7 Adımda YKS Hakkında Merak Edilen Her Şey
YKS nedir, YKS oturumları nasıldır gibi soruların cevabını Boğaziçili rehber öğretmenimiz bu yazımızda açıkladı.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, geçtiğimiz hafta Üniversiteye Geçiş Sistemi’ndeki (ÜGS) değişiklikleri açıkladı. Öğrencilerin, velilerin ve öğretmenlerin aklında sınavın ne zaman yapılacağı, sınavın içeriğinin neleri kapsayacağı, nelerin değiştiği ile ilgili birçok soru işareti var. Akıllara takılan tüm soruları cevaplamak ve üniversiteye hazırlanan öğrencilerimize yardımcı olmak adına üniversiteye geçişte kullanılacak yeni sistem olan YKS’yi yani Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı’nı ayrıntılı bir şekilde kaleme aldık.
Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) Nedir?
YKS ile ilgili temel noktaları anlattıktan sonra merak edilen detaylara değineceğiz. Öncelikle, sınav iki oturumdan oluşacak: Temel Yetkinlik Testi (TYT) adı verilen ilk oturum ve öğrencilerin seçmek istedikleri lisans bölümüne göre girecekleri ikinci oturum. İlk oturum cumartesi sabah olacak. Verilen moladan sonra ikinci oturuma geçilecekti. Ancak yeni sistemde TYT Cumartesi günü, YKS ise pazar günü yapılacaktır. Dil sınavı yine pazar günü yapılacak.
YKS Oturumları Nasıldır?
Temel Yetkinlik Testi, Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı’nın birinci oturumudur. Bütün adaylar, bu oturuma girmek zorundalar. Bu oturum muhakeme, akıl yürütme odaklı sözel ve sayısal becerileri test edecek. Adayların lisans puan türlerinin belirlenmesinde ise ikinci oturum etkili olacak. İkinci oturumda Türk Dili ve Edebiyatı - Tarih-1 - Coğrafya-1, Matematik, Fen Bilimleri (Fizik, Kimya, Biyoloji) ve Sosyal Bilimler (Tarih, Coğrafya-2, Din Kültürü ve Felsefe) soruları olacak. Dil bölümünden tercih yapacak öğrenciler pazar günü yapılacak olan 80 soruluk sınava girecek.
YKS ile sınavlar 5 hafta sonundan 1 hafta sonuna çekilmiş, 6 oturumdan 3 oturuma indirilmiş oluyor.
YKS ve TYT Konuları Nelerdir, Soru Sayıları Nasıldır?
TYT, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ortak müfredatına dayalı 40 Matematik, 40 Türkçe, 20 Fen Bilimleri ve 20 Sosyal Bilimleri sorularından oluşan 120 soruluk bir sınavdır. İlk oturumda 120 soru için verilen süre 135 dakika olacak. İkinci oturumda ise 40 Türk Dili ve Edebiyatı - Tarih-1 - Coğrafya-1, 40 Matematik, 40 Fen Bilimleri (Fizik, Kimya, Biyoloji) ve 40 Sosyal Bilimler (Tarih, Coğrafya-2, Din Kültürü ve Felsefe) sorusu olacak. İkinci oturumda 160 soru için verilen 180 dakika olacak.
YKS - TYT Konuları Nelerdir?
TYT ve YKS için ders ders hangi konuların olduğunu öğrenmek istiyorsanız bu yazı tam da size göre:
YKS Puan Türleri Nelerdir?
TYT puanında Öğrencinin alanına göre puanlar belirlenecektir. YÖK'ten net bir açıklama geldiği gibi burada belirteceğiz. Anacak şu durumda bir sayısal öğrencisinin TYT Fen'e TYT Sosyal sorularından daha fazla önem vermesi gerektiğini söylemek mümkündür.
Sözel puan türü Türk Dili ve Edebiyatı - Coğrafya-1 (%50) ve Sosyal Bilimler (%50), eşit ağırlık puan türü Türk Dili ve Edebiyatı - Tarih-1 - Coğrafya-1 (%50) ve Matematik (%50), sayısal puan türü Matematik (%50) ve Fen Bilimleri (%50) testlerine göre belirlenecek. YKS ile sınav puan türü 18'den 5'e (TYT, sözel, sayısal, eşit ağırlık ve dil) indiriliyordu. Yeni açıklama ile yeni puan türleri gelebilir. Biz resmi açıklamaların takipçisi olacağız. Siz de bizim takipçimiz olmaya devam edin.
YKS’de Tercihler ve Yerleştirme Nasıl Olacak?
TYT puanı 150 ve üstü olanlar ön lisans programları ve özel yetenekle öğrenci alan programlara yerleşebilecek. TYT ve YKS puanı 180 ve üzeri olanlar ise lisans programlarına yerleşebilecekler. TYT’den 150 ve altı alanların tercih hakkı olmayacak. Puana göre yerleşme açısından TYT, YGS’ ye benziyor. Ancak TYT ile üniversite yerleştirme sisteminde önemli bir değişiklik geliyor. TYT’ den 200’ün üstünde puan alanlar tercih yapmazlarsa puanlarını seneye de kullanabilecekler.
YKS Yerleştirme Puanı Nasıl Hesaplanacak?
YKS yerleştirme puanının hesaplanmasında şu şekilde olacaktır:
-ÖNLİSANS VE ÖZEL YETENEK: TYT Puanı+ OBP(Orta Öğretim Başarı Puanı)
-SÖZEL: (TYT*%40) + (SÖZEL TESTİ*%60)+OBP
-SAYISAL: (TYT*%40) + (SAYISAL TESTİ*%60)+OBP
-EŞİT AĞIRLIK: (TYT*%40) + (EŞİT AĞIRLIK TESTİ*%60)+OBP
-DİL: (TYT*%40) + (DİL TESTİ * %60)+OBP
YKS Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
YKS 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren uygulanacak ve biraz daha Türkçe - Matematik ağırlıklı bir sistem olacak. Orta öğretim başarı puanları aynı şekilde devam edecek. Belirli programlar için getirilen başarı sırası barajı ise devam edecek. YKS’de oturumların sınav süreleri henüz belirlenmedi. Açıklamalardan, geçmiş zamanlarda soru başına düşen dakikaya yakın bir süre olacağını anlıyoruz. YKS 2018’in sınav tarihi 23-24 Haziran 2018. Sonuç olarak, YKS’nin YGS ve LYS’ye göre daha basit ve anlaşılır olduğu ve bunun adayın sınav stresini azaltacağı düşünülüyor.
Bir sonraki yazımızda YKS konularına yer vereceğiz. Bizi takip etmeye devam edin. Öğrencilerimize YKS sisteminde başarılar diliyoruz.