"Denemem kötü geçti! Ya gerçek sınavda da böyle yaparsam, bu gidişle sınava girmeyeceğim, seneye hazırlanacağım, denemem kötü gelince motivasyonum çok düştü, canım hiç çalışmak istemiyor, denemelerde çok yanlışım çıkıyor ne yapmalıyım." Bu cümleler size de tanıdık geliyor mu? Öyleyse doğru yazıyı okuyorsunuz, devam edin.

Eyvah Sınavım Var

Öncelikle adı üstünde bu bir "deneme" sınavı. Yani sizin korktuğunuz gibi gerçek başarıyı gösteren bir kanıt değil. Zaten denemeler nerede yanlış yaptığınızı görmek ve bu yanlışları sınavda yapmamak için vardır, bunu unutmayın. Bu yüzden denemem kötü geçerse diye bir korkunuz olmasın. Deneme sınavları doğru değerlendirildiğinde sizi başarıya ulaştıracak bir basamak olacaktır. Yani bu durumda sormanız gereken asıl soru ‘Kötü geçen deneme sınavını nasıl lehime çevirebilirim?’ olmalıdır. Peki bu nasıl olacak?

Deneme Sınavlarında Yanlışları Azaltmanın Yolları

İlk yapmanız gereken şey yaptığınız yanlışların kaynağına inmek olmalıdır. Öğrenciler genelde üç sebepten hata yaparlar: Konu hakimiyeti eksikliğinden kaynaklanan hatalar, sınav süresince oluşan olumsuz çevresel faktörler, öğrencinin psikolojisinden kaynaklanan hatalar.

İlk olarak, eğer konuya yeteri kadar hakim değilseniz o konuyla ilgili soruyu yanlış yapmanız kaçınılmazdır. Bazen konulara çalışırken hepsini anladığınızı düşünürsünüz ancak denemede bir bakarsınız bir sürü yanlış yapmışsınız. Bu gibi durumlarda denemede yanlış yaptığınız konuları tespit edin ve o konuyu tekrar edin. Farklı kaynaklardan o konuları tekrar çalışın ki değişik soru tiplerine de hakim olabilesiniz. Hatta gerekirse özel ders alın. Bazen konuyu bilmenize rağmen süre sıkıntısından dolayı yanlış yaparsınız. Baştaki sorulara çokça vakit ayırırken sonlara doğru süreniz azalır ve hızlıca çözmeye çalışırsınız. Bu da yanlış yapmanıza sebep olur. Yavaş çözdüğünüz konuları tespit edin ve bol bol pratik yapın. Mükemmelliğin yolu pratikten geçer unutmayın! Etkili birzaman yönetimi sınavlarda başarıyı artırmak için olmazsa olmazlardandır. Ancak bundan sonra denemem iyi geçti diyebilirsiniz.

Denemelerde Çok Yanlışım Çıkıyor

Öğrencilerin "denemelerde çok yanlışım çıkıyor ne yapmalıyım" demesinin bir diğer sebebi de olumsuz çevresel faktörlerdir. Sınav olduğunuz yerde gürültü olabilir, belki fazla soğuk ya da sıcaktır, hocanın tutumundan rahatsız olmuşsunuzdur. Eğer düzeltebilecek bir durumsa bunu sınav sorumlusuna bildirin. Düzeltilmeyecek bir problemse, bu durumu görmezden gelin ve sınava odaklanın. TYT’de de karşınıza bir çok aksilik çıkabilir. Bu tarz durumlara hazırlıklı olun.

Öğrencilerin hata yapmasının sebeplerinden biri de öğrencinin psikolojik durumu olabilir. Dikkat dağınıklığı ve motivasyon eksikliği öğrencinin başarısını olumsuz etkileyen faktörlerdendir. Bu eksikleri mümkün olduğunca en aza indirmeye çalışın. Dikkatinizi toplamanıza yardımcı olacak aktiviteler yapın. Mesela satranç oynayın, puzzle yapın, kısa yürüyüşlere çıkın. Motivasyon eksikliğinizi gidermek için hayallerinizi gözünüzün önünde tutun. Hayal ettiğiniz üniversitenin fotoğrafını çalışma masanızın üzerine asabilirsiniz. Okumak istediğiniz bölümdeki öğrencilerle konuşun. Çok zor bir konuyu bitirdikten sonra kendinize en sevdiğiniz tatlıyı ısmarlayın. Bu aşamada eğer bu faktörler kontrol edilemeyecek noktadaysa mutlaka profesyonel destek almaya çalışın. Okuldaki rehber öğretmeninizle ya da bir psikologla konuşun. Sınav süresince de kendi duygularınızı da kontrol altında tutmaya çalışın. Etrafı çok fazla gözlemlemek, herkes soruları çok hızlı çözüyor, ben başarısız olacağım, yapamıyorum gibi karşılaştırmalar yapmanıza sebep olabilir. Bu yüzden sadece sınav kağıdınıza odaklanın. Soruyla karşılaştığınızda ‘’Böyle soru mu olur ya’’ diye olumsuz düşünmek yerine ‘’Bu soruyu nasıl çözebilirim, hangi metodu kullanmalıyım?’’ şeklinde çözüm odaklı düşünün.

Dersane Denemeleri Nasıl Yorumlanmalıdır?

Dersane denemeleri farklı farklı yayınlar aracılığıyla yapılacağı için dikkatle yorumlanmalıdır. Bazı kaynaklar sınavla alakalı olmayabilir. Ayrıca alışılmadık soru tiplerinin olduğu denemelerde sorun yaşayabilirsiniz. İlk TYT denemem kötü geldi diye daha yolun başındayken pes edenlerden olmamanız gerekir. Denemem benim kendimi denemem için var anlayışını içinizde hakim kılmalısınız. Kendinizi denemeden de bunu bilemezsiniz zaten. Aynı durum dersanedeki testlerde de geçerlidir. Testlerde çok yanlışım çıkıyor diye düşünmek yerine bu yanlışların sebeplerini öğretmeninizle irdelemeniz ve üzerine gitmeniz gerekmektedir. Bir kez kötü sonuç alınınca sınav sonucum kötü geldi diyip kenara çekilmenin size inanın hiçbir faydası olmayacaktır.

Denemede sonuncu olmak bile dünyanın sonu değildir. Denemede sonuncu olmak sadece rakiplerinizin çok çok gerisinde olduğunuzu gösterir. Bu da aradaki farkı kapatmak için çok daha ciddi bir çalışma sürecine girmeniz gerektiğini ortaya koymaktadır.

Deneme sınavınız kötü geçti diye değil, denemedeki yanlışlarınızı telafi etmediğiniz için başarısız olursunuz. Bu yüzden asla umutsuzluğa kapılıp çalışmayı bırakmayın.

Hepinize başarılı bir deneme süreci dileriz.