Hukuk Bölümü Hakkında Bilgiler
Hukuk bölümü hakkında bilgiler, hukuk bölümü nasıl gibi soruların cevabını rehber öğretmenimiz yazdı.
Merhaba sevgili öğrenciler, bu yazımızda sizler için eşit ağırlık öğrencilerinin çoğunun hedeflediği bölümlerden biri olan Hukuk bölümü hakkında bilgiler derledik. Sayısal için Tıp neyse Eşit Ağırlık için de Hukuk odur desek hata etmiş olmayız. Birçok öğrenci Hukuk okumak zor mu, Hukuk okumanın avantajları nelerdir, Hukuk mezunları ne kadar kazanıyor gibi soruların cevaplarını merak ediyor. Hukuk hakkında bilgiler edinmek istiyorsanız ilk olarak hukuk puan türü ve hukuk sıralama konuları ile başlayalım. Onun öncesinde sizin çokca sormuş olduğunuz:
Hukuk hakkında bilgi verebilir misiniz?
Hukuk ile ilgili bilgiler nelerdir?
Hukuk bölümü hakkında bilgiler nelerdir?
Hukuk bölümü ile ilgili bilgiler nelerdir?
gibi sorularınıza da cevap vermis bulunmaktayız. Yazımızı sonuna kadar okumanızı tavsiye ederiz.
Hukuk Puan Türü ve Hukuk Başarı Sıralaması
Üniversite Adı | Sıralama (En düşük) |
---|---|
Galatasaray Üniversitesi | 89 |
Ankara Üniversitesi | 3.469 |
İstanbul Üniversitesi | 4.090 |
Hacettepe Üniversitesi | 5.094 |
Marmara Üniversitesi | 7.689 |
Dokuz Eylül Üniversitesi | 12.971 |
Uludağ Üniversitesi | 20.393 |
Hukuk bölümü, ÖSYM’nin açıklamış olduğu 2017 ÖSYS (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi) Kılavuzuna göre Eşit Ağırlık (EA) puan türüne göre Hukuk bölümüne öğrenci alımı yapılacaktır. 2019 yılındaki Hukuk başarı sıralamasına kabaca bakacak olursak; Galatasaray Üniversitesi 89, Ankara Üniversitesi 5.421, İstanbul Üniversitesi 6.677, Hacettepe Üniversitesi 7.722, Marmara Üniversitesi 10.444, Dokuz Eylül Üniversitesi 14.509, Uludağ Üniversitesi ise 18.382 ile kapatmıştır. İstanbul ve Marmara gibi bazı üniversitelerde ikinci öğretimde sıralama daha düşük olmaktadır. Kısacası, iyi bir üniversitede Hukuk okumak istiyorsanız ilk 21.000’e girmeyi hedeflemeniz gerekiyor denebilir.
Şunu da eklemek gerekir ki Hukuk sıralamaları yıllara göre çok fazla artış veya düşüş göstermemiş, çok oynama olmamıştır.
Neden Hukuk Okumalısınız?
Hukuk fakültesinden mezun olan ve bir şekilde kamuda özel sektörde çalışan kişileri incelediğimizde ortak noktaları uzun ve yorucu çalışma şartlarına sahip olmalarıdır. Aynı zamanda bu mesleği icra ederken birçok fedakarlık yapma durumunda olabilirsiniz. Özellikle idealleriniz uğruna hukuk okumayı düşünüyorsanız adaleti ve doğruyu bulma konusundaki motivasyonunuzu yüksek tutmanız gerekiyor. Bunlarla birlikte doğru yorumlama ve analitik düşünce sahip olmanız gerektiren özellikler arasında yer almaktadır. Hukuk okuyan bazı öğrenciler için hukuk fakültesinde okumakta zorlanmaktadırlar. Sebebi ise hukuk okumaktaki yeterli motivasyonlarının ve konsantrasyonlarının olmamasıdır. Bunlarla birlikte bazı üniversitelerin hukuk fakültesindeki dersliklerin öğrenci sayısına nazaran yeterli kapasitede olmaması öğrencinin bazen derslere gitmemesine sebebiyet vermektedir. Bu durumun doğal bir sonucu olarak hukuk öğrencileri okuldan kopmakta ve okulu uzatmaktadırlar. O yüzden hukuk fakültesini kazandığınız günden itibaren düzenli ve disiplinli çalışmanızda fayda olacaktır. En son olarak, hukuk bölümünün çalışma sistemine adapte olmanızda fayda vardır.
Hukuk Fakültesinde Okutulan Dersler
4 yıllık bir lisans programı olan Hukuk bölümünde görülen dersler nelerdir? Bu bölüm hukuk fakülteleri bünyesinde olup yasa metinlerini öğrenme ve yorumlama, temel yasaları kavrama konularında donanım kazandırmayı hedefler. Hukuk bölümünde Hukuk Başlangıcı, Hukuk Sosyolojisi, Roma Hukuku, Medeni Hukuk, Ceza Hukuku, Hukuk Mahkemeleri gibi dersler okutulmaktadır. Hukuk fakültesinde okutulan dersler genel olarak bu şekildedir. Ayrıca öğrenciler ilgi alanlarına göre çeşitli seçmeli dersler de almaktadır.
Hukuk İçin Gerekli Özellikler
Hukuk bölümünde okuyacak öğrencilerin yasa metinlerini yorumlayabilmeleri adına okuma, okuduğunu anlama ve analiz etme becerilerinin kuvvetli olması oldukça gereklidir. Hukuk için gerekli özellikler arasında en başta bu gelir. Birçok kişinin sandığı üzere burada öne çıkan özellik ezberleme yeteneği değil akıl ve mantık ile yorumlama yeteneğidir. Yasa metinlerini doğru biçimde uygulayabilmek için bu alandaki insanların çok okuyarak kendilerini geliştirmeleri önemlidir.
Hukuk Mezunları Ne Yapar?
Hukuk bölümünden mezun olanlar birçoğunuzun bildiği üzere bir yıllık stajın ardından kamu kurumları veya özel kurumlarda avukat olarak görev yapabilirler. Bunun yanı sıra kendilerine ait bir avukatlık bürosu açabilir veya bir avukatın yanında çalışabilirler. Savcı veya hakim olarak görev yapmak isteyen Hukuk mezunları ise yazılı sınavı ve mülakat sınavını geçip iki yıl stajın ardından göreve başlayabilirler.
Hukuk mezunları ne iş yapar diye baktığımızda, yasa metinlerini uygulamaya yönelik mesleklerin öğrencileri beklediğini görüyoruz. İş imkanları elverişli, kazancı ve prestiji yüksek olan bu bölümü yalnızca bu özelliklerinden dolayı değil, kendinize uygun olduğunu ve bu alanla başarılı olabileceğinizi düşünüyorsanız tercih edin ve bu alanda yapabileceğinizin en iyisi olmak için çaba gösterin.
Hukuk Mezunları Ne Kadar Maaş Alır?
Hukuk mezunları ne kadar maaş alır konusu öğrenciler tarafından en çok merak edilen şeylerden biri olarak karşımıza çıkıyor. 2018 Temmuz ayı zamlarına göre devlet memuru olarak çalışan avukatların maaşı (en yüksek) 5.369 TL’dir. Adaylık sürecindeki hakim ve savcıların maaşları 6.962 TL, en düşük derecedeki hakim ve savcıların maaşları ise 9.951 TL’dir. Hakim ve savcıların mesleki kademelerine göre aldıkları maaş artmaktadır. Özel kurumlarda çalışan avukat maaşları değişiklik göstermekle beraber yeni başlayan biri için ortalama 4.000 TL civarı diyebiliriz.
Hukuk Atamaları Nasıl?
Hukuk atamaları nasıl konusunu daha iyi anlamak için 2019-2020 yılındaki atamalara bakabiliriz. 2019-2020 KPSS atamalarında sadece hukuk mezunlarının başvurabileceği 183 kadro açılmıştır. Tüm bölümler için açılan kadrolara da başvuru yapan hukuk mezunları olmuştur. Hukuk mezunlarından alım yapan kurumlar arasında bakanlıklar, çeşitli kamu genel müdürlükleri, üniversiteler, belediyeler gibi kurumlar yer almaktadır. Alım yapılan kadrolar arasında ise avukat, memur, bilgisayar işletmeni, veznedar kadroları örnek gösterilebilir. 2020/6 atamasına göre en düşük puan 87, 2020/6 atamasına göre en düşük puan 96 olmuştur. Gördüğünüz gibi hukuk atama puanları oldukça yüksektir. Bu da hukuk atamaları nasıl sorusunun cevabının “zor” olduğunu göstermektedir.
Hukuk hakkında bilinmesi gerekenler konusuna değinmeye, Hukuk bölümü hakkında bilgiler vermeye çalıştık. Hukuk puan türü, Hukuk başarı sıralaması, Hukuk fakültesinde okutulan dersler, Hukuk için gerekli özellikler, Hukuk mezunları ne iş yapar, Hukuk mezunları ne kadar maaş alır, Hukuk atamaları nasıl sorularına cevap verdik.
Bu yazı yalnızca Hukuk bölümü hakkında bilgilendirme amaçlıdır. Tercih döneminde ilgileriniz, değerleriniz ve yeteneklerinize en uygun bölümü seçmek için rehber öğretmenlerinizden veya eğitim koçlarınızdan destek almayı ihmal etmeyin.
Hepinize başarılı bir tercih dönemi, üniversite hayatı ve mesleki yaşam diliyoruz.