Beslenme ve Diyetetik Bölümü Hakkında Bilgiler
Beslenme ve Diyetetik hakkında bilgiler, diyetisyelik puanları nasıldır, diyetisyenler ne iş yapar gibi soruların cevaplarını yazdık.
Merhaba sevgili öğrenciler, diyetisyen olmak şu sıralar birçok öğrencinin hayali. Bu yazımızda ülkemizde son yıllarda yükselişe geçen bir bölüm olan Beslenme ve Diyetetik bölümü hakkında bilgi vereceğiz. Diyestisyen olmak için hangi özelliklere sahip olmak gerekir, beslenme ve diyetetik bölümü hangi puan türüyle alır, diyetisyenler ne iş yapar sorularına cevap vermeye çalışacağız.
Beslenme ve Diyetetik Bölümü Puan Türü ve Başarı Sıralaması
Beslenme ve diyetetik bölümü nedir? Bu bölümde beslenme ve besinlerle ilgili bilimsel ilkelerin ve sağlığın korunmasıyla ilgili eğitim verilir, hastalıkların iyileştirilmesi çalışmalarının uygulanması alanında çalışacak insan gücü yetiştirilir ve araştırma yapılır.
Üniversite Adı | Sıralama (En düşük) |
---|---|
Hacettepe Üniversitesi | 49.274 |
Marmara Üniversitesi | 61.200 |
Ege Üniversitesi | 58.141 |
Selçuk Üniversitesi | 114.459 |
Ondokuzmayıs Üniversitesi | 108.989 |
Beslenme ve Diyetetik bölümü, Sayısaldan alım yapmaktadır. Daha çok özel üniversitelerde olan bu bölümün, başarılı devlet üniversitelerindeki 2019 sıralamaları şu şekildedir: Hacettepe Üniversitesi 49.274, Marmara Üniversitesi 61.200, Ege Üniversitesi 58.141, Selçuk Üniversitesi 114.459, On Dokuz Mayıs Üniversitesi 108.989. Yani bu bölümü başarılı bir üniversitede okumak istiyorsanız ilk 100.000 içerisinde olmanız gerekmektedir.
Tercih yaparken internette ve sosyal medyada karşılaştığınız ve doğruluğu kesin olmayan bilgilerle değil, profesyonel destek alarak tercihlerinize rehber öğretmenlerinizle beraber karar verin.
Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde Hangi Dersler Var?
Beslenme ve diyetetik bölümü iki yıllık ve dört yıllık olabilmektedir. Bu süre boyunca Temel Kimya, Biyoloji, Fizik, Matematik, İstatistik, Psikoloji, Sosyoloji derslerinin yanı sıra Beslenme Biyokimyası, Beslenme İlkeleri ve Besinler, Fizyoloji, Anatomi, Mikrobiyoloji, Kişisel ve Toplumsal Sağlık, Aile Planlaması, Toplum Beslenmesi ve Beslenme Hastalıkları Epidemiyolojisi, Besin Kimyası ve Analizi, Ana-Çocuk Beslenmesi, Kurum Beslenmesi, Besin Kontrolü, Yönetim Ekonomisi gibi dersler verilir. Üçüncü yılın sonunda sağlık ocakları ve ana-çocuk sağlığı merkezlerinde 6 hafta süreli halk sağlığında beslenme stajı, son sınıfta bir yıl süreli hastane ve kurumlarda beslenme stajı yaptırılır.Beslenme ve diyetetik okumak isterseniz bu dersleri almanız gerekecektir.
Beslenme ve Diyetetik Bölümü için Gerekli Özellikler Nelerdir?
Diyetisyen olmak için gereken özellikler nelerdir? Beslenme bilimi biyoloji, biyokimya, mikrobiyoloji ve besin bilimi ile yakından ilgili bir alandır. Bu nedenle, beslenme ve diyetetik alanında çalışacak kişilerin doğa bilimlerine meraklı ve bu alanda iyi yetişmiş olmaları gerekir. Ayrıca bu alanda başarılı olmak için düşüncelerinizi başkalarına net bir şekilde aktarıp onları etkileyebilmeniz lazım. Bu meslek sabırlı ve başkaları ile işbirliği içinde olmayı gerektirir. Bu alanda çalışmak isteyenlerin masa başı iş ortamına da uyum sağlayabilmesi gerekmektedir. Diyetisyen olmak isteyenlerin fit bir görünüme sahip olması, danışanlarının güvenini kazanmak için gerekli olan özelliklerden biridir.
Beslenme ve Diyetetik Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Bu bölümü başarıyla bitirenlere "Diyetisyen" ünvanı verilir. Diyetisyenlik hakkında bilgi almak isteyen öğrencilerin merak ettiği sorulardan biri de bu bölüm mezunalrının ne iş yaptığıdır. Bu bölümü başarıyla bitiren öğrenciler, beslenme ve diyetetiğin yanı sıra Biyokimya, Anatomi, Fizyoloji, Halk Sağlığı ve Metabolizma dallarında lisansüstü eğitime devam edebilirler. Diyetisyenler, yönetici diyetisyen, tedavi diyetisyeni ve halk sağlığı diyetisyeni olarak ayrılırlar. Yönetici diyetisyen hastane, okul, yurt, endüstri ve kamu kuruluşları gibi kurumlara, besin maddelerinin satın alınması, hazırlanması, pişirilmesi ve servisiyle uğraşır. İnsanların en iyi ve en ekonomik yönden beslenebilmesi için gerekli beslenme planlamasını yapar, uygulanmasını denetler. Tedavi diyetisyeni, hastaların durumuna göre verilecek özel diyetleri düzenler, yemeğin hastaya verilmesini ve hasta tarafından tüketilmesini sağlar. Taburcu olan ve polikliniğe gelen hastaları, evde uygulamaları gereken diyet konusunda eğitir. Halk sağlığı diyetisyenleri sağlık merkezlerinde görev alırlar ve halkın sağlıklı beslenmesi için gerekli önerilerde bulunurlar. Ayrıca diyetisyenler gıda teknolojisinde eğitimci ve danışman olarak da çalışmaktadırlar. Kısacası, diyetisyenlerin yalnızca zayıflamak isteyenlere yardım eden insanlar olarak düşünülmemesi gerekmektedir.
Beslenme ve Diyetetik Bölümü Atamaları Nasıl?
2020 KPSS puanlarına baktığımızda diyetisyenlik atama puanlarının oldukça yüksek olduğunu görüyoruz. Bunun sebebi diyetisyenlik bölümü mezunlarının devlet hastanelerine çok fazla atama yapılmamasıdır. Geçtiğimiz sene diyetisyenlik bölümü okuyanlar içerisinden 160 kişilik atama yapıldı. Diyetisyenlik kpss atama puanları il il değişmekle birlikte 90 puan civarında kaldı. Taban puan 89 iken, en yüksek puan 92 idi. Bu yüzden devlet hastanesinde diyetisyen olmak isteyen birinin rekabet içinde olacağını bilmesi gerekir.
Beslenme ve Diyetetik Bölümü Mezunları Ne Kadar Maaş Alır?
Beslenme ve diyetetik okumak isteyen öğrencilerin en çok merak ettiği sorulardan biri de bu bölüm mezunlarının ne kadar maaş aldığıdır. Devlette yeni ataması yapılan bir diyetisyen 2020 yılında 4.450 TL maaşla işe başlamaktadır. Özel Hastanede ise diyetisyen maaşları hastanenin kalitesi, diyetisyenin hastaya olan potansiyeli, hafta sonları ek olarak çalıştığı günler ve ek olarak çalıştığı saatler, çalıştığı birim, hastanede çalışan diğer sağlık personellerinin maaşı, diyetisyenin o ana kadar yapmış olduğu deneyimlerine göre değişiklik gösterebilir.Özel Hastanede yeni başlayan bir diyetisyenin en az maaşı 2.500 ₺, ortalama maaş 3.500 ₺’ dir. 5 yıl deneyimli bir diyetisyen maaşı 4.000 ₺, ortalama maaş 5.500 ₺’dir.
Bu yazımızda beslenme ve diyetetik bölümü puanları, beslenme ve diyetetik başarı sıralaması, diyetisyen olmak için gerekli özellikler, beslenme ve diyetetik bölümü dersleri, diyetisyen maaşları, diyetisyen atama puanları hakkında bilgi verdik. Unutmayalım ki bu yazı sadece Beslenme ve Diyetetik bölümü hakkında bilgi vermek amaçlıdır. Tercih döneminde yetenekleriniz, ilgi alanınız ve değerlerinize uygun bölümü seçmek için rehber öğretmenlerinizden veya eğitim koçlarınızdan destek almayı unutmayın.
Hepinize başarılı bir tercih dönemi, üniversite hayatı ve mesleki yaşam diliyoruz.