İktisat Bölümü Hakkında Bilgiler
İktisat bölümü mezunları ne iş yapar, İktisat bölümü hakkında bilgiler nelerdir gibi soruları Boğaziçi İktisat bölümü mezunu hocamız yazdı.
Merhaba sevgili öğrenciler, eşit ağırlık alanında en çok tercih edilen bölümlerden biri olan İktisat bölümü hakkında bilgi vermek istedik. Türkiye’de hem bu kadar tercih edilen hem de bu kadar bitirilip işsiz kalınan başka meslek yoktur herhalde. Peki siz soruyor musunuz kendinize “İktisat bölümü nasıldır, iktisat bölümünü bitirenler ne iş yapar” diye? Rehber öğretmenlerimiz ve ekibimizden Boğaziçi İktisat mezunu arkadaşlar ile yaptığımız görüşmeler sonucunda İktisat Bölümü Hakkında Bilgiler başlıklı yazımızı kaleme aldık. Dilerseniz sıralama ve analizi ile başlayalım.
İktisat Puan Türü ve İktisat Bölümü Başarı Sıralaması
Üniversite Adı | Sıralama (En düşük) |
---|---|
Boğaziçi Üniversitesi | 831 |
Orta Doğu Teknik Üniversitesi | 8.612 |
Marmara Üniversitesi (İngilizce) | 76.053 |
İstanbul Üniversitesi | 192.049 |
Uludağ Üniversitesi | 492.313 |
Dokuz Eylül Üniversitesi | 316.756 |
İktisat bölümü TM puan türünden alım yapmaktadır. 2019 yılında bu bölümün İktisat bölümü başarı sıralamaları incelenecek olursa; Boğaziçi Üniversitesi 831, Orta Doğu Teknik Üniversitesi 8.612, Marmara Üniversitesi (İngilizce) 76.053, İstanbul Üniversitesi 192.049, Dokuz Eylül Üniversitesi 316.756, Uludağ Üniversitesi 492.313 ile kapatmıştır. Kısacası iyi bir üniversitede İktisat okumak istiyorsanız yaklaşık olarak ilk 300.000’e girmeniz gerekiyor.
İktisat Bölümü Nedir?
Planlama, denetleme ve yönetme iktisat bitiren ne iş yapar denilince akla gelen üç şey. Müfettiş yardımcısı, uzman yardımcısı gibi pozisyonlarda başlarlar. İktisat mezunları nerede çalışır peki? İktisatçılar kamu veya özel sektöre ait işletmelerde (fabrika, banka, sigorta, maden, reklamcılık gibi mal ve hizmet üreten işletmelerde) çalıştığı işletmenin sahip olduğu para, insan gücü, araç ve gereçten en verimli şekilde yararlanmak için çalışma düzenini planlar ve çalışmaları denetler. Bunun için planlama, örgütleme, yönetme ve denetleme gibi genel görevler yanında, ürünün iyileştirilmesi, üretimin artırılması ve ürünlerin satışı için planlar yapmak, kuruma parasal kaynak sağlamak ve kurumun maddi olanaklarını en ekonomik biçimde dağıtmak ve kurumun insan gücünü en verimli oldukları alanlarda çalıştırmak gibi görevler yaparlar.
İktisat Bölümünde Hangi Dersler Var?
4 yıllık bir bölüm olan İktisat, öğrencilerin teorik ve uygulamalı iktisat bilgisi elde edebilmelerine, iktisat problemlerini çözümleyebilmelerine ve analitik düşünmelerine olanak sağlamayı amaçlamaktadır. Ayrıca geleceğin girişimcilerini de yetiştirmeyi hedefler. İktisat bölümünde hangi dersler var, iktisat bölümü dersleri zor mu diye sorulduğunda öğrencilere şunar sıralanabilir: İktisada Giriş, Genel Muhasebe, Ticaret Hukuku, İstatistik, Mikro ve Makro İktisat, Uluslararası İşletmecilik, Uluslararası Ticaret, Ekonometri gibi dersler alırlar.
Bu dersler üniversiteden üniversiteye değişmektedir. Bazı üniversitelerde farklı seçmeli dersler olabilmektedir. Örneğin Boğaziçi Üniversitesinde Türkiye Bankacılık Sektörü, Bankacılık ve Finans gibi daha niş alana hitap eden dersler de mevcuttur. Sonuç olarak iktisat bölümünde hangi dersler var sorusuna cevaben üniversitesine göre değişmekle beraber genel hatları ile aynıdır diyebiliriz. İktisat bölümü dersleri için çoğunun matematik ağırlıklı olduğunu tekrar hatırlatmak isteriz.
İktisat İçin Gerekli Özellikler
İktisat bölümü zor mu sorusu da en çok sorulan sorulardan biridir. Bir öğrencinin iktisat okurken ve mesleğe geçtiği zaman başarılı olması için gereken bazı özellikler vardır. İktisat bölümü sayısal düşünme yeteneğine, planlama ve uygulama yeteneğine sahip olmayı gerektirir. İktisat okuyan bir öğrencinin fikirlerini başkalarına aktarabilmesi, ikna gücüne sahip olması, başkaları ile işbirliği halinde çalışabilmesi, ileri görüşlü ve yaratıcı olması, insanlarla iyi iletişim kurabilmesi gerekir.
En önemlisi, ileri derecede matematik zekasına sahip olunması gerekiyor. Matematik ile arası iyi olmayan öğrenciler teorik eğitim veren ve matematiğe boğabilecek üniversitelerde ciddi sıkıntılar yaşamaktadırlar. Bunlara ek olarak, büyük miktarda datayı analiz ederken de Word, Excel gibi Office programlarını iyi derecede bilmek gerekiyor.
İktisat bölümü için gerekli olan ilk şey denilince akla matematik yeteneği geliyor. Belirli bir seviyede matematik kabiliyetiniz varsa bölümde daha az zorlanırsınız. Bölüm derslerinde genel olarak matematiği kullanacağınız için zamanla başlarda yaşadığınız zorlukları yaşamamaya başlıyorsunuz. Zaten çoğu üniversite de size bu dersler için gerekli matematik altyapısını da vermeye çalışıyor. Office programları içinse çoğu üniversitede dersler verilmektedir. İktisat bölümü için gerekli özellikleri özetlemeye çalıştık.
İktisat Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Mal ve hizmet üreten her türlü kurum ve kuruluşta planlama, yönetme ve denetleme alanlarında çalışabilecekleri için iş bulma olanakları geniştir. İktisat mezunları araştırmacı, yeminli mali müşavir, muhasebe ve finansman müdürü, banka yöneticisi, kamu ve özel sektörde broker ve dealer gibi görevler için ideal birer aday olurlar. İktisat mezunları nerede çalışırlar diye soracak olursanız;
Devlet için düşünüldüğünde; TCMB, BDDK, TMSF, SPK ve Borsa İstanbul gibi devletin en merkezi kurumlarında çalışılabilecek bir bölümdür.
Özel sektörde iktisat ne iş yapar diye sorulacak olursa; aklınıza gelebilecek bilimum telekomünikasyon, bankacılık, sanayi ve hatta sağlık gibi birçok şirkette iktisat mezunlarını görebilmeniz mümkündür.
Mezun sayısının fazla olması her ne kadar dezavantaj olarak görülse de sürekli değişen iş dünyasına ayak uydurabilen ve işletmecilik tekniklerini özümsemiş uzman yöneticilere her zaman ihtiyaç duyulmaktadır.
İktisat Bölümü Maaşları Nasıldır?
İktisat bölümü hakkında bilgi verip de maaşlarından bahsetmemek olmazdı. Herkes iktisat bölümü maaşları denilince CEO’ların, Daire Müdürlerinin maaşlarını düşünüyor olabilir ama sektör gerçekleri böyle değil. Boğaziçi gibi bir üniversitenin iktisat bölümünden mezun olmuş biri bile pekala 2500-3000 TL ile başlayabilir. Ki başlayan tanıdıklarımız var. Sektörde iş yapış tarzınıza, emeğinize göre yükselirsiniz. Maaşınız da o derece artar. İktisat bölümü mezunları ne kadar maaş alır sorusunun net bir cevabı olmamasının sebebi de budur.
Akademisyenliğe gitmeyen bir iktisat mezunu ne iş yapar? Devlete girdiğinde 3000 üstü paralar ile karşı karşıyayken özel sektörde 2000 ila 4000 TL arası bir ücretle başlayabilir. Sektörde tecrübesi arttıkça maaşı artan meslek gruplarındandır iktisat mezunları. İktisat bölümü maaşları nasıl sorusunun cevabı konusunda fikri olanlar aşağıya yorum yapabilirler.
Bu yazı sadece iktisat bölümü hakkında temel bilgi vermek amaçlıdır. Tercih döneminde kendi yeteneklerinize, ilgi alanlarınıza ve değerlerinize uygun bölümü seçmek için rehber öğretmenlerinizden veya eğitim koçlarınızdan destek alabileceğinizi unutmayın. Sorularınızı Facebook hesabınız aracılığı ile aşağıdaki kısımdan sorabilirsiniz.
Hepinize başarılı bir tercih dönemi, üniversite hayatı ve mesleki yaşam diliyoruz.