Paragraf soruları nasıl çözülür sorusu sınava giren her öğrencinin karşı karşıya kaldığı bir sorudur. Çünkü TYT Türkçe kısmında paragraf soruları ile dolu olacak. Her işin kolay yolu olduğu gibi tabi ki paragraf sorusu çözmenin de kolay yolları var. Paragraf sorularını çözme teknikleri bu yazının ana konusu olacak. Geçen yazımızda ise paragraf soru tiplerini tanımıştık.

En Güncel Paragraf Taktikleri

Bu yazımızda ise paragraf çözmenin püf noktaları nelerdir ve paragraf soruları nasıl çözülür sorularının cevabını vereceğiz. Bu ipuçlarına başlamadan önce şunu belirtelim. Paragraf soruları okuduğunuzu anlamaya yönelik sorulardır. Kitap okuma alışkanlığınızın olması size bu soruları çözerken kolaylık sağlayacaktır. Sınavlara hazırlanırken kitap okumayı ihmal etmeyin ve bunu bir zaman kaybı olarak görmeyin. Kitap okumak anlama ve yorumlama yeteneğinizi geliştirdiği için sadece bu soru tipinde değil diğer bütün derslerde size yardımcı olacaktır. Hatta edebiyat sınavlarında sorulan temel yazarların (Yaşar Kemal, Dostoyevski, Refik Halit Karay, Reşat Nuri Güntekin vb.) kitaplarını okursanız edebiyat sorularınızı çözmenize de yardımcı olur.

Paragraf taktikleri denince öğrencilerin aklında sihirli değnek gibi paragraf soruları çözdürecek bir yöntem geliyor ama öyle bir dünya yok maalesef :) Okuduğunu anlama tarih boyunca insanın en büyük imtihanlarından biridir. TYT, KPSS hatta yabancı dil sınavlarında bile insanlara bir parça verip ondan sorular sorma tercih ediliyor. Yani paragraf soruları hayatınızın her yerinde olacak. O yüzden paragraf taktikleri diyip şunu şöyle işaretle bunu böyle ele gibi yöntemler çok da sağlıklı değil. Sorunun sizden ne istediğini iyi bilmeniz gerekiyor. Soru kökü bu işin ilk aşamasıdır. Sorularla cedelleşmemek de ikinci paragraf taktiklerindendir. Örneğin uzun bir soru moralinizi ilk başta bozabilir. Düşüncenin akışını bozan cümleyi bulma soruları da vaktinizi alacaktır. Paragraf yapamıyorum diyen öğrencinin birçok farklı derdi olabilir. İyi tespit etmek lazım. Bunlar için belirli bir okuma hızına ve okuduğunu anlama kapasitesine ihtiyacınız vardır. Hayatınız boyunca kitap okumadıysanız paragraf çözme teknikleri ile bir yere kadar gelebilirsiniz. Ötesi için birçok kaynağı bitirmeniz icap etmektedir. Paragraf çözme taktikleri veya paragraf taktikleri adına ne denirse densin bir uzman eşliğinde kontrollü uygulanmalıdır. Paragraf soruları nasıl çözülür? İşte cevaplar:

7 Adımda Paragraf Soruları Nasıl Çözülür?

  1. Doğal olarak ilk taktik, soru kökünden başlamaktır. Bir işi yaparken hangi amaçla yaptığımızı biliyorsak onu yapmak kolaylaşır. Bu yüzden önce soru kökünü okursanız, paragrafı okurken otomatik olarak beyin onu anlamaya ve çözmeye yönelik okuyacaktır. Hatta paragrafı okumadan önce şıklara hızlıca göz atarsanız paragrafta size neyin anlatıldığını ve sizden ne istendiğini çok daha kolay anlayabilirsiniz.
  2. Soru kökünü ve sizden isteneni mutlaka iyi anlayın. Bazen paragraf kökünde ‘yapılmamıştır’, ‘değinilmemiştir’ gibi olumsuz ifadeler yer alır. Bunlara dikkat edin. Altı çizili sözcükleri dikkati okuyun.
  3. Tüm şıkları mutlaka okuyun. Bazen ilk şık çeldirici olabilir. Paragrafla ilgili bir şıktır ancak diğer şıklar paragrafın konusunu, ana düşüncesini daha iyi anlatır. Siz hemen A’yı işaretlersiniz ve sınavdan sonra bu hatanız için çok geç olabilir.
  4. Soruları kendinize göre değil, soruda sizden istenilen şekilde yorumlayın. Paragraftaki düşünceye sahip olmayabilirsiniz ancak sizden istenen o paragrafta ne anlatıldığıdır.
  5. Uzun sorulardan korkmayın! Sorunun uzunluğu ile zorluğu çoğu zaman ters orantılıdır. Bir soru sayfanın tamamını kaplıyorsa o soru muhtemelen diğerlerine göre çok daha kolaydır. Uzun sorularda genellikle olay anlatılır ve olayları akılda tutmak daha kolay olduğu için soruyu daha kolay çözersiniz.
  6. Assolistler en son çıkar. Bir paragrafın ana düşüncesi genellikle son cümlededir. İstisnai durumlar olabileceğini göz ardı etmeden ana düşünceyi son cümlede arayın.
  7. Son ve en önemli taktik. Paragraf sorularını herkes çözebilir ama önemli olan sizden istenen sürede çözmenizdir. Bu yüzden pratik kazanıp hızlıca çözmek çok önemlidir. Pratik kazanmak için ise düzenli bir şekilde soru çözmeniz gerekir. ‘’Her gün en az 20-30 paragraf sorusu!’’ diyoruz.

Anlattığımız maddeleri güzelce uygularsanız paragraf soruları nasıl çözülür sorusunun cevabını bulmuş olacaksınız.

Paragraf Çözme Teknikleri

  1. Soruyu baştan aşağıya çizmeyin. Bu benim tarzım demeyin, soruyu komple karalıyorsunuz sonra nerede olduğunuzu bile hatırlayamıyorsunuz.
  2. Önemli olabileceğini düşündüğünüz yerin altını çizin. Bu işinizi kolaylaştıracaktır.
  3. Düşüncenin akışını bozmaktadır gibi soru tiplerinde büyük sürpriz olmazsa 2 veya 3. cümlede cevap aranabilir. Ama ilk cümleye de konulabiliyor dikkatli olun.
  4. Cümleleri sıralama sorularında önce ilk cümleyi sonra son cümleyi bulun. Bu birçok şıkkı elemenizi kolaylaştırır.
  5. Şıkları elerken büsbütün çizmeyin. Hatta mümkünse şık eleme işini çizme ile yapmayın. Şıkkın son harfinin sağına bir çarpı (x) işareti koyarak belirtin.
  6. Süreniz kalırsa şıkları ve soruları kontrol edin. İçinizden tane tane okuyarak yaptığınız seçimin aklınıza ve kalbinize yatıp yatmadığını kontrol edin.
  7. Farklı kafada olabilecek 2 soru bankası bitirin. Ya da çözdüğünüz TYT Türkçe denemelerini farklı kaynaklardan alın ki her tarz parçaya aşina olun. Sınavda sürpriz yaşamayın.

Bu teknikleri iyi bilen Boğaziçili hocalarımızdan İstanbul'da birebir veya online ders almak isterseniz buyurun:

Ayrıca YKS Edebiyat Nasıl Çalışılır ve Nasıl Daha İyi Ezberlenir yazılarımızı okumadıysanız çok şey kaçırmışsınız demektir :)

Edebiyat'ta da paragraf sorularının çıkabileceğini hesaba kattığınızda bu yazılar sizin için faydalı olacaktır. Sorularınızı aşağıdaki kısımdan Facebook hesabınızla veya Instagram hesabımızdan sorabilirsiniz.

Hepinize başarılar diliyoruz. Yazıyı arkadaşlarınızla paylaşmayı unutmayın!