Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Hakkında Bilgiler
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon hakkında bilgiler, FTR puanları nasıldır, FTR mezunları ne iş yapar gibi soruların yanıtlarını yazdık.
Merhaba sevgili öğrenciler, FTR bölümü son zamanlarda adından sıkça bahsettiren ve öğrencilerin seçmeyi düşündükleri bölümlerden biri. Fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümü son zamanların en gözde bölümlerinden ve bu bölümle ilgili sıkça soru alıyoruz. Biz de bu yazımızda ftr bölüm puanları, çalışma alanları ve ftr mesleğin gerektirdiği özellikler hakkında bilgi vereceğiz.
Ayrıca bu yazımızda öğrencilerimizin sıklıkla sormuş olduğu sorular:
FTR bölümü okumak zor mu?
FTR sayısal mı?
FTR nedir kaç yıllık bir bölüm?
Fizyoterapi bölümü hakkında bilgiler nelerdir?
Fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümü hakkında bilgiler nelerdir?
Fizyoterapi okumak zor mu?
gibi soruların cevaplarını belirttik.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Başarı Puanı ve Sıralamaları
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümü, doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle sakatlanan ve hekim tarafından tanısı konup tedavisi belirlenen hastalara gerekli fizik tedavi ve rehabilitasyon programını planlayıp uygulayacak sağlık personelini yetiştirir ve bu alanda araştırma yapar.
Üniversite Adı | Sıralama (En Düşük) |
---|---|
Hacettepe Üniversitesi | 56.941 |
Gazi Üniversitesi | 72.242 |
Marmara Üniversitesi | 77.572 |
İstanbul(Cerrahpaşa) | 78.576 |
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi | 87.326 |
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programının iki yıllık ve dört yıllık bölümleri vardır. Özel üniversitelerde de çok fazla eğitim imkanı olan bu bölümün devlet üniversitelerindeki puanlarını derledik. FTR bölümü, geçtiğimiz yıl, ÖSYM’nin yayınladığı 2019 ÖSYS (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sisteni) Kılavuzu’na göre sayısal puan türüne göre alım yapmaktaydı. FTR bölümünde Hacettepe Üniversitesi 56.941, Gazi Üniversitesi 72.242, Marmara Üniversitesi 77.572, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi 87.326, İstanbul Üniversitesi 78.576 taban sıralaması ile alım yapmıştır. Fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümünü başarılı bir üniversitede okumak için tablodan da anlaşılacağı üzere ilk 90.000 içinde yer almak gerekmektedir diyebiliriz.
Neden FTR Bölümü
Günümüz yaşam ve çalışma koşullarına göre vücudumuzun belirli bölgelerinde fiziksel olarak hastalık baş göstermektedir. Aynı zamanda bazı iç organ rahatsızlıklarının hareketsizlikten kaynaklı olduğu bilindiği için bu meslek grubuna çok iş düşmektedir. FTR bölümü öğrencilere okurken pratik yapmasında fayda sağlar. Bu bölümde okuyan öğrencilerin sıklıkla söylemiş olduğu ifade bu bölümün maddi kazancından çok manevi kazancın çok olduğu şeklindedir. Direkt insan üzerinden çalıştıkları için bazı koşullarda yüksek sabır gerekmektedir. Genellikle hekimlere göre fizyoterapistlerin hastaları ile seansları fazladır. Sadece maddi beklentilere göre FTR bölümü tercih edilmesi kariyer için yanlış olabilir. Açıkçası FTR bölümü sağlık branşlarından birisi olup çalışma alanı insan üzerinedir.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümünde Hangi Dersler Var?
Fizik Tedavi bölümünde Biyoloji (insan anatomisi ve fizyoloji), Fizik, Kimya alanlarına ilişkin derslerin yanında mesleğe yönelik kuramsal ve uygulamalı dersler de okutulmaktadır. Bu derslerden bazıları şunlardır: Genel Mikrobiyoloji, Elektroterapi, Fizyoterapide Temel Ölçme ve Değerlendirme, Egzersiz Fizyolojisi, Ortopedik Rehabilitasyon, İşitme ve Konuşma Tedavisi, Nörofizyolojik Yaklaşımlar, Fizyoterapide Klinik Problem Çözme 1-2. Ayrıca FTR bölümünde Sağlık Ekonomisi, Özel Gereksinimli Çocuklarda Oyun, Kadın Sağlığında Fizyoterapi, Sağlık Kurumlarında İletişim Hizmetleri gibi seçmeli dersler de alınabilmektedir.
Bu uygulamalarda öğrenciler, tıbbi, bilimsel dayanağı olan beden hareketlerini, elektrik akımları, ısı-ışık, parafin, mekanik aletler gibi fiziksel araçlarla yapılan tedavi yöntemlerini, masaj ve su tedavilerini öğrenirler. FTR bölümünde kuramsal ve uygulamalı dersler eşit oranda gösterilmektedir. Yani öğrenciler eğitim süresi boyunca tatil dönemlerinde öğrendikleri dersleri pratiğe geçirme imkanına sahip olurlar ve staj yaparlar.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü İçin Gerekli Özellikler
Fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümünde başarılı olabilmek için fen derslerine ilgi duymak gerekir. Ayrıca, fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında çalışacak kişiler, sürekli hastalarla uğraşacakları için sabırlı, hoşgörülü, güleryüzlü, zayıf insanlara yardımdan hoşlanan, sorumluluk sahibi kimseler olmalıdırlar. FTR bölümünde okuyacak olanların tam olarak iyileşemeyecek bir hastaya bile bazı ihtiyaçlarını karşılaması için yeni beceriler kazandırması, ona güç vermesi ve ailesinin anlayışlı davranmasını sağlaması gerekmektedir. Sürekli olumsuz vakalarla karşılaşacak olan FTR uzmanlarının sağlam bir psikolojiye sahip olmaları da gerekir diyebiliriz.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Fizik tedavi mezunu ne iş yapar sorusunu cevaplayacak olursak Fizyoterapistlik bölümü hem özel sektörde hem de kamuda iş imkanına sahip olduğundan son zamanlarda oldukça revaçta bir bölüm haline gelmiştir. Bir fizyoterapist, tıp ekibinin bir üyesi olarak hastanelerin fizik tedavi, ortopedi, nöroloji, yanık, kardiyoloji, pediatri, kadın-doğum kliniklerinde görev yapabilir. Ayrıca büyük kentlerde rehabilitasyon merkezi olan sağlık kuruluşlarında görev alabilir. Fizyoterapist bir uzman hekimle özel klinik açarak çalışabilir. Resmi kliniklerde ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışan fizyoterapistler Devlet Memurları Yasası’na göre maaş alırlar ve sağlık personeline tanınan yan ödemelerden yararlanırlar.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Atamaları Nasıl?
Fizik tedavi atama koşullarına bakacak olursak Fizyoterapist kadrosuna ataması yapılan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon mezunları için en küçük taban puan 86 üstü puanla kalırken, en yüksek taban puanda kalan il 90 üstünde kalmıştır. 2020 KPSS atamalarına göre fizyoterapist atamalarına 200 kontenjan ayrıldı. Fizyoterapist atamaları içerisinde 80 kontenjan İstanbul'a yapılırken, diğer iller içinde birer ikişer kişilik kontenjan ayrıldı.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Mezunları Ne Kadar Maaş Alır?
Fizik tedavi bölümü maaşlarına baktığımızda Fizyoterapistlerin aldıkları ücretler özel eğitim merkezi, özel hastane, devlet ve kendi yerinde çalışan fizyoterapistlere göre değişmektedir. 2020 yılında kamuda sözleşmeli fizyoterapist maaşlarına baktığımızda yeni ataması yapılan bir ftr mezunu ortalama 4300 TL maaş almaktadır. Fizyoterapistler özel eğitim merkezinde 3000 lira ve 3500 lira maaşla fizyoterapist olarak işe başlayabilmektedir.Özel hastanelerde fizyoterapist maaşları çalışan fizyoterapistin bilgi birikimine göre değişmektedir. Yeni mezun bir fizyoterapist özel hastanede 2000-3000 lira arasında maaşla işe başlamaktadır. Fizyoterapistin tecrübesi ve hasta potansiyeline göre aldığı maaş 10000 TL’nin üstüne çıkmaktadır.
Sizlere Fizik Tedavi bölümü başarı sıralaması, ftr bölümü dersleri, fizyoterapist atamaları, fizyoterapist maaşlarını anlattık. Eğer insanlara yardım etmeyi, sorumluluk almayı seviyorsanız, biyoloji, kimya gibi derslere ilginiz varsa ve zor koşullara dayanıklı iseniz Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümü size uygun olabilir. Bu yazı FTR bölümü hakkında bilgi vermek için derlenmiştir. Bu bölümün sizin ilgi alanlarınıza ve yeteneklerinize uygun olup olmadığını anlamak için rehber öğretmenlerinizden ve eğitim koçlarından profesyonel destek alabilirsiniz.
Herkese başarılı bir tercih dönemi ve akademik yaşam diliyoruz.