Edebiyat nasıl çalışılır hocam? Bu soruyu sıkça duyarız. Edebiyat dersi sözel ve eşit ağırlık öğrencileri için puan olarak altın değerinde. Bu yazıda 2009 ÖSS’de 30 soruda 1 yanlış yapmış ve onlarca öğrenciye edebiyat dersi vermiş biri olarak tecrübelerimi anlatacağım. Böylelikle AYT Edebiyat Nasıl Çalışılır, AYT Edebiyat Nasıl Ezberlenir gibi soruların cevabını bulmuş olacağız.

Öncelikle benim durumum biraz farklı, zira Lise 4’e kadar sayısaldım. Tıp okumaktan vazgeçince (ya da tıp kazanmak için çok uğraşmak gerektiğini görünce :D ) eşit ağırlığa geçtim. Zaten okuyan, okumayı seven biriydim. Hiç edebiyat görmeme rağmen 30 soruda 20+ net çıkarabiliyordum. Özellikle Tanzimat dönemi ve bazı Cumhuriyet dönemi eserlerini okumuştum zaten. Bu avantajımı ve kısaca hikâyemi anlattığıma göre daha detaylı bir şekilde ne yapmak gerekir, edebiyat nasıl çalışılır, edebiyat nasıl fullenir bahsedeyim:

1. Edebiyat Nasıl Fullenir?

Boğaziçi Üniversitesi İktisat Bölümü mezunu olarak, böyle bir bölümü isteyen ile başka bir üniversitede daha düşük bir sıralamayı gerektiren bir bölümü hedefleyen iki öğrencinin çözmesi gereken edebiyat net sayısının aynı olamayacağının herkes farkındadır. Hülasa, hedefiniz büyükse her konuya aynı önemi vererek çalışmanız gerekirken, “10 net yetiyor” diye düşünüyorsanız, çok soru çıkan Cumhuriyet dönemi edebiyatı, paragrafta anlam gibi konulara öncelik vermeniz akıllıca olacaktır.

Öğrencilerin en büyük problemlerinden biri AYT Edebiyat'tan kaç net yapmalıyım sorusundan önce AYT Edebiyat nasıl çalışılır sorusuna cevap bulmaya kalkmalarıdır. Aslında bu her ders için geçerli. Öncelikle hedefiniz aşağı yukarı ne belirlemeniz lazım. Sosyoloji gibi bir bölüm mü İstanbul, Marmara Hukuk mu? Ondan sonra bu hedefe ulaşabilmek için kaç net yapmak lazım gelir bunu sorgulamalısınız. Türkiye'de ilk 5000'e, 10000'e girmek gibi bir hedefiniz varsa 24 soruluk edebiyat kısmında 18-19 net üzeri yapmanız lazım. Tabi ki diğer dersler işi değiştirir. Örneğin AYT Matematik'te 40 soruda 39'a 1 yaparsanız edebiyattan 15 net yapmanız mazur görülebilir. Yani işleri değiştiren çok parametre var. Eğer 1 ayda edebiyat bitirme gibi planınız varsa ciddi bir efor sarf etmeniz gerekiyor demektir.

Burada önemli olan sizin kendinizi tanımanızdır. Az çok her dersten nerelerde olduğunuzu en iyi bilen sizsiniz. Edebiyat dersi için de aynı şekilde durum. Eksiklerinizi iyi belirleyip ona göre çalışmanız gerektiğini unutmayın. Karambole çalışıp kitabın başından başlayıp sonuna doğru gitmek tam bir tecrübesizlik örneğidir. AYT Edebiyat nasıl çalışılır sorusundan önce hedefin ne sorusunu sormak gerekiyor yani. Bu yazının altına Facebook hesabınızla bu konu hakkındaki sorularınızı sorabilirsiniz.

2. Edebiyat Nasıl Ezberlenir?

AYT Edebiyat nasıl çalışılır diye düşünülünce herkesin klasik derdi de onlarca yazar ve belki yüzlerce eserin nasıl ezberleneceğidir. Peki edebiyat nasıl ezberlenir? Bu konuda ilginç bir fikrim var: Hayatınızda bu zamana kadar ezberlediğiniz (iyi ezberlediğiniz) şeyleri bir düşünün. Çoğunun ezberlenme sürecinin uzun ve özümsenmesi için çeşitli yollardan geçildiğini göreceksiniz. Mesela Kur’an sûreleri, şarkılar, tekerlemeler vb. Bunları ezberlerken hep bir yol bulduk kendimize ya da şarkı örneğindeki gibi içselleştirdik ve çok maruz kaldık. İşte ezberlemenin çeşitli yolları var ve her insan zekâ yapısına uygun yolu seçmeli. Örneğin, benim gibi görsel zekâsı ön planda olan biriyseniz, mutlaka bir mantar pano edinin.

En çok karıştırdığınız yazar – eser eşleştirmelerini veya söz sanatlarını oraya yazınız. Bir hafta kadar panoda kalanları adınız gibi ezberleyebiliyorsunuz. Sonra başka ezberlemekte zorlandığınız şeyleri yazıp asıyorsunuz. Bu sistem böyle gidiyor. Tabi burda dikkat etmeniz gereken şeylerden biri ders çalışırken panonun sizin dikkatinizi dağıtmamasıdır. Panoya sadece ders aralarında, odaya yeni girdiğinizde ve odadan çıkarkenki gibi aklınızın boş olduğu zamananlarda göz atmanız daha faydalı olacaktır.
Diğer bir teknik de şu şekildedir: Küçük bir kartın bir yüzüne yazarın adını, diğer yüzüne eserlerini yazın ve kartları bir kutu veya kavanozun içine atın. Karıştırıp bir kart çekin ve eserleri çıktıysa yazarı, yazar çıktıysa eserlerini söylemeye çalışın. Kartlara dönemleri, akımları, vs. ve özelliklerini de katabilirsiniz. Kavanoz/kutudaki kartlar bitene kadar oyuna devam edin. Bu alıştırmayı gün içinde birkaç kez tekrarlayabilirsiniz.
İki yöntemde de en önemli olan nokta sesli okumanızdır. Çünkü insan hafızası; hem görüp hem duyduklarına karşı, sadece gördüklerine karşı olduğundan daha duyarlıdır. 1 ayda edebiyat bitirme gibi planları olan öğrencilerin bu ezberleme yöntemlerini iyi öğrenmeleri gerekir. Edebiyat nasıl ezberlenir sorusuna verilebilecek bir cevap da yazmaktır. Ajandalar, minik not defterleri gibi yerlere yanlış yaptığınız sorulardan öğrendiğiniz bilgileri not etmeniz ezberleme sürecini kolaylaştıracaktır.

Ezber konusunda bu işi en iyi bilenlerden Büşra hocamızın şu yazısı da size yardımcı olacaktır:

3. Edebiyata Nasıl Çalışılır Sorusunun Cevabı: Çok Soru Çözerek

En çok yapılan hatalardan biri devamlı konu çalışma hastalığıdır. “Konularım bitmedi.”, “Uff nasıl yetiştireceğim!”, “Konular bitsin şu kadar soru bankası bitireceğim.” gibi hezeyanlar sonunuzun iyi olmadığını gösteriyor maalesef. Çünkü, her derste olduğu gibi edebiyat dersinde de konuların peşine soru çözümü yapılmalıdır. Hele edebiyat gibi ezbere dayalı bir derste test mantığıyla öğrendiğinizi sürekli ölçmeniz gerekiyor. Çözdüğünüz her test bilginizi test etmenizi sağlayacak. Adı üzerinde test. Ayrıca yanlış çıkan sorular ile iyi ezberleyemediğiniz, iyi kavrayamadığınız konuları da tespit etmiş olacaksınız. Bu da size oraları tekrardan gözden geçirme fırsatını verecek. Konu konu test çözebileceğiniz gibi belirli bir seviyeye geldiğinizde edebiyat denemeleri çözmeye başlamanız mantıklı olacaktır. Soru çözerek, aynı zamanda, ezberlemeniz gerekenlere devamlı maruz kalmış olacak ve onları daha rahat hatırlayacaksınız. AYT Edebiyat nasıl çalışılır ve AYT Edebiyat Nasıl Fullenir sorularının en kısa ve öz cevabıdır bu:

Güzelce ezberleyip bol test ile kendini sınamak!

ÖSYM 2018 yılı itibariyle 56 soruluk bir sınavdan 24 soruluk bir sınava geçmeyi tercih etti. Edebiyat kısmının içinde paragraf ve dil bilgisi soruları da vardı. Cumhuriyet dönemi edebiyatı soruları da yer kaplamaktaydı. Şimdi 24 soruluk alanda bunu 2019'da şu şekilde yansıttılar: Cumhuriyet Dönemi'nden 4 soru geldi. Divan edebiyatından 3 Tanzimat'tan 2 geldi. Paragraf, cümlede anlam gibi konulardan toplamda 4 soru geldi. Paragraf hala önemli yani.

Bu arada YKS edebiyat konularını liste olarak bırakayım;

4. Edebiyat Fullemek Doğru Kaynakla Mümkündür

Edebiyat fullemek doğru kaynaktan çalışıldığında mümkün olabilir. Zamanında tek tip yayından çözenlerin başarıya ulaşamadığını çoğu kez gördük.

Şimdi burada sizi çok reklama boğmak istemiyorum. Hiçbir yayından da herhangi bir reklam gelirimiz yok onu da belirteyim. Lakin öğrencilerden çok soru alıyoruz. “Hocam bunu çözeyim mi?”, “Hocam bu konu anlatımı olarak yeter mi?” gibi sorular klasik oldu artık her derste.
Öncelikle elinizde bir cep kitabı olmalı. Yollarda okuyup tekrar etmenin faydalarını tahmin bile edemezsiniz. Olmazsa olmazımız konu anlatımlı kitap ve soru bankalarına gelince; LMT yayınları, Palme, Birey, Karekök benim yaptığım sıralamadır. Bu sıralamayı başka birine sorduğunuzda değişiklik arz edebilir. Ama herkesin LMT ve Palme yayınlarını övdüğünü duymuşsunuzdur. Haliyle gelip de, bu yayınları bitirmeden bana adını bile duymadığım yayınları gösterip “Hocam bu da işimi görür mü?” diyenlere nasıl cevap vereyim? Ayrıca kombinasyon tekniği de yapabilirsiniz. Yani bir yayının konu anlatımı ile başka bir yayının soru bankasını beraber kullanabilirsiniz. Edebiyat nasıl çalışılır sorusuna bir cevap da bu olabilir: Doğru kaynak ile! Sizler de beğendiğiniz yayınları aşağıya yorum olarak atabilirsiniz.

Sonuç olarak, eşit ağırlık veya sözel alanında bir öğrenciyseniz, edebiyatsız bir yere varmanız mümkün değil. Üstelik çoğu puan türünde hatırı sayılır bir öneme sahip. 24 soru çok şeyi değiştirebilir. Başarıyı yakalamak istiyorsak edebiyatı bir şekilde halletmeliyiz. 1 ayda edebiyat bitirme programı gibi programları çok tavsiye etmiyorum. Her ders belirli bir emek ister. Ayrıca öğrenciler sadece edebiyatla da uğraşmıyor. Tek bir derse uzun süre odaklanıp kalmanın sıkıntıları olabilir. Bu konuda profesyonel yardım almaktan çekinmeyin. Bu zamana kadar birçok öğrenciye edebiyat özel ders verdik. Neredeyse hepsinde başarılı sonuçlar aldık. Zaten hoca size ezberletemez. Bire bir şekilde ezberleme yöntemlerini ve taktiklerini gösterebilir.

5. Edebiyat Özel Ders Alma:

Edebiyat sözel ve tekniği olmayan bir ders gibi gözükse de zaman alan derslerden biridir. Yukarıda bunu teyit eden birçok bilgi paylaştım sizinle. Size neyi, nasıl ezberlemeniz gerektiğini gösteren, AYT Edebiyat nasıl çalışılır, AYT Edebiyat ezberleme teknikleri nelerdir gibi sorularınızı cevaplayan bir rehberiniz yani özel ders hocanız olursa verimliliğiniz artacak, YKS Matematik çalışmak için zamanınız kalacaktır. Değişen sınav sisteminde 1 net ile binlerce kişinin önüne geçeceğinizi de hesaba katarsak Edebiyat Özel Ders almak size büyük avantaj sağlayacaktır.

OkuldanEve.com bünyesindeki Boğaziçili hocalar bilgi ve tecrübelerini özel ders aracılığıyla paylaşarak hayallerinize giden yolda size yardımcı olacaktır.

Takipte kalın. Başarıyla kalın :)