Beden Eğitimi Öğretmenliği Hakkında Bilgiler
Beden Eğitimi Öğretmenliği hakkında bilgiler, Beden Eğitimi Öğretmenliği bölümüne kabul şartları gibi konularda rehber öğretmenimiz sizler için yazdı.
Merhaba, bu yazımızda birçok öğrenci tarafından tercih edilen Beden Eğitimi Öğretmenliği hakkındaki genel bilgileri derledik. Öğretmen olmak isteseniz ne öğretmeni olurdunuz diye sorsak büyük çoğunluk Beden Eğitimi Öğretmeni olmak ister. Beden Eğitimi Öğretmenliği, fiziksel olarak sağlam, spor yeteneği olanların okuyabileceği bir bölümdür.
Beden Eğitimi Öğretmenliği Puan Türü ve Eğitime Başlama Koşulları
Üniversite Adı | Bölüm |
---|---|
İstanbul Üniversitesi | Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu |
Gazi Üniversitesi (Ankara) | Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu |
Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi | Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu |
Kocaeli Üniversitesi | Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu |
Uludağ Üniversitesi (Bursa) Eğitim Fakültesi | Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu |
Beden Eğitimi Öğretmenliği bölümüne başvurma koşulları diğer bölümlere göre farklılık göstermektedir. Bu bölüme girmek için iki aşamadan geçmeniz gerekmektedir. ÖSYM 2017 ÖSYS Klavuzu’na göre Beden Eğitimi Öğretmenliği Bölümü için TM-2 puan türüne göre alım yapacağını açıklamıştı. Bu sene değişen sınav sistemiyle beraber Beden Eğitimi Öğretmenliği bölümü eşit ağırlık puan türüne göre alım yapacak. Beden Eğitimi Öğretmenliği bölümü yetenek sınavlarına girmek için barajı geçmek gerekir. Beden Eğitimi Öğretmenliği bölümünü okumak için ilgili üniversitece yapılacak olan özel yetenek sınavına girip başarılı olmanız gerekir. Yetenek sınavı iki aşamada yapılmaktadır. Birinci aşamada; adayın 20 m. mekik koşusunda aldığı puan ile YGS puanı göz önünde bulundurulacak, bundan sonra TM-2 puanı göz önüne alınacaktı. Sıralamaya konulanlar barajı geçtiklerinde ikinci aşamaya devam edebilirler. İkinci aşamada; adayın psikomotor özellikleri 6 testle ölçülerek spora yatkınlık düzeyleri belirlenir. Adayların iki aşama sonunda aldıkları toplam puana göre yapılacak sıralama sonunda saptanan kontenjana girenler meslek eğitimine başlama şansına sahip olurlar. Psikomotor özellikleri ölçen testler: el kavrama kuvveti, bacak kuvveti, dikey sıçrama, esneklik, 30 m. sürat, koordinasyon ve beceridir.
Beden Eğitimi Öğretmenliği Bölümünde Hangi Dersler Var?
Dört yıllık bir bölüm olan Beden Eğitimi Öğretmenliği’nde hangi dersler var? Beden eğitimi Öğretmenliği bölümünde; Spor Bilgisine Giriş I-II, Anatomi, Fonksiyonel Anatomi, Fizyoloji, Spor Fizyolojisi, Ritmik Eğitim ve Jimnastik, Basketbol, Voleybol, Hentbol, Atletizm, Eğitim Bilimlerine Giriş, Beden Eğitimi Spor Sosyolojisi, Hareket Bilgisi, Rekreasyon Liderliği, Eğitim Psikolojisi, Futbol, Alet Jimnastiği, Antrenman Bilgisi, Eğitsel Oyunlar, Beden Eğitimi Spor Tarihi, Halk Oyunları gibi birçok ders verilir. Ayrıca öğrenciler ilgi alanlarına göre çeşitli seçmeli dersler de alabilirler.
Beden Eğitimi Öğretmenliği İçin Gerekli Özellikler
Beden Eğitimi için gerekli özellikler nelerdir? Beden Eğitimi öğretmeninin hem alanı hem de öğretmenlik mesleği ile ilgili niteliklere sahip olması gerekir. Beden Eğitimi öğretmeni olmak isteyenlerin; spor yeteneği olan, göz-el ve ayaklarını eşgüdümle kullanabilen, bedence sağlam ve güçlü, spora karşı ilgili ve bu alanda başarılı, iyi bir öğrenme ortamı sağlayabilen, insanlarla iyi iletişim kurabilen kişiler olması gerekmektedir.
Beden Eğitimi Öğretmenliği Mezunları Ne İş Yapar?
Beden Eğitimi Öğretmenliği mezunları ne iş yapar, nerelerde çalışır? Beden Eğitimi öğretmenleri Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilköğretim okulları, ortaokullar, anadolu liseleri, mesleki ve teknik liseler, fen liseleri, spor meslek lisesi ve üniversitelerde Beden Eğitimi öğretmeni olarak çalışabilirler. Beden Eğitimi dersi dışında, Spor Faaliyetleri ve Milli Oyunlar, Spor İlkyardımı, Halk Oyunları, Spor Yönetimi ve Organizasyon, Spor Psikolojisi gibi derslere girerler. MEB tarafından yapılan müfettişlik sınavını kazanırlarsa müfettişlik yapabilirler.
Beden Eğitimi öğretmenleri, çeşitli spor merkezlerinde, aerobik salonlarında, fitness centerlarda (fazla kilolardan kurtulmak için zayıflama egzersizlerinin yapıldığı yerler vb.) çalışabilirler.
Beden Eğitimi Öğretmenliği Atamaları Nasıl?
Beden Eğitimi Öğretmenliği mezunları devlet kadrolarında ne kadar yer bulabiliyor? Maalesef diğer öğretmenlikler gibi Beden Öğretmenliği Atamaları da yeterli miktarda değil. Geçtiğimiz sene Beden Eğitimi Öğretmeni olarak 702 kişi atandı. Bunların taban mülakat puanı 78,taban ÖSYM puanı ise 74’tür. Kamuda Beden Eğitimi Öğretmeni olmak isteyenlerin bu taban puanlara göre çalışmaları gerekmektedir.
Beden Eğitimi Öğretmenliği Mezunları Ne Kadar Maaş Alır?
Beden Eğitimi öğretmenliği maaşlarına baktığımızda maaşların özel sektöre ve kamuya göre farklılık gösterdiğini görmekteyiz. Ayrıca bu maaş aralıkları beden eğitimi öğretmeninin tecrübesi, çalışma koşulları, ek dersleri, yabancı dil tazminatına göre değişiklik göstermektedir. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir devlet okuluna yeni atanan bir Beden Eğitimi Öğretmeni 2969 lira maaş almaktadır. Buna ek olarak 100-850 lira arası ek ders ücreti alabilmektedir. Özel sektörde ise Beden Eğitimi Öğretmeni maaşları kurumdan kuruma değişim göstermektedir ancak genel olarak kamudan daha az ücret almaktadırlar.
Bu yazı sadece Beden Eğitimi Öğretmenliği bölümü hakkında bilgi vermek amaçlıdır. Bu yazımızda Beden Eğitimi Öğretmeni olmak için gereken taban puanları, Beden Eğitimi Öğretmeni olmak için gereken özellikler, Beden Eğitimi Öğretmenliği maaşları, Beden Eğitimi Öğretmenliği atamaları hakkında bilgi verdik. Tercih döneminde kendi yeteneklerinize, ilgi alanınıza ve değerlerinize uygun bölümü seçmek için rehber öğretmenlerinizden veya eğitim koçlarınızdan destek almayı unutmayın.
Hepinize başarılı bir tercih dönemi, üniversite hayatı ve mesleki yaşam diliyoruz.