Ders Çalışma Ortamı Nasıl Olmalıdır?
Ders çalışma ortamı nasıl olmalı, ders çalışmak nasıl verimli hale gelir rehber öğretmenimiz Emine KURT sizler için yazdı.
Ders çalışma ortamı nasıl olmalı? Ders çalıştığınız ortam verimliliğinizi birçok açıdan etkiliyor, dikkatinizi sürdürmeniz ve zamanı etkili kullanmanız gibi. Bu yazıda sizlere uygun ders çalışma ortamının özelliklerinden bahsedeceğim.
Ders Çalışma Ortamı Nasıl Olmalı?
Ders çalışma ortamınızın ısı ve ışığı iyi ayarlanmış olmalı. Çok sıcak bir oda uykunuzu getirip zinde olmanızı engellerken çok soğuk bir oda odaklanmanızı zorlaştırır. Işığın yeterli olması da çalışma veriminiz için önemlidir. Ayrıca ders çalışma için sessiz bir ortam gereklidir.
Bu noktada uygun ders çalışma ortamı için elinizdeki imkanları kullanmanız yoksa artırmanız gerekmektedir. Doğru ışık açısı için kaliteli bir masa lambası almanızı öneririm. Isı noktasında kış aylarında çalışan öğrencilerin gerekirse mini elektrikli soba veya battaniye ile üşüme sorunlarına çözüm bulmaları gerekebilmektedir. Ders çalışma ortamının hazırlanması ders çalışmak kadar ciddi bir iştir. Düzeni bir kere baştan düzgün kurabilirseniz ders çalışmak sizin için daha zevkli bir aktivite haline gelecektir.
Bir yerde uzanarak veya kitabı kucağınıza alarak ders çalışmak uygun değildir. Farkında olmadan kendinize ders çalışmanın o kadar önemli olmadığı ve geçici olduğu mesajını vermiş olursunuz; bu nedenle dikkatiniz çalıştığınız derse odaklanmaz. Ayrıca yatma hissi hormon düzeninizde değişikliğe sebebiyet verebilir, bir süre sonra uyku ile mücadele eder hale gelebilirsiniz. Bu sebeple uygun bir masada ders çalışmanız gerekmektedir.
Masa Düzeni Nasıl Olmalı?
Üzerinde ders çalıştığınız masa ve sandalyenin yüksekliği size uygun olmalıdır. Gereğinden yüksek veya alçak masa daha çabuk yorulmanıza ve bedensel sorunlara yol açar. Ayrıca uygun yükseklikte bir masa dikkatinizi toplamanızı kolaylaştırır. Ders çalışma programınızı yakınızda tutmanız da motivasyonunuzu artıracaktır.
Masanız temiz ve düzenli olmalı; ihtiyacınız olmayan materyallerle dolu bir masa dikkatinizi dağıtır. Bununla beraber ihtiyacınız olan materyaller de masanızda hazır bulunmalı, sık sık kalkmanıza gerek kalmamalı. Mesela önceden içme suyunuzu yanınızda hazır bulundurabilirsiniz. Bütün bunlar sizi çalışmaya motive eder.
Çalıştığınız ortam televizyon, tablet, telefon gibi aygıtlardan arındırılmış olmalıdır. Çünkü bunlar dikkatinizi büyük ölçüde dağıtır. Dikkatiniz sürekli dağılacağı için çalışma süreniz uzar ve konuyu tam olarak öğrenmiş olmazsınız. Ders çalışacağınız zaman elektronik aletleri uzağınızda tutun. Bu noktada müzik konusuna da değinmek istiyorum.
Ders Çalışırken Müzik Dinlemek Dikkati Dağıtır Mı?
Ders çalışırken müzik dinlemek birçok öğrencinin yaptığı bir şeydir. Birçok öğrencim ders çalışırken müzik dinlediğini, müzik dinlerken daha verimli çalıştığını söylüyor. Ancak bu öğrencilerimin yanıldığını söylemeliyim. Çünkü insan dikkatini aynı anda iki şeye odaklayamaz, bilimsel olarak bu mümkün değil. Bu durumda müzik dinleyerek ders çalıştığınızda ya çalıştığınız konuya ya da dinlediğiniz müziğe odaklanmamış oluyorsunuz. İkisini ayrı zamanlarda yapmanızı öneriyorum. Mesela çalışmaya ara verdiğinizde müzik dinleyebilirsiniz. En azından, çalışma ve odaklanmaya yönelik bestelenen sözsüz müzikleri dinleyebilirsiniz. Özellikle enstrümental müziklerin arkaplanda kısık bir sesle çalışması ders çalışırken müzik dinlemenin negatif etkilerini azaltacak size uygun ders çalışma ortamı sağlayacaktır.
Evde Ders Çalışmak
Öğrencilerin en çok sorduğu sorulardan biri de "Hocam, nerede çalışmalıyım?". Kütüphanede, okulda, babanızın dükkanında, kafede ve evde ders çalışabilirsiniz. Evde ders çalışmak bunlardan en uygulanabiliridir. Çünkü, evde çalışmak sizi çalışmaya karşı motive edebilecek bir şeydir. Kendinize ait bir odanızın olması, orada çalışmanız sorumluluk duygunuzun artması ve alışkanlık almanız demektir. Kafede veya babanızın dükkanında bu moda girmek oldukça zordur. Tekrar aynı yeri ve aynı şartları sağlamak zor olacaktır. Rutin, çalışmayı en verimli hale getiren faktörlerden biridir. Verimli ders çalışma ortamı da en kolay kendi evinizde kendi imkanlarınızla oluşturulabilir.
Evde ders çalışmanın en büyük sıkıntısı ders aralarını iyi ayarlamak ve verimli kullanabilmektir. Ders çalışmaya ara verdiğinizde televizyon seyretme, sosyal medyaya göz atma, uyuma gibi sizi dersten uzaklaştıracak aktivitelerle dinlenmeye çalışmayın. Bunlar yerine hafif bedensel egzersizler yapabilir, bir meyve yiyebilir veya müzik dinleyebilirsiniz. Ders çalışma ortamınızda ilginizi dağıtacak sesli ve görüntülü dinamikleri en aza indirin. Mümkünse hiç olmasın.
Bütün bu noktalara dikkat ettiğinizde daha iyi anladığınızı ve zamanın nasıl geçtiğini fark etmediğinizi göreceksiniz. Ders çalışma ortamı hakkında görüşlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz. Konunun öneminin farkında olalım, olmayanları uyaralım.