Tarih Nasıl Çalışılır?
TYT - YKS Tarih nasıl çalışılır, tarih dersine nasıl çalışılmalı gibi soruların cevabını Boğaziçili hocamız sizler için yazdı.
Hakiki sözelciler dışında çok seveni olmayan, bazıları tarafından yapılsa bile yine de çok tercih edilmeyen ve sıkıcı görülen, hep ertelenen, hatta “Abi ne kadar zor olabilir ki oku oku geç.” diye hafife alınan Tarihin, arka sayfalarına bakalım biraz. Tarih nasıl çalışılır?
Dışarıdan bakıldığında tarih olgusu gayet güzel olaylarla bütünleşiyor aslında. Mesela senin doğum tarihin, ya da sevgililer günü, resmi ve dini bayramlar... Hepsinin temelinde bir tarih olgusu yatıyor ve biz bu tarihleri kutluyoruz. Evet baya baya gülerek eğlenerek kutluyoruz. Ama söz konusu geçmiş tarihe gelince içler bir daralıyor kanlar çekiliyor. Peki, neden? Hadi bakalım ve çözüm bulalım:
Tarih Dersine Nasıl Bakmalıyız?
Tarih dersleri maalesef hala çoğu okulda sadece işitsel işleniyor ve karşılıklı etkileşimden uzak hocanın anlattığı konuları öğrencinin not alması ya da altını çizmesiyle geçiyor. Hocanın ağzından çıkacak cümleyi sürekli elinde kalemle bekleyip hocaya yetişmek için hızlı hızlı deftere yazmaya çalışan öğrenci de öğrencilikten çıkıp katibe dönüşüyor.
Tabletle, telefonla ve hatta artık VR gözlüklerle an’ı izleme hatta geleceği tahmin etme gibi becerileri olan bir nesile geçmişi sadece konuşarak anlatamazsınız. Tabi ki siz eğitim sistemini veya hocaları değiştiremeyeceğiniz için, bu açığı kendiniz kapatarak hem Tarih’i sevebilir hem de çok daha başarılı olabilirsiniz.
Tarih Nasıl Çalışılır?
Video, fotoğraf, slayt gibi görsellerden mutlaka faydalan Tarih çalışırken. Okulda anlatılan Tarihi sevmiyorsan çok büyük ihtimalle görsel zekan işitsele göre daha iyi. Senin iyi olduğun alanı kullanarak konuyu anlamaya çalışmak çok ciddi avantaj sağlayacak.
Sen şimdi hocayı dinledin, bir de konuyla alakalı video ve fotoğraflara da göz attın. Şimdi sıra 'hap not'larda. Hap notlar tarihte bir savaşı, bir olayı veya bir dönemi en kısa ve en iyi şekilde anlatan notlardır. Uzun uzun yazmana gerek yok. Zaten kitapta yazıyor uzun şekli. Aklında kalacak, gözünle aradığında kolayca bulabileceğin kısa ve öz notlar özellikle test çözerken en büyük yardımcın olacak. Tarih dersine nasıl çalışılır diye soranlara kısaca bu şekilde cevap verebilirim.
Her konunun sonuna geldiğinde bir sonraki konuya geçmeden mutlaka test çözmeye çalış. Test çözme olayı, bir konuyu çalışmadaki son altın vuruştur. Tarihte bir konuyu test çözmeden öğrenemezsin. Testini mutlaka çöz, o testi değerlendir, sorunları bulup çöz ve sonrasında diğer konuya geçebilirsin. Ancak böyle Tarih nasıl öğrenilir sorusuna cevap bulabilirsin.
Bu arada TYT tarih konuları, YKS tarih - 1 konuları ve YKS Tarih - 2 konuları;
Karşınıza Çıkabilecek 3 Tarih Soru Tipi
- Yukarıda verilen metinden cevabı bulman gereken sorular,
- Yalnız I, I ve II tarzı sorular.
- Doğrudan bilgi soruları.
Yukarıda verilen metinden cevabı bulman gereken sorularda hızlı okuma anlama ve yorumlama, ciddi öneme sahip ve bu bol bol Tarih soruları ile Türkçe paragraf soruları çözerek geliştirilebilir.
Yalnız 1 tarzı sorular genellikle zor kategoriye giren soru tipleridir Tarih’te. İki şık arasında kalma ihtimalinin en yüksek olduğu sorulardır. Genel olarak hem paragraf tarzı hem de bilgi sorusu tarzını bünyesinde barındırır. Bol bol soru çözmenin dışında bu sorularda dikkat edebileceğin önemli bir nokta şudur; 'kesinlikle’, ‘tamamen' gibi %100 netlikle verilen şıklar daha dikkatli okunmalı ve yorumlanmalıdır. Genel olarak %100 kesinliği bozacak durumlar olabiliyor sorularda.
Son soru tipi olan doğrudan bilgi soruları ise zaman almadığı için sevilirken, bilemezsen tam bir kayba dönüşüyor. Özellikle bu sorularla karşılaştığında hazırladığın hap notlardan destek alabilirsin. AYT tarih nasıl çalışılır, YKS tarih nasıl çalışılır gibi soruların cevabı bu sorularda gizlidir.
Son olarak diyorum ki, korkma bu dersten. Senden yüzlerce sene önce yaşamış insanların savaşlarını öğren elbette ama onların günlük yaşamını da öğren, ne yediklerini ne giydiklerini, hatta nasıl bir evde yaşadıklarını. Tarihin geçmişliğini oradaki insanları anlayarak bugünleştirebilirsin. Sen şu an senden 100 sene sonra kitaplarda anlatılacak tarihin bir parçasısın. Ve farkında bile olmadan şu an tarih yazıyorsun ailenle, arkadaşlarınla. Tarihin bu kadar içinde yaşıyorken ona yukarıdan bakmak yerine onu içinde yaşatmaya çalış. Sözel ders olmasına rağmen birçok öğrenci özel ders takviyesi alıyor bunu da unutma. OkuldanEve'nin Boğaziçili hocalarından özel ders ve eğitim koçluğu hizmeti alabilirsin.
Sağlıcakla kal, hayallerinle kal :)