Merhaba sevgili öğrenciler, bu yazımızda sizler için, birçok öğrencinin hayali olan Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü ile ilgili bazı bilgiler derledik. Son yıllarda çok popüler olan PDR bölümü hakkında merak edilenler oldukça fazla. Eşit Ağırlık öğrencilerinin tercihleri arasında önemli bir yere sahip olan PDR bölümü iş imkanları açısından da avantajlı denebilir. PDR bölümü hakkında bilgiler konusuna puan türü ve başarı sıralaması analizi ile başlayalım.

Bunların haricinde üniversite adaylarının sıklıkla sormuş olduğu:

Neden PDR bölümü okunmalıdır?
PDR okumak zor mudur kolay mıdır?
PDR bölümleri nelerdir?
PDR bölümü nedir?
PDR sayısal mı sözel mi?

gibi sorularının cevabını bu yazımızda derledik. Hatta PDR hakkında bilgi toplamak isteyen üniversite adayları bu yazıyı okumalarında fayda vardır.

PDR Puan Türü ve PDR Başarı Sıralaması

Üniversite Adı

Sıralama (En düşük)

Boğaziçi Üniversitesi.

10.462

İstanbul Üniversitesi

43.986

Ankara Üniversitesi

44.595

Marmara Üniversitesi

49.786

Ondokuz Mayıs Üniversitesi

70.565
Trabzon Üniversitesi88.215

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü, ÖSYM’nin açıklamış olduğu 2020 ÖSYS (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi) Kılavuzuna göre eşit ağırlık puan türüne göre öğrenci alımı yapılmaktadır. PDR bölümünde en iyi üniversiteler ve 2020 yılında yapılan yerleştirmenin sonucuna göre bu bölümün başarı sıralamasına kabaca bakacak olursak; Boğaziçi Üniversitesi 10.462, İstanbul Üniversitesi 43.986, Ankara Üniversitesi 44.595, Marmara Üniversitesi 49.786, Ondokuz Mayıs Üniversitesi 70.565, Eski ismiyle Karadeniz Teknik Üniversitesi yeni ismiyle Trabzon Üniversitesi ise 88.215 ile kapatmıştır. PDR kaç binle alıyor sorusunun cevabı olarak, iyi bir üniversitede PDR okumak istiyorsanız ilk 85,000 veya ilk 90,000’e girmeyi hedeflemeniz gerekiyor denebilir.

Bunların haricinde, PDR bölümü sıralaması her geçen yıl düşme meyli göstermektedir, çünkü her geçen yıl artan yığılma ve atamaların giderek azalması nedeniyle bu bölüm daha az tercih edilmeye başlandı. Ancak PDR sıralama düşmesinde üniversitelerdeki kontenjanların artmasının da etkisi var.

Neden PDR Bölümü Okunmalıdır?

Bu sorunun cevabı için Rehber Öğretmenimizin şu yazısını mutlaka okumanızı tavsiye ederiz:

PDR ve Rehber Öğretmenlik Hakkında Merak Edilenler

PDR Bölümünde Nasıl Dersler Var?

4 yıllık bir lisans programı olan PDR bölümünde nasıl dersler var, PDR bölümünde okutulan dersler nelerdir? Bu bölüm eğitim fakülteleri bünyesinde olup hem psikolojik danışma hem de eğitim bilimleri alanları ile ilgili donanım kazandırmayı hedefler. Danışmanlık Becerileri, Program Geliştirme, Ölçme ve Değerlendirme, İstatistik, Eğitim Sosyolojisi, Gelişim Psikolojisi, Kişilik Kuramları, Grupla Psikolojik Danışma; PDR bölümünde okutulan temel dersler arasında gösterilebilir. Ayrıca Psikoloji, Felsefe ve Sosyoloji gibi dersler de, PDR alanı ile iç içe olan disiplinleri öğrenmek için okutulan dersler arasındadır. Öğrenciler seçmeli dersler ile Aile Danışmanlığı, Ergenlerle Danışma, Kariyer Danışmanlığı gibi ilgi duydukları alanlarda kendilerini geliştirebilirler.

PDR Okumak İçin Gerekli Özellikler

Bir öğrencinin PDR bölümünde okurken ve sonrasında çalışma hayatındayken başarılı olabilmesi için sahip olması gereken özelliklere, PDR bölümü için gerekli özellikler konusuna bakacak olursak, öncelikli olarak karşımıza PDR’nin insanla iç içe olan bir alan olması çıkıyor. PDR okumak için gereken özellikler nelerdir diye soranlara cevap verecek olursak: İnsanlarla iletişim kurmayı, onları etkin biçimde dinlemeyi ve anlamayı, empati kurmayı becerebilen ve seven; açık fikirli ve sosyal-duygusal zekası yüksek kişiler bu alanda başarılı olabilirler diyebiliriz.

PDR Mezunları Ne İş Yapar?

PDR bitiren ne iş yapar? PDR bitirince ne olunur? PDR bölümü mezunları sadece rehber öğretmenlik mi yapar? Hayır. PDR mezunlarına iş imkanları oldukça geniş denebilir. Yalnızca rehber öğretmen değil psikolojik danışman unvanı ile de mezun olduklarından danışmanlık merkezlerinde psikolojik danışman olarak çalışabilirler. Yine aile danışmanlığı, klinik psikoloji, oyun terapisi gibi alanlarda eğitimler alarak veya yüksek lisans yaparak daha spesifik alanlarda çalışabilirler. Bu bölümden mezun kişiler aynı zamanda insan kaynakları alanında da çalışabilirler.

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünden mezun olan kişiler birçoğunuzun bildiği üzere rehber öğretmen olarak özel okul ve devlet okullarında, rehberlik ve araştırma merkezlerinde çalışabilmektedir. Devlet kadrosu olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı gibi diğer kurumlar bünyesinde de sosyal hizmet uzmanı, psikolojik danışman veya pedagog gibi unvanlarla görev alabilirler. PDR bölümü mezunları özel sektör olarak nerelerde çalışır diye bakacak olursak; özel okul, kreş, etüt merkezi gibi özel öğretim kurumlarında çalışabilecekleri gibi özel şirketlerin insan kaynakları veya eğitim departmanlarında da iş bulabilirler. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri, eğitim danışmanlığı ve koçluk hizmetleri sunan kurumlar da PDR mezunlarının çalışma alanları arasındadır.

PDR mezunları ne iş yapar konusunda değinmeye çalıştık. Görüldüğü üzere Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünden mezun olunca insanla iç içe olunan meslekler öğrencileri bekliyor. İş imkanları geniş ve elverişli olan bu bölümü yalnızca bu özelliğinden dolayı değil, kendinize uygun olduğunu ve bu alanla başarılı olabileceğinizi düşünüyorsanız tercih edin ve bu alanda yapabileceğinizin en iyisi olmak için çaba gösterin. Konuyla ilgili OkuldanEve'ye çok emek vermiş rehber öğretmenimiz Emine Hanım'ın röportajını da buradan okuyabilirsiniz.

PDR Atamaları Nasıl?

PDR atamaları nasıl sorusu ve konusu birçok aday tarafından en çok merak edilen konudur. Devlet okullarına rehber öğretmen atamaları konusuna değinecek olursak, atamalarda gerekli KPSS puanının her geçen yıl arttığını görüyoruz. PDR mezunları giderek artmakta, bu durum da rekabeti artırdığından PDR atama puanları yükselmektedir. 2020 Ocak PDR atama kontenjanı 1257 iken KPSS taban puanı 78, mülakat taban puanı 78 idi.

Her ne kadar PDR mezunları anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise olmak üzere tüm kademelere atanabilmesi açısından avantajlı olsa da artık PDR ataması kolay bir alan olmaktan çıktı denebilir.

PDR mezunları nerelere atanabilir sorusunu cevaplandıracak olursak, en çok tercih edilen atama rehber öğretmen olarak devlet okullarına ve Rehberlik ve Araştırma Merkezlerine yapılan atamalardır. En çok alım da bu alanda olmaktadır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da PDR mezunlarından alımlar yapmaktadır. Çocuk ve aile mahkemeleri ile cezaevlerinde de PDR mezunları çalışabilmektedir. Emniyet İşleri Genel Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı da zaman zaman alım yapmaktadır.

PDR Mezunları Ne Kadar Maaş Alır?

PDR mezunları ne kadar maaş alır, rehber öğretmen maaşları nasıldır konularına değinelim. 2020 Temmuz ayında açıklanan zamlara göre, göreve yeni başlayan bir öğretmenin net maaşı 4300 TL olmuştur. Rehber öğretmenler haftada 30 saat çalışma üzerinden ücretlendirildiklerinden tam ek ders alırlar, yani yaz tatilleri hariç ek ders ile birlikte maaş 5500 TL’ye yaklaşabilmektedir. Diğer devler kurumlarında çalışan PDR mezunları da 4000 TL civarı maaş almaktadır. Özel okullarda rehber öğretmen maaşları kuruma göre değişiklik göstermektedir, çalışma yılı arttıkça maaşın yükseleceğini belirtmekle birlikte kabaca 2000 – 4000 arası bir maaşla başlanır diyebiliriz. Özel şirketlerde ise maaşlar kuruma, departmana ve kıdeme göre değişiklik göstermektedir. Ancak kurumsal bir firmada ortalama 2500 - 3000 TL ile başlanır diyebiliriz.

PDR ile ilgili merak edilenler konusuna değinmeye, PDR bölümü hakkında bilgiler vermeye çalıştık. PDR puan türü, PDR başarı sıralaması, PDR bölümünde nasıl dersler var, PDR okumak için gerekli özellikler, PDR mezunları ne iş yapar, PDR atamaları nasıl, PDR mezunları ne kadar maaş alır konularından bahsettik. Son olarak şunu belirtmek gerekiyor. İnsana dokunan ve onu anlamaya odaklı bu alanda kendinizi sürekli yenilemeli ve geliştirmeli, gelişen ve değişen topluma ayak uydurmak için çaba göstermelisiniz.

Bu yazı yalnızca PDR bölümü hakkında bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Tercih döneminde ilgileriniz, değerleriniz ve yeteneklerinize en uygun bölümü seçmek için rehber öğretmenlerinizden veya eğitim koçlarınızdan destek almayı ihmal etmeyin. PDR okumak için gereken özellikler sizde var mı, rehber öğretmeninize de sormalısınız.

Hepinize başarılı bir tercih dönemi, üniversite hayatı ve mesleki yaşam diliyoruz.