Endüstri Mühendisliği Türkiye’de ilk defa 1969 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi tarafından kurulan ve özellikle son 20 yıldır öğrenciler arasında popülerleşen ve en çok tercih edilen mesleklerden bir tanesidir. Bütün öğrencilerin merak ettiği endüstri mühendisliği nedir, endüstri mühendisliğinde hangi dersler görülür, endüstri mühendisi olmak için gerekenler nelerdir, endüstri mühendisliği için gereken özellikler,endüstri mühendisleri ne yapar, endüstri mühendislerinin diğer mühendisliklerden ne farkı var, endüstri mühendisleri hangi sektörlerde çalışır ve endüstri mühendisi ne iş yapar gibi soruların cevaplarını derlemek için yazdık.

Öğrencilerin merak ettikleri endüstri mühendisliği hakkında bilgi verecek olursak ürün veya hizmet üreten kurumlarda materyal, insan, bilgi, makine, sermaye ve sürecin en efektif şekilde kullanımını sağlamak için matematiksel metotlar geliştirip teknikler ve yöntemler üreten ve uygulayan, aynı zamanda yukarıda saydığımız bütün faktörleri optimize eden meslek grubuna endüstri mühendisliği denir. Bir diğer ifadeyle herhangi bir kurum veya şirkette verimli bir şekilde yapılacak olan bir üretimin ne kadar zamanda, ne kadar sermaye kullanarak, kaç kişi ile, hangi teknolojiyi kullanarak yapılabileceğini planlayan ve süreci yöneten mühendistir.

Endüstri Mühendisliği Puan Türü ve Endüstri Mühendisliği Başarı Sıralaması

ÜNİVERSİTE ADI

SIRALAMA (EN DÜŞÜK)

Boğaziçi Üniversitesi

1127

İstanbul Teknik Üniversitesi

6285

Orta Doğu Teknik Üniversitesi

6853

Galatasaray Üniversitesi

12977

Yıldız Teknik Üniversitesi

20997

Hacettepe Üniversitesi

28977

Endüstri Mühendisliği bölümü, 2017 yılında ÖSYM’nin açıklamış olduğu ÖSYS Kılavuzu’na göre MF-4 puan türünde öğrenci alımı yapmaktaydı. Bu bölümdeki en başarılı üniversitelerin başarı sıralaması şöyledir: Boğaziçi Üniversitesi 1.127, İstanbul Teknik Üniversitesi 6.285, Orta Doğu Teknik Üniversitesi 6.853, Galatasaray Üniversitesi 12.977 Yıldız Teknik Üniversitesi 20.997, Hacettepe Üniversitesi endüstri mühendisliği içinse 28.977. Bu bölümü başarılı bir üniversitede okumak istiyorsanız yaklaşık olarak ilk 30.000’e girmeniz gerekmekteydi.

2018 yılında üniversite giriş sınavında yapılan değişiklikler sonucunda endüstri mühendisliği hakkında bilgi değişikliğine gidilmiştir. Endüstri Mühendisliği sayısal mı sorusunun cevabı bu sene yapılan değişiklikle YKS sınav sonucuna göre bu bölüm sayısal puan türünde alım yapacaktır.

Endüstri Mühendisliği Bölümünde Hangi Dersler Var?

Dört yıllık bir bölüm olan Endüstri Mühendisliği’nde endüstriyel sistemlerinin yapısı (insan, makine, bilgi, süreç, kalite, girdi-çıktı, tedarik), geliştirilmesi ve bu sistemlerin kullanımları konularında eğitim verilir ve araştırma yapılması istenir. Bu bölümde ilk senede Teknik Çizim, Matematik, Ekonomi, Temel Fizik, Kimya, Yazılım gibi dersler okutulmaktadır. Sonrasında Süreç Yönetimi, Kalite Yönetimi, İş Hukuku, Takım Tezgâhları, Materyal Bilimi, Enerji Dönüşümleri, Isı Transferi, Akışkanlar Mekaniği, Sistem Analizi, Mekanik, Olasılık, İstatistik, Yöneylem, İnsan Kaynakları Yönetimi, Sistem Simülasyonu gibi dersler verilmektedir. Meslek dersleri, laboratuvar uygulamaları ile desteklenir ve bilgisayarlı simülasyonlar yapılır. Öğrenciler kuramsal ve uygulamalı dersler yanında üniversite dışında makine fabrikaları, enerji firmaları, bankalar, üretim sektörleri, danışman şirketleri, hastane yönetimleri gibi ağırlıklı olarak endüstri mühendislerinin çalıştığı yerlerde yaz stajları yaparlar.

Endüstri Mühendisliği Okumak İçin Gerekli Özellikler

Öncelikle endüstri mühendisliği diğer mühendislerden farklı olduğu için sayısal zekasını çok iyi kullanmanın yanında sözel zekasını çok iyi kullanabilen, insanlarla iletişimde uzman, girişken ve katılımcı, inovatif, kreatif, organize edebilen kişiler bu alanda başarılı olabilirler. Bununla birlikte endüstri mühendisliğine girmek ve bu mesleği başarılı bir şekilde icra etmek isteyenlerin üstün bir sayısal düşünme gücüne ve sağlam bir mantığa sahip, pratik düşünebilen, dikkatli, sabırlı ve titiz hesaplar yapabilecek kişiler olmaları gerekir. Ayrıca alanları ile ilgili dünyadaki gelişmeleri güncel olarak takip etmeleri gerekmektedir.

Endüstri mühendisliğinde başarılı olmak isteyenlerin normalin üzerinde bir akademik yeteneğe sahip olmaları gerekmektedir. Bunlarla birlikte endüstri mühendisinde olması gereken özellikler sırasıyla analitik düşünceye sahip olmak, sistemleri en iyi bir şekilde analiz edebilmek, sonuç çıkarabilmek sentez düşünce yapısına ihtiyaçları vardır. Yukarıda saydıklarımızın yanı sıra iyi sezinleme yeteneğine ihtiyaçları vardır çünkü üretilecek herhangi yönetim sistemin bütün problemlerini öngörmeleri gerekmektedir. En son olarak endüstri mühendisinde olması gereken özelliklerden birisi de rasyonel bir biçimde sorunlara çözümcü yaklaşma özelliği barındırmasıdır.

Endüstri Mühendisliği Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Üretim, hizmet ve yönetim sistemlerinin olduğu yerde yüksek derecede verimlilik ve kalite gerektiren her alanda endüstri mühendislerinin izine rastlarız. Bu yüzden ülkemizde endüstri mühendislerinin çalışma alanları oldukça geniştir. Kamu sektöründe, özel sektörde, otomotiv sektöründe, hastanelerde, enerji sektöründe, bankada, yazılım şirketlerinde çeşitli pozisyonlarda çalışırlar. Kısacası endüstri mühendisi ne iş yapar sektör olarak sıralarsak;

Üretim ve Tedarik, Planlamada: Hangi ürünün, kaç kişiyle, ne zaman ve ne kadar sürede üretileceğinin kaliteli bir biçimde planlanması,

Finans: Para akışının optimize edilmesi ve maksimum karın elde edilmesi için yollar geliştirilmesi,

Satış ve Pazarlama: Ürünün ve hizmetin müşterilere uygun bir biçimde aktarılması,

Kalite Kontrol: Adından da anlaşıldığı üzere üretimin ve hizmetin kalite gelişimi için sürekli metotlar ve teknikler geliştirilmesi,

Strateji ve Risk Yönetimi: Üretim ve hizmet sektöründeki firmaların gelecekte yapacağı yatırımların hangi oranla geri dönüş yapacağının denetlenmesi

İş Geliştirme: İş sürecinin ve işleyişinin en verimli bir şekilde organize edilmesi,

İnsan Kaynakları: İşe alım, personel eğitimi, özlük hakları gibi süreçlerin yönetilmesi gibi çeşitli departmanlarda görev alırlar.

Bunlarla birlikte saha uygulamalarında, araştırma ve geliştirme projelerinde çalışmaktadırlar. Yaptıkları projelerde bir endüstri mühendisinden istenilen şeyler kullanışlılığın ve uygulanabilirliğinin en yüksek seviyede olması ile birlikte optimum maliyetle yapılmasıdır. Endüstri mühendisi ne iş yapar sektörde bu bölümü okumayanlar tarafından en çok sorulan sorudur.

Endüstri Mühendisliği Mezunları Ne Kadar Maaş Alır?

Endüstri mühendisliği yeni mezun maaşları hemen hemen bütün sektörden sektöre göre değişiklik gösterebilir. Devlet haricinde endüstri mühendisliği iş alanı Türkiye şartlarına çok geniş olduğundan yeni mezun herhangi bir mühendis maaşıyla aynıdır. Hemen hemen 2000 – 3000 tl arası değişen maaşlarla birlikte, danışmanlık şirketlerinde ve bankada maaşlar 2500 – 3500 tl arasında değişebilir. 5 ila 10 senelik çalışma tecrübesiyle birlikte akademik olarak kendisi geliştiren ve çalıştığı kuruma bağlı olarak endüstri mühendislerinin maaşları diğer sektörlerde çalışan kişilere göre yüksektir. Devlette ise bu durum biraz daha farklıdır. Endüstri mühendisliği maaşları kıdem farklılıklarına esas alınarak verilmektedir. Ortalama devlette başlayan endüstri mühendisliği yeni mezun kişiler 3500 – 4000 civarında maaş almaktadır. Kıdemleri arttıkça bu rakam 5000 ila 8000 tl arası değişmektedir. Endüstri mühendisi maaşları nasıldır sorusuna değinmeye çalıştık.

Endüstri Mühendisliğinin Dezavantajları ve Riskleri Nelerdir?

Türkiye’de endüstri mühendislerinin ağırlıklı olarak büyük ölçekli firmalarda, bankalarda ve sigorta şirketlerinde çalıştıkları gözlemlemekteyiz. Bu tarz yerlerde rekabet yüksek olduğu için endüstri mühendisleri daha fazla çalışmak durumundalar.

Maalesef kobi sektöründe endüstri mühendislerine çok rastlamamaktayız. İş bulma konusunda geniş yelpazesi olduğu için yeni mezunların mutlaka bir sektörde uzmanlaşması gerekir.

Son olarak, üniversitelerden Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun olanlar “ Endüstri Mühendisi” ünvanına sahip olurlar. Bu yazı sadece endüstri mühendisliği hakkında bilgi vermek amaçlıdır.Tercih döneminde daha detaylı endüstri mühendisliği hakkında bilgi öğrenmek istiyorsanız,kendi yeteneklerinize, ilgi alanınıza ve değerlerinize uygun bölümü seçmek için rehber öğretmenlerinizden veya eğitim koçlarınızdan destek almayı unutmayın.

Hepinize başarılı bir tercih dönemi, üniversite hayatı ve mesleki yaşam diliyoruz.