş planının yapılması, inşaatı denetlenmesi gibi görevleri vardır. İnşaat mühendisliği yorum yapmak için değil icraat yapmak için var olan bir bölümdür. Dolayısıyla işini iyi yapan birinden alınacak tavsiyeler hayat kurtarıcıdır.
Kamu sektöründe, inşaat mühendislerinin yoğun olarak çalıştığı yerler; T.C. Devlet Demiryolları, Karayolları, Devlet Su İşleri, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Orman, Tarım ve Köy İşleridir.
Özel sektörde olmak üzere müteahhit firmaları, inşaat firmaları, şantiyeler, proje firmalarında çeşitli yönetim, endüstri ve hizmet alanlarında görev alarak yapısal çizim, üretim, bakım ve aynı zamanda saha uygulamalarında, araştırma ve geliştirme işlerinde çalışmaktadırlar. Yaptıkları projelerde bir inşaat mühendisinden istenen şeyler yapısal sistemlerinin sağlamlığı yani deprem, sel gibi doğal afetlere karşı yapının sağlam olması, kullanışlılığı ve ucuz maliyetle yapılmasıdır.
Ülkemizle ile birlikte yurt dışında da inşaat yatırımları arttığı için uzman mühendislere ihtiyaç vardır. Bu yüzden İnşaat Mühendisleri Odası, Avrupa İnşaat Mühendisleri Konseyi gibi inşaat mühendislerinin kurmuş olduğu bazı topluluklar vardır. Bu gibi yerlerde mesleki ve teknik sempozyumların ve seminerlerin verilmesi ile mesleki anlamda uzmanlaşma gerçekleştirmeye çalışılmaktadır.
Üniversitelerden İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun olanlar “İnşaat Mühendisi” unvanına sahip olurlar. Bununla birlikte yaptıkları projelerin altına imza yetkisine de sahiptirler.
İnşaat Mühendisi Maaşları Nasıldır?
Üniversiteden yeni mezun inşaat mühendisi maaşları özel sektörde ve devlette farklı farklıdır. Orta ölçekli bir kurumda çalıştığınız zaman ilk 5 sene içinde alacağınız maaş miktarı 2500 – 3000 ₺ civarında seyretmektedir. Kurumsal bir firmada çalışacağınız zaman ofiste çalışıyorsanız yine 2500 – 5000 ₺ civarında fakat şantiye gibi ofisin dışında çalışıyorsanız 1500 – 2000 dolar civarında seyretmektedir. 5 yıldan sonra inşaat mühendisi maaşı astronomik bir biçimde artmaktadır. Özellikle birçok şantiyede görev almış tecrübeli inşaat mühendisi maaşları 10.000 ₺’nin üstündedir. Son olarak ise inşaat mühendisliği maaşları devlette 4000 ila 4500 ₺ civarındadır.
İnşaat Mühendisliği Atamaları Nasıldır?
İnşaat Mühendisliği atamaları nasıl diye sorduğumuzda İnşaat mühendisliği mezunlarındaki yığılmalardan dolayı her geçen gün atamaların zorlaştığını görüyoruz. Her yıl daha fazla mezun KPSS’ye girip atanmaya çalışıyor. 2019 İnşaat Mühendisliği atama taban puanı da oldukça dikkat çekicidir. 4699 Nitelik Kodu İnşaat Mühendisliği bölümü mezunları için atama taban puanı 91,81 puanla Yozgat Bozok Üniversitesi Mühendis kadrosu olmuştur.
Bu yazı sadece İnşaat Mühendisliği bölümü hakkında bilgi vermek amaçlıdır. Tercih döneminde kendi yeteneklerinize, ilgi alanınıza ve değerlerinize uygun bölümü seçmek için rehber öğretmenlerinizden veya eğitim koçlarınızdan destek almayı unutmayın. İnşaat mühendisliği hakkında bilgi aldığınız gibi diğer bölüm yazılarımızla diğer bölümler hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Son olarak, inşaat mühendisliği hakkında yorumları öğrenmek istiyorsanız, hayalinizdeki yerde çalışan kişilere sormanız sizi iyi manada yönlendirmiş olacaktır.
Hepinize başarılı bir tercih dönemi, üniversite hayatı ve mesleki yaşam diliyoruz.