Ebelik Bölümü Hakkında Bilgiler
Ebelik bölümü hakkında bilgiler nelerdir, Ebelik bölümü mezunları ne iş yapar gibi sorularınızı rehber öğretmenimiz cevapladı.
Merhaba, bu yazımızda öğrencilerin sağlık alanında sıklıkla tercih ettiği Ebelik bölümü hakkındaki bilgileri bir araya getirdik ve ebelik okumak zor mu gibi en çok merak edilen soruların cevaplarını vermeye çalıştık.
Ebelik Puan Türü ve Başarı Sıralaması
Üniversite Adı | Sıralama (En düşük) |
---|---|
Marmara Üniversitesi | 185.167 |
Ankara Üniversitesi | 196.952 |
Çukurova Üniversitesi | 216.640 |
Gaziantep Üniversitesi | 219.798 |
Ondokuz Mayıs Üniversitesi | 220.066 |
Ebelik bölümü MF puan türü ile almaktadır. Sağlık Meslek Yüksekokulları da Sağlık Bilimleri Fakülteleri de MF puanı ile öğrenci almaktadır. Ebelik başarı sıralamalarına bakacak olursak; Marmara Üniversitesi 185.167, Ankara Üniversitesi 196.952, Çukurova Üniversitesi 216.640, Gaziantep Üniversitesi 219.798, Ondokuz Mayıs Üniversitesi 220.066 ile almaktadır. Yani güzel bir üniversitede Ebelik bölümü okumak isteyen biri yaklaşık olarak ilk 220.000’e girmelidir. Ebelik kazanmak zor mu diye sorulunca bu sıralamalara göre konuşulursa ne çok kolay ne de çok zor denilebilir.
Ebelik Bölümünde Hangi Dersler Var?
Ebelik bölümü dört yıllıktır. Ebelik programı, ana-çocuk korunması ve tedavi hizmetlerinin yürütülmesinde görev alacak sağlık elemanı yetiştirmeyi amaçlar. Ebelik dersleri ikiye ayrılır. Temel fen, tıp ve sosyal bilim dersleri ile ebelik meslek dersleri okutulur. Ebelik dersleri şöyle işlenir: Tüm uygulamalı dersler hastanelerde, doğumevlerinde ve ana-çocuk sağlığı merkezlerinde staj olarak yaptırılır. Ebelik dersleri açısından bir tıp kadar zor bir bölüm değildir.
Ebelik İçin Gerekli Özellikler
Erkekler ebelik bölümünü okuyabilir mi 2019 yılında da en çok sorulan sorulardandır. Peki erkekler ebelik okuyabilir mi? Maalesef, hayır. Ebelik mesleği yalnızca kadınlara açık bir meslektir, yani bu bölümde erkekler okuyamaz, ebelik bölümü erkek öğrenci almaz. Ebelik bölümünü okurken ve ebelik yapıldığı zaman başarılı olmak için sahip olunması için gereken temel özellikler şunlardır: biyolojiye ilgili ve bu alanda başarılı olmak, insanlara yardım etmekten hoşlanmak, sorumluluk duygusuna sahip olmak, çabuk ve doğru karar verebilmek, temiz, dikkatli, titiz, şefkatli ve sevecen olmak. Ayrıca ebe olmak isteyenlerin bedence sağlıklı, dayanıklı ve soğukkanlı olmaları gerekmektedir. Bu yazılanlar da ebelik okumak zor mu sorusunun cevabı niteliğindedir. Her meslekte olduğu gibi bu meslekte de özveri şarttır.
Ebelik Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Ebeler, çalıştıkları hastanelerde doğum, anne sağlığı, bebek sağlığı gibi her konuda görev alırlar. Ebeler, gerek anne sağlığı gerekse de bebek sağlığı için doğum öncesinde de çeşitli faaliyetlerde bulunurlar. Her türlü devlet hastanesinde, üniversite hastanelerinde, kadın doğum hastanelerinde ve özel hastanelerde çalışırlar. Ayrıca lisansüstü eğitimini tamamlayan her ebe öğretim görevlisi olma şansına sahiptir. Pedagojik formasyon eğitimi almış olan her ebe KPSS’de yeterli puanı almak şartıyla Milli Eğitim Bakanlığı okullarına atanabilmektedirler.
Ebelik bölümü KPSS atama puanları birçok bölüme göre yüksek değildir. Atanma ve iş bulma imkanları geniş olduğu için gönül rahatlığı ile tercih edilebilecek bir bölümdür.
Bu yazı sadece Ebelik bölümü hakkında bilgi vermek amaçlıdır. Tercih döneminde kendi yeteneklerinize, ilgi alanınıza ve değerlerinize uygun bölümü seçmek için rehber öğretmenlerinizden veya eğitim koçlarınızdan destek almayı unutmayın.
Hepinize başarılı bir tercih dönemi, üniversite hayatı ve mesleki yaşam diliyoruz.