Merhaba bu yazımızda sağlık alanında önemli bir yeri olan ve özellikle tercih döneminde merak edilen Hemşirelik bölümü hakkında bilgi vereceğiz.

Hemşirelik Bölümü Puan Türü ve Başarı Sıralaması

Üniversite AdıSıralama (En düşük)
Hacettepe Üniversitesi67.700
Ankara Üniversitesi82.900
İstanbul Üniversitesi90.700
Akdeniz Üniversitesi104.000
Uludağ Üniversitesi111.000

ÖSYM’nin yayınladığı ÖSYS kılavuzuna göre Hemşirelik bölümü YGS-2 ve MF-3 puan türlerinden alım yapmaktadır. Bu bölümdeki en iyi üniversitelerin başarı sıralamaları şu şekildedir: Hacettepe Üniversitesi 67.700; Ankara Üniversitesi 82.900; İstanbul Üniversitesi 90.700; Akdeniz Üniversitesi 104.000, Uludağ Üniversitesi 111.000. Kısacası başarılı bir üniversitede Hemşirelik eğitim almak istiyorsanız ilk 120.000’e girmeniz gerekmektedir diyebiliriz.

Hemşirelik Bölümünde Hangi Dersler Var?

Hemşireliğin eğitim süresi iki yıl önlisans + iki yıl lisans olmak üzere 4 yıldır. Önlisansı başarıyla bitirenler lisansa geçmek için gerekli koşulları sağladıklarında üçüncü ve dördüncü sınıfa geçmeye hak kazanırlar. Eğitim programı birbirine bağlı temel tıp bilimleri, fen ve sosyal bilimler, mesleki bilimler, hemşirelikte yönetim, hemşirelikte öğretim gibi temel araştırma derslerini ve bu derslerin uygulamalarını (staj) kapsar.

Hemşirelik Bölümü İçin Gerekli Özellikler Nelerdir?

Uzman hemşireler, tedavi edici hizmetler ve koruyucu sağlık hizmetleri alanlarında görev yapmaktadırlar. Hemşireler hasta için öngörülen tedavileri uygular, takip eder, hastayı gözler, yazılı rapor tutar. Hemşire ayrıca, polikliniklerde hastanın muayene ve teşhis işlemlerine yardımcı olur, hastaya açıklayıcı bilgi verir, ameliyathanede, fiziksel ortamı hazırlar, ameliyat ekibine yardımcı olur. Hemşireler birey ve toplum sağlığının korunmasında, doktorun belirlediği tedavinin uygulanmasında, hasta bakımının planlanmasında yardımcı olur. Hemşirelik programını düşünen adayların her şeyden önce iletişimi kuvvetli ve yardımsever olmaları gerekir. Ayrıca bu alanı seçmek isteyenlerin acil durumlarda hızlı karar alabilen, sağlık alanına ilgili, sabırlı, hoşgörülü, soğukkanlı bireyler olması gerekir.

Hemşirelik Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Hemşireler, özel veya resmi tüm sağlık kuruluşlarında servis hemşiresi, servis başhemşiresi, klinik hemşiresi ve hastane başhemşiresi olarak görev alırlar. Hemşirelik temel eğitimine ek olarak öğretmenlik sertifikası alan ve lisans düzeyinde eğitim gören hemşireler, sağlık meslek liselerinde ve hemşirelik yüksekokullarında çalışabilir, eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerine katkıda bulunurlar.

Unutmayınız ki bu bilgiler size tercih esnasında yardımcı olmak için derlenmiştir. Tercih süresince yetenek ve ilgi alanlarınızı göz önünde bulundurarak rehber öğretmenlerinizden ve eğitim koçlarından profesyonel destek almayı unutmayın.

Hepinize başarılı bir tercih dönemi, üniversite hayatı ve mesleki yaşam diliyoruz.