Diş Hekimliği Fakültesi Hakkında Bilgiler
Diş Hekimliği bölümü hakkında bilgiler nelerdir, Diş Hekimliği puanları nasıldır gibi soruların cevaplarını rehber öğretmenimiz yazdı.
Merhaba sevgili öğrenciler, bu yazımızda Tıp’tan sonra en çok tercih edilen sayısal bölümlerden biri olan Diş Hekimliği hakkında bilgi vereceğiz. Ayrıca diş hekimliği puan türü, diş hekimliği maaşları, diş hekimliği dersleri, diş hekimi olmak için gereken özelliklerden bahsedeceğiz.
Diş Hekimliği Fakültesi Puan Türü ve Başarı Sıralaması
Diş Hekimliği programı, öğrencilerine ağız boşluğunun ve diş sağlığının korunması, diş ve diş etleri hastalıklarının tedavisi, diş ve çene ameliyatları ile ağız içi protez yapımı konularında eğitim verir. Bu yüzden diş hekimliği seçmek isteyen bir öğrencinin ağız ve diş sağlığı konusuna ilgi duyması gerekir.
Üniversite Adı | Sıralama (En düşük) |
---|---|
Hacettepe Üniversitesi | 13.395 |
Ege Üniversitesi | 16.925 |
Kocaeli Üniversitesi | 21.259 |
Selçuk Üniversitesi | 21.640 |
Gaziantep Üniversitesi | 23.362 |
Diş Hekimliği bölümü, MF puan türünden alım yapmaktadır. Geçtğimiz yıl Diş Hekimliği’nin en iyi üniversitelerinin sıralamaları şu şekildedir: Hacettepe Üniversitesi 13.395, Ege Üniversitesi 16.925, Kocaeli Üniversitesi 21.259,Selçuk Üniversitesi 21.640, Gaziantep Üniversitesi 23.362. Eğer Diş Hekimliği bölümünü başarılı bir üniversitede okumak istiyorsanız ortalama ilk 23.000 içinde olmanız gerekmektedir.
Diş Hekimliği Fakültesinde Hangi Dersler Var?
Diş Hekimliği fakültelerinde eğitim süresi beş yıldır. Diş hekimliği hangi dersleri görür sorusu bu bölümle ilgili en çok merak edilen sorulardan biridir. Peki diş hekimliği dersleri nelerdir? Diş hekimliği derslerini kısaca sayarsak; öğrenciler bu beş yıllık süreçte temel sayısal dersleri, ağız ve diş sağlığı ile ilgili her türlü pratik ve teorik dersi alırlar. Programının ilk iki yılında genellikle Biyoloji, Kimya, Fizik ve Matematik gibi temel bilim dersleri verilir. Diğer üç yılda görülen dersler ise ilk iki yılda görülen derslerle dolaylı olarak ilgilidir. Bu derslerden bazıları Restoratif Diş Tedavisi, Protetik Diş Tedavisi, Sağlık Bilişimi ve Bilgisayar Uygulamaları, Biyoistatistik, Ağız Diş ve Çene Radyolojisidir. Diş Hekimliği fakültelerinin son üç yılında dersler çoğunlukla uygulamalı yapılır. Yani öğrenciler son üç yılda kliniklerde staj yaparlar, böylece çalışma ortamlarını daha iyi tanımış olurlar. Diş çekme, protez yapma, dolgu yapma gibi tedavileri uygulamalı olarak öğrenirler. Diş hekimliği dersleri özetle bu şekildedir.
Diş Hekimliği Fakültesi İçin Gerekli Özellikler Nelerdir?
Diş Hekimliği bölümünü tercih edecek öğrencilerin diş bakımına ve diş sağlığına ilgili olması gerekir. Ayrıca el, göz ve beyin koordinasyonun yüksek olması gerekir. Diş hekimlerinin el ve parmaklarını ustaca kullanabilmesi gerekmektedir. Ayrıca cisimler ve şekiller arasında bağlantı kurabilmesi ve estetik anlayışının yüksek olması gerekir. Küçük bir alan olan ağızla uğraşacakları için diş hekimlerinin dikkatli olması ve odaklanma sürelerini uzun tutmaları gerekmektedir. Bunlara ek olarak başka insanların sağılığıyla ilgili oldukları için diş hekimlerinin sorumluluk duygularının ve hoşgörülerinin fazla olması, sabırlı olmaları ve insanlarla iletişimlerinin iyi olması da diş hekimliği için gerekli özellikler içerisindedir.
Diş Hekimliği Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Diş Hekimliği mezunları ne iş yapar? Diş hekimleri genellikle kolayca iş bulabilirler. Diş hekimleri çalıştıkları kamu hastaneleri ve özel hastanelerde, diş sağlığı merkezlerinde veya kliniklerde diş ve ağız sağlığı ile ilgili her türlü işi yapar. Periodontoloji, Ortodontoloji ve Ağız Diş ve Çene Cerrahisi gibi alanlarda uzmanlaşabilirler. Ayrıca akademik sınavlarda başarılı olanlar öğretim görevlisi olarak profesörlüğe kadar yükselebilirler. Diş hekimlerinin yaptığı işler; şikayeti sebebi ile gelen hastayı dinlemek, rahatsızlığını saptamak, rahatsızlık veya hastalığına göre diş çekimi yapmak, gerektiğinde kanal uygulaması yapmak, dolgu yapmak, yapay diş yaptırıp taktırmak, düzgün olmayan dişlerin düzeltilmesini sağlamak, gereken ilaçları reçete ile sunmak gibi işlerdir. Diş hekimleri sadece dişlerle ilgilenmezler. Ağız boşluğu da bu bölümün ilgi alanına girmektedir.
Diş Hekimliği Bölümü Atamaları Nasıl?
Diş hekimliği atamaları nasıldır? Diş hekimliği Sağlık Bakanlığı tarafından ilk defa veya yeniden atama kurası ile yapılmaktadır. Diş hekimleri atanmak için özel bir sınava ihtiyaç duymazlar ve büyük çoğunluğu kolaylıkla atanır. Dileyenler DUS’a girerek uzmanlıklarını alırlar, uzmanlıklarını alan diş hekimleri daha fazla kazanç sağlamaktadırlar. Diş hekimliği atamaları çok fazladır ve neredeyse hiç işsiz diş hekimi yoktur diyebiliriz. Son 1-2 yılda atamaların ciddi oranda azaldığını da söylememiz gerekir.
Diş Hekimliği Bölümü Mezunları Ne Kadar Maaş Alır?
Diş hekimi maaşları ne kadar? Kamu kurumlarında görev yapan diş hekimleri 2017 yılında performans ücreti almadan 4.000 TL civarında maaş almaktadır. Buna döner sermaye, performans ücretlerinin de eklenmesiyle diş hekimi maaşları 6000-7000 TL’yi bulmaktadır. Özel sektörde de diş hekimleri oldukça yüksek maaş alabilmektedir. Yeni mezunlara genel olarak 3 bin liradan fazla maaş verilmekte olup ilerleyen yıllarda müşteri çekim potansiyeline ve diş hekiminin tecrübesine göre diş hekimi maaşları 10 bin liraya kadar yükselebilmektedir.
Bu yazımızda kısaca Diş Hekimliği hakkında bilgi vermeye çalıştık. Daha fazla bilgiyi üniversitelerin websitelerinde bulabilirsiniz. Unutmayınız ki bu bilgiler size tercih esnasında yardımcı olmak, Diş Hekimliği bölümü hakkında bilgi vermek için derlenmiştir. Tercih süresince yetenek ve ilgi alanlarınızı göz önünde bulundurarak rehber öğretmenlerinizden ve eğitim koçlarından profesyonel destek almayı unutmayın.
Hepinize başarılı bir tercih dönemi, üniversite hayatı ve mesleki yaşam diliyoruz.