Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Hakkında Bilgiler
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümü hakkında bilgiler nelerdir, mezunları ne iş yapar gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.
Merhaba, bu yazımızda eşit ağırlık öğrencilerinin sıklıkla tercih ettiği Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümü hakkındaki temel bilgileri derledik.
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Puan Türü ve Başarı Sıralaması
Üniversite Adı | Sıralama (En düşük) |
---|---|
Boğaziçi Üniversitesi | 1.300 |
Marmara Üniversitesi | 33.100 |
Yıldız Teknik Üniversitesi | 54.200 |
İstanbul Üniversitesi | 50.900 |
Bu bölüm ÖSYM’nin açıkladığı 2017 ÖSYS Kılavuzuna göre TM-2 puan türüne göre öğrenci alımı yapmaktadır. Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünde en iyi üniversitelerin 2016 başarı sıralaması şöyledir: Boğaziçi Üniversitesi 1.300,Marmara Üniversitesi 33.100, Yıldız Teknik Üniversitesi 54.200, İstanbul Üniversitesi 50.900. Kıscası başarılı bir üniversitede Siyaset ve Uluslararası İlişkiler okumak istiyorsanız ilk 60.000’e girmeniz gerekmektedir.
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünde Hangi Dersler Var?
Dört yıllık bir bölüm olan Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler; uluslararası düzeyde devletleri, teşkilatları, şirketleri, kurumları ve bunların aralarındaki ilişkileri, devletlerin dış politikalarını, demokratik süreçleri, siyasal partileri, seçim sistemlerini, devlet yapılarını; ulusal ve uluslararası güvenlik mekanizmalarını ve toplumların bu süreçlerdeki etkileşimlerini inceler. Bu bölümü okuyan öğrenciler Diplomasi Tarihi, Hukukun Temel Kavramları, İktisada Giriş, Uluslararası Hukuk, Uygarlık Tarihi gibi dersleri alırlar. Ayrıca ilgi alanlarına göre birçok seçmeli ders alabilirler.
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler İçin Gerekli Özellikler
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler okurken ve mezun olduktan sonra başarılı olmak için sahip olunması gereken bazı özellikler; Tarih, Sosyoloji, Psikoloji, Hukuk ve Ekonomi alanlarına ilgi duymak, düşüncelerini söz ve yazı ile etkin bir şekilde ifade edebilme yeteneğine sahip olmak, yorum yapabilme ve analiz edebilme becerilerine sahip olmak, insan ilişkilerinde başarılı olmak, yabancı dil öğrenmeye yatkın olmak, temsil niteliğine ve genel kültüre sahip olmak.
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Bu bölümden mezun olanların çalışabilecekleri alanlar oldukça çeşitlidir. En önemli çalışma alanları arasında başta Dışişleri Bakanlığı olmak üzere Maliye ve Gümrük Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı gibi devlet daireleri, özel şirketler, çeşitli kitle haberleşme kuruluşları ve uluslararası bankalar sayılabilir. İyi bir donanıma sahip olmak ve yabancı dil bilmek iş bulma olanağını artırır. Ayrıca, kamu ve özel sektör kuruluşlarında, siyasi partilerde, sivil toplum örgütlerinde, kamuoyu araştırma şirketlerinde, medyada ve BM, Avrupa Birliği gibi uluslararası örgütlerde çalışabilirler ve farklı kademelerde yönetici olarak da görev yapabilirler. Yerel ve uluslararası bankalarda ticari işlemler yürütürler.
Toplumsal yapılarla ilgili olması ve disiplinler arası bir niteliğe sahip olması nedeniyle donanımlı mezunların iş bulma avantajları fazladır.
Bu yazı sadece Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümü hakkında bilgi vermek amaçlıdır. Tercih döneminde kendi yeteneklerinize, ilgi alanınıza ve değerlerinize uygun bölümü seçmek için rehber öğretmenlerinizden veya eğitim koçlarınızdan destek almayı unutmayın.
Hepinize başarılı bir tercih dönemi, üniversite hayatı ve mesleki yaşam diliyoruz.